Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ocak '17

 
Kategori
Siyaset
 

Dünyada "Cumhurbaşkanlığı Sistemi" diye bir sistem yok!

Dünyada "Cumhurbaşkanlığı Sistemi" diye bir sistem yok!
 

Dünya da uygulanan yönetim sistemleri şunlardır:

1) Başkanlık Sistemi

(Harita da lacivert renk 38 ülke)

2) Yarı Başkanlık Sistemi

(Harita da sarı renk 18 ülke)

3) Parlamenter Cumhuriyet

(Harita da turuncu renk 72 ülke)

4) Parlamenter Meşruti Monarşi

(Harita da kırmızı renk 15 ülke)

5) Mutlak Meşruti Monarşi

6) Karma Meşruti Monarşi

7) Tek Partili Cumhuriyetler

8) Darbe sonrası askeri diktatörlükler

9) Yukarıdaki sistemlerin hiç birine uymayan ülkeler  

“Cumhurbaşkanlığı Sistemi” olsa olsa 'yukarıdaki sistemlerin hiçbirine uymayan ülkeler' kategorisine girebilir. Tek adamın iki dudağı arasında, inancına ve varsa düşüncesine göre alacağı kararların hayata geçtiği; keyfiliğin, otoriterliğin, nepotizmin (akraba-tanıdık kayırmacılığı) hakim olduğu bir sistemden söz edilebilir.

18 madde de yapılan değişiklikleri incelendiğinde de görüleceği gibi: “Partili Cumhurbaşkanlığı Sistemi“ uygulandığında; yasama, yürütme ve yargı erklerinin birbirlerinden kesin olarak ayrıldığı, birbirlerinden bağımsız ve tarafsız olduğu, denetim mekanizmalarının işleyeceği konumda oldukları bir durum asla söz konusu olmayacaktır.

“Partili Cumhurbaşkanı” halk tarafından seçilecektir! Görevden alınamayacaktır! Yürütme organı tek kişiden meydana gelecektir! Yürütme organı yasama organının güven oyuna tabi olmayacaktır!

Sözcü Gazetesi Başyazarı Rahmi Turan Kara talihimiz! makalesinde: Kimse ‘Amerika’da Başkanlık var’ demesin. Bizde uygulanan sistemin Amerika’da uygulanan başkanlıkla hiçbir ilgisi yok! Amerika’da ‘Tek adam sistemi’ yoktur. Başkan kongrenin denetimindedir. Kongre’nin onayı olmadan bir elçi bile atayamaz” demektedir.

Kariyer ve liyakat olarak yüksek profilli hükümet makalemde: “AKP’nin tek başına kurduğu sekiz hükümet içinde 65. hükümet, objektif olarak baktığımızda, kariyer ve liyakat olarak en nitelikli hükümet olarak görülmektedir. 65. hükümet aynen Demirel-Özal hükümetleri gibidir! Artık merkeze yerleşmişlerdir! Mühendisler Fen Eğitimi aldıkları için üretim ve yatırım ekonomisini uygularlar! Mühendislik eğitimi alanlar inançlı olabilirler, ancak bir alim veya bir imamın rahle-i tedrisinden geçenlere benzemezler” demiştim.

Sayın Binali Yıldırım bizler için hayal kırıklığıdır! Kendisi gibi İTÜ’li Demirel ve Özal gibi davranarak, yatırım projelerine imza atarak, Parlamenter Cumhuriyete bağlı bir kişilik izlenimi vererek, farklı görüşten birçok yurttaşımızı aldatmış-kandırmıştır! Başbakanlığı ortadan kaldıracak kararlar almıştır! Dünya da; kendi görev ünvanını ortadan kaldıracak yasalara evet oyu veren ilk ve tek kişidir!  

 
Toplam blog
: 108
: 900
Kayıt tarihi
: 18.08.07
 
 

Orhan UZEL Seyitgazi / Eskişehir 1951-Mimar (ADMMA)-CHP ve Mimarlarodası Üyesi-Çankaya / Ankara ..