Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Kasım '20

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Duck Syndrome

    Ördek Sendromu nedir biliyor musunuz? Bir çift düşünün. Bu çift evden çıkıp sinemaya gitmek niyetinde. Adam karısına geç hazırlandığı için kızıyor. Asansörden de tartışarak iniyorlar. Yolda trafik sıkışıyor. Adam bir yandan kendisini sıkıştıran araçlara bağırıp çağırıyor. Bir yandan da geç kalmalarına sebep olan karısıyla tartışıyor. Park yeri bulamayıp bir on dakika da öyle dolanıyorlar ve tam bir sinir harbi yaşıyorlar. Film de hoşlarına gitmiyor. Çıkışta bu sefer kadın, kötü bir film seçtiği için eşini suçluyor. Tartışarak eve dönüyorlar.

   Şimdi gelelim sosyal medyaya.

   Şimdi siz bu çiftin arkadaşı olduğunuzu düşünün. Evinizde oturuyorsunuz. Bu arada Instagram ya da Facebook’a arkadaşınızın fotoğrafları düşüyor. İki tane gülümseyen yüz, kucakta kocaman bir patlamış mısır paketi, arka planda filmin afişi. Bir “an”larından fotoğraf paylaşmışlar.

   Fotoğrafın altında şöyle yazıyor. “Harika bir bahar akşamı, enfes bir film, patlamış mısır ve aşkım.” Cümlenin sonunda bir de kalp ve gülümseyen emojiler var.

   Bu arada belki sizde (özellikle ergenler) “Ben evde oturuyorum millet nasıl da eğleniyor!” diye içerliyorsunuz ve bilinçaltınızda canınızı sıkıyorsunuz.

   İşte sosyal medyanın illüzyonu bu. Herkes ucu bucağı olmayan bir podyumda ha bire poz veriyor. Seyirciler de bu büyük kıyaslama oyununa ha bire özeniyor. Sosyal medyada mutlu gözükmek için harcanan çok büyük bir gayret var ama ekranda bu gayret gözükmüyor.

   Peki, neden ördek sendromu? Ördekler gölün üzerinde hiçbir çaba sarf etmiyormuş gibi, rahat  ve dingin bir şekilde süzülürler. Gölün altında kalan ayakları bir makine gibi çalışır ama dışarıdan bakınca hiç belli olmaz. Sosyal medyada ise suyun üstünde kalan kısım gözükür.

 
Toplam blog
: 58
: 264
Kayıt tarihi
: 19.03.17
 
 

Var bi'hayalimiz  ..