Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ekim '11

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Dünya bir de Çin'i kaldıramıyor - 2

Dünya bir de Çin'i kaldıramıyor - 2
 

Yunanistan'da Parlamento önünde göstericiler


Bundan 2700 yıl önce Lidyalılar parayı icad ettiklerinde trampa ekonomisinin değer tespit sorununu çözmeyi düşünmüşlerdi. Öyle ya üretilen mal ve hizmetler neye göre değerlendirilecekti. Ama Lidyalılar parayı icad etmekle İnsanlığın başına dert açtıklarının farkındalarmıydı acaba? Para EMPERYAL KAPİTALİST SİSTEM' le birlikte  zenginlik ve güç aracı haline dönüşüverdi.

Para ülkelerin ekonomik büyüklüğüne göre ayarlı basılan ve karşılğı olan bir nesne. Fazla basarsanız bir anlam ve değeri kalmaz. Global bir para birimi olan ABD dolarında da durum aynı. Para amacından saptırılıp değişim aracından zenginlik ve güç aracı haline dönüşünce de Dünya ekonomisinde gücü olan her ülke zenginleşmek için çeştli yöntemler kullanmaya başladı.

Bu yüzden birinci yazımın konusu ÇİN'di. Zenginleşmek için he türlü ekonomik yöntemi kullanan ÇİN, Dünya sermayesini ve ham maddesini kendine çekiyor ve diğer ülkeleri ekonomik yönden boğuyor. Çünkü Global ekonominin para birimi olan ABD Doları durmadan ÇİN'de birikiyor. ÇÎN'in döviz rezervinin 2 trilyon doların üzerinde olduğu söyleniyor. ABD zaten EMPERYAL KAPİTALİST SİSTEM'in baş aktörü yaşamak için Dünya kaynaklarını kendine çekmek zorunda ÇİN sürekli artan döviz rezerviyle ABD yi de durmadan finanse ediyor böylece Dünya cenderede sıkılıyor. Yine de ABD ekonomisi krize düşmekten kurtulamadı.          

Kapitalist sistem'in patronları için ise önemli olan yüksek kar bu nedenle yatırımlarını durmadan ÇİN'e kaydırıyorlar. Bu işin Yunanistan'ın tembelliğiyle bir alakası olduğunu düşünmüyorum İtalyanlar, Fransızlar, İspanyollar, Portekizliler hatta İngilizler ve Amerikalılar da mı tembel. Hem bu bölgelerin işgücü maliyeti yüksek diye yatırımları ÇİN'e kaydır, hem ÇİN'de ürettigini gelirsiz bıraktığın bu bölgelere satmaya çalış. Bu işin mantığı nedir. Bu yüzden ÇİN'in de ekonomik yönden daralması kaçınılmazdır.

Bu arada kapitalist sistem'in yaratıcısı batıdır sakın onlara üzüldüğüm düşünülmesin. Bir zamanlar dedelerinin yarattığı canavar şimdi onların yolundan giden torunlarını yemekte. Bu gidişle bu girdap krizi çözmeye çalışan Almanya'yı da yutarsa şaşırmayın. Alan aldığı kadar vermeden, veren de verdiği kadar alamadan bu krıiz zor biter.

Bu kriz finans piyasalarını vuruyor ÇİN'le ne alakası var diyenler için 3. yazımın konusu bu olacak    

Ahmet Elden.   10,10,2011       

 
Toplam blog
: 138
: 5557
Kayıt tarihi
: 05.10.11
 
 

1968 Afyon doğumluyum Antalya'da yaşıyorum. Antalya end. meslek. lisesinden sonra Anadolu Ünivers..