Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ocak '16

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Dünyanın 999. Harikası Bergama'da Tıp Oscarı Altın Yılan Tıp ödülü

Dünyanın 999. Harikası Bergama'da Tıp Oscarı Altın Yılan Tıp ödülü
 

Yılandan korkmazdım yalandan korktuğum kadar sözünden yola çıkıp Asklopios'tan Tıp Ödüllerine varınca yılanın değerini daha daha iyi anladım.


'' DÜNYAnın 999. harikası Bergama'da 50 ülke 100 den fazla tıp fakültesi, bin'i aşan tıp adamı ve kendini bilime adamış bilim adamları ve ve 1500 kişilik çalışanı evrensel bir ödül seramonisi içerisinde olacak. '' Bunu duyduğumda heyecanlandım. Bergama'mızın kozalaklarını , tarihi eserlerini biliyordum , Bergama halkının duruşunu da bu projeyi duyduğumda muhteşem dedim. Dünya çapında Oscar ödülleri alacak tıp adamlarını şimdiden merak içerisinde bekliyorum. Projenin genel koordinatörü Ahmet Kandemir Bey  ile tesadüfen karşılaştık.
 
Asklepios Bilim Eğitim Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Ahmet Kandemir, aynı zamanda Asklepios Altın Yılan Tıp Ödülleri projesinin Genel Koordinatörünün anlatımı bu vesile ile başladı.
 
Ahmet Kandemir "Bilimin ışığında 'mesleğini icra eden, kendini bu mesleğe adamış her hekim bir Asklepios'dur" diyor.
 
Projenin marka tescillerinin ve her türlü hukuksal korumalarının yapıldığını, patentinin alındığını ifade eden Kandemir, kısaca projeyi şöyle anlatıyor:
 
Proje 2009 yılında benim fikrimdi. Birkaç yıl araştırdım bu konuyla ilgili bilgiler toplandım. Araştırmalarım sonucun Tıbbın tarihinin en belirgin başlangıcı Bergama olduğunu gördüm. Projeyi bir arkeolog arkadaş ile yazdık.  Gerçekleşme yılımız 2017 diye planladık. Çünkü böylesine küresel bir iş, bu kadar kısa sürede gerçekleşmesi çok güç olacağını düşündük. Bir bilim kurulu oluşturacağız. Bilim kurulu dünya ve Türk üniversitelerindeki Tıp Fakültesi'nde çalışan kişilerden oluşacak. Bazı kişiler arkeolog ve tarihçi de olacak. Projemiz Ekim ayı içinde 10 gün sürecek. Ödül alacak bilim adamı ve hekimlerin başarı hikâyelerini davetli tıp dünyası insanlarına sunacağız. Uluslararası anlamda bir Tıp Oscarı verilecek. Geçmiş tarihimizdeki bu zenginlikten yola çıkarak, yaşamış olduğuna inanılan Tıp Tanrısı Asklepios'un ve Asklepion’larda yetişen tüm hekimlerin anısına uluslararası bir etkinlik olacak. Tıp tarihinin birikimlerini gün ışığına çıkararak, geçmişten günümüze tıp bilim felsefesini ve serüvenini sergileyerek sağlık dünyasını Bergama ve İzmir'de bir araya getirmek istedik.”
 
Neden Bergama ? 
 
“Bergama, sağlık alanında ilkleri yaşatmış bir ilçe. Zaten projeyi de bu ilklerden yola çıkarak oluşturduk. Bu doğrultuda sloganımız, ‘Tıp dünyası doğduğu topraklarla buluşuyor’ oldu. 2400 yıllık tarihi, olağanüstü güzel doğası, şifalı doğal kaynaklarıyla Bergama, Doğu'nun en batısında, Batı'nın en doğusunda bir kent. Tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yaptı. Bu süre zarfında çeşitli bilimlerin doğuşuna da tanıklık etmiştir. Bunlardan biri de tıp bilimi. Anadolu'da gelişen tıbbın ilk örneklerinin ve tıp biliminde kullanılan ilk aletlerin, Bergama ve civarı bölgelerde bulunmuş olması bu görüşü desteklemektedir. Antik çağın ünlü sağlık merkezlerinden olan Bergama’daki Asklepion, dönemin en önemli hekimlerinin yetiştiği ve dünyanın ilk psikiyatri hastanesi olarak da tarihe geçmiştir. Her biri takdiri hak eden, fakat uluslararası bilim jürimizin oylayıp karar vereceği en başarılı hekimler Altın Yılan Tıp Ödülleri verilmesi hedefimiz.”
 
