Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ağustos '22

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Dünya Bu Diyeti Konuşuyor

Dünya Bu Diyeti Konuşuyor
 
Nedir Bu Intermittent Fasting
İnsan ne kadar aç kalabilir?
1 saat, 2 saat, 3 saat... açlık kelimesinin hepimizi ürküttüğü şüphesiz. Belki de diyete karşı duyulan korkunun temel nedeni bu olabilir... 
İnsanoğlu 7 gün kadar aç kalabilme gücüne sahiptir; fakat susuzluğa en fazla 3 gün dayanabilinir. Bu nedenle diyet sürecini odak alırsak susuzluk tolere edilemezken; açlık sürece bağlı olarak korkutucu bir nokta değildir? 
 
Peki dünyanın konuştuğu ' Aralıklı Açlık ' diyeti nedir?
Aralıklı Açlık diye bilinen namı değer İntermittent Fasting sürecinde ne yediğinizden çok ne zaman yediğiniz önemlidir. Çünkü bu programda belirli zaman aralıkları ile aç kalarak yağ yakımı, kilo verme, iradeyi güçlendirmek veya bedeninizi dinlendirme hedeflenmektedir. 
 
Birçok yöntemle İntermittent Fasting uygulanabilir.
16 saat oruç 8 saat yemek (16/8), 
20 saat oruç 4 saat yemek (20/4), 
24 saat oruç 24 saat yemek (24/24), 
Haftada 2 gün oruç 5 gün yemek (5/2) gibi birçok seçenekleri vardır. 
Intermitent Fasting için ilk olarak şunu belirtmeliyim ki, bu programda son derece kontrollü olmak gerektiği ve bir uzman ile planlanılarak takip edilmelidir. 
Programda öğün saatleriniz açlık sürelerinizden daha azdır. Belirli sürelerde kişi uzun saat aralıklarında aç kalmalıdır. Uyandıktan hemen sonra kahvaltı ile güne başlanmamaktadır.
Mesela 07.00 de uyanın bir kişi 12.00 gibi öğün yapmaya başlar ve 20.00'a kadar alması gereken enerjiyi tamamlar. Bu saatten sonra uyku düzeni devreye girer. Böylelikle 16 saatlik açlık süreci tamamlanmış olur. 
Intermitent Fasting'te sıvı tüketimi oldukça önemlidir bu yüzden açlık için ayrılan sürede kalorisiz içecekler; su, çay, sade kahve, bitki çayları serbesttir.
 
 
Peki Intermittent Fasting yaparken egzersiz yapabilir miyim?
Bu programda egzersiz genellikle açlık süresi içerinde uyandıktan yaklaşık 4 saat sonra önerilebilmektedir. Size uygun yöntem belirlendikten sonra alınması gereken karbonhidrat, protein, yağ içeren kompleks bir beslenme programı kan şekerini dengede tutulabilinir. 
 
Intermiitent Fasting için henüz çalışmalar devam etse de bu diyetin; yapılan birtakım araştırmalar da kanser, insülin seviyesi, lipid yapısına ve kilo kaybına yönelik olumlu etkileri olduğu belirtilmektedir. Hayvanlar üzerine yapılan bir çalışmada ise aralıklı beslenmenin metabolik profillere, yağlı karaciğer, kronik hastalıklar, obezite gibi rahatsızlıklarda olumlu etki ettiği belirtilmektedir. Fakat çalışmaların sınırlı olduğunu belirttiğimiz gibi vücudun uzun süre aç kalarak ketozise girmesi ile yan etkiler gözlenebilir.
 
İntermittent Fasting için Nelere Dikkat Edilmeli?
Bu programda öğünleriniz içerinde yeterli mikro ve makro besin öğelerini planlanarak kan şekerinizi dengede tutarken, kas kayıplarını da önleyebilirsiniz. 
Hamileler ve emzikli anneler, tip 1 diyabetli bireyler ve çocuklar için önerilmemektedir.
Açlık sürecinde şekersiz, sütsüz kısacası kalorisi olmayan her içecek serbesttir
Sıvı alımı çok iyi dengelenmelidir; açlık sürelerinde su tüketimi ihmal edilmemelidir.
 
Son olarak Intermittent Fasting ile ilgili çalışmalar devam ederken var olan verilerin bir kısmının sağlıklı bir kısmının ise yan etkiler gösterebileceği söylenmektedir. Dolayısıyla diyetisyen takipli ve özellikle spor yapıyorsanız antrenör eşliğinde İntermittent Fasting sürecine başlamalısınız.
 
 
 
 
Uzm. Dyt. Öykü Yıldırım 
 
Toplam blog
: 19
: 39
Kayıt tarihi
: 04.07.18
 
 

Diyetisyen Öykü Yıldırım, İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Öğrenim hayatını İstanbul'da tamamlayara..