Kandemir projenin halkla buluşacağını belirterek etkinlik kapsamında Alsancak'ta  bir salonda 112 Acil eğitimi verilirken, tüp bebek eğiti Karşıyaka'da verilecek. Başka bir semtte kanser ile ilgili bir eğitim ve bilgilendirme semineri olacak. Eş zamanlı tüm metropol ilçelerinde sağlıkla ilgili sunumlar ve etkinlikler olacak. Medikalciler, sağlık ve termal turizmi sektörü, hastahane sahipleri,uluslararası sağlık kuruluşları. Kısacası bütün sağlık kuruluşlarını organizasyonun içine alacağız. Kimisi destekleyerek, kimisi organizasyon ortağı olacak, kimisi de misafirimiz olarak yer alacak.
 
Misyonumuz
 
Sahip olduğumuz geçmiş tarihimiz yeri doldurulamaz bir hazinedir. Topraklarımızın zenginliklerini tarihi ve doğal mirasını koruyup yaşatarak bugünün dünyasına dünya ölçeğinde taşımak, 2400 yıllık geçmişin ilklerini ve onurunu dünya ile paylaşmak.
 
Vizyonumuz
 
Bazı bilimlerin ve Tıp biliminin de doğuşuna tanıklık eden Bergama da, insanlığa kendini adamış bilim insanlarını bir araya getirmek ve yine uluslararası ilgili kurum, kuruluş, üniversitelerden kurulmuş, seçici kurul ve jüri tarafından evrensel bir takdir ile onore etmek.
 
Bergama Katar’ın başkenti Doha’da 22 Haziran 2014 tarihinde yapılan 38. UNESCO Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda Bergama, Dünyanın 999. harikası olarak UNESCO koruma listesine girmeye hak kazandı.
 
Helenistik dönemin en büyük kütüphanelerinden birinin kurulduğu Bergama, kültürel peyzaj kategorisinde “Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı” olarak Dünya Miras Listesinde yerini almıştır.
 
Helenistik, Roma, Doğu Roma ve Osmanlı dönemlerine ait katmanları içerisinde barındıran Bergama, Akropol, çevresindeki yedi adet tümülüs ve Kybele Kutsal Alanı olmak üzere dokuz bileşenden oluşmaktadır.
 
Dünya Miras Listesi’ne dahil olmak; Bergama’nın tanınırlığını artırmanın ötesinde sahip olduğu kültürel mirasın doğru değerlendirilmesi ve yaşatılması için büyük bir şanstır.
 
Son söz olarak, bu proje yalnızca Bergama’nın değil. Proje Bergama’dan başka İzmir’i ve Ege’yi de kapsıyor. Hatta bu proje global anlamda Türkiye’nin dünyaya ev sahipliği yapacağı bir temsil olacak. Dünya Tıbbı kaynağından ve doğduğu topraklardan öğrenecek. Asklepios Tıp Zirvesi Altın Yılan Tıp Ödülleri’nde buluşmak dileklerimizle…
 
Asklepios Uluslararası Tıp Zirvesi® / Altın Yılan® Tıp Ödülleri Her hakkı saklıdır. Copyright © 2012 -2016
 
 
www.altinyilan.org
 www.asklepios.com.tr
 www.facebook.com/altinyilan
 www.facebook.com/goldensnake
 www.twitter.com/altinyilan
 www.instagram.com/altinyilan
 
Eşsiz etkinliğin gerçekleşeceği günü bekliyorum.  Sayın Ahmet Kandemir'in muhteşem fikrini kutluyorum.
 
Dip not : Tıbbın ve sağlık Tanrısının Asklepios'un Apollon'un oğlu olduğunu, karganın eskiden beyaz tüylü olduğunu, her derva deva sarımsak'ın nasıl oluştuğunu, yılanın tıptaki yerini, Asklepiosun asasının yılanlı olduğu vs. vs.bunu da bilmiyordum diyebileceğimiz öyle çok şey varmış ki ve mitoloji ve Altın Yılan Tıp Ödülleri fena ilgi çekici ee bir de oscarlı yani..
 
 
 
 
 
 
Toplam blog
: 175
: 775
Kayıt tarihi
: 20.10.07
 
 

9 Eylül Üniversitesi Maliye bölümü mezunuyum. Şiir dünyam, bir tane kitap çıkaracağım dedim ve  b..