Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Haziran '12

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Dünyayı başkalarının gözlerinden görmek

Dünyayı başkalarının gözlerinden görmek
 

On binlerce yıldan bugüne kadar, pek de farkında olmadan geliştik ve insanlığın bugünkü haline bakılırsa temelde pek fazla bir şey de elde etmedik. Ancak günümüzde, içinde yaşadığımız çevreyi nasıl yaratacağımız, hayatımızı ve ilişkilerimizi doğru şekilde nasıl düzenleyeceğimiz konusu hepimiz için önemli ve bunun için de insanlar, toplum ve çevre hakkında bilgiye ihtiyaç duyuyoruz.

Bir insanın dünyaya bir diğer insanın gözünden, hele de karşı cinsin gözünden bakması neredeyse imkânsızdır. Fakat hemen hemen herkes bir ailede yaşar ve bir aile yaratmanın gerekliliğini anlar. Çocuk sahibi olmak ve onları yetiştirmek doğanın döngüsüdür. Dolayısıyla, karşı cinsin psikolojisini anlamak ve sadece nasıl düzgün şekilde yaşanacağını değil, aynı zamanda bu yaşamdan nasıl birlikte keyif alınacağını da bilmek önemlidir.

“Beden dışındaki hayat” kavramı, kulağa mistisizm gibi gelir, fakat bununla hiçbir ilgisi yoktur. Kişinin kendisine dışarıdan bakma becerisini geliştirmesiyle, dünyayı diğer kişinin gözlerinden görebilmesiyle ilgilidir. Böyle yaptığımız takdirde, birbirimizi anlama becerisini ediniriz. Ve insanların sağlıklı bir iletişim içinde olabilmesi için, yapabilir olmaları gereken şey budur.

Kendimizin dışına çıkıp birbirimize dahil olma durumunda, dünyanın diğer yarısını bulabiliriz, yani dışarıdan ilave bir algı ediniriz. Bu ana kadar, bedenimiz içinde bencilce geliştik ve arzularımızı mümkün olan her şekilde tatmin etmeye çalıştık ve diğer kişinin bilgisini, düşüncesini ve bakış açılarını çok az dikkate aldık. Bugün, tüm dünyayı içine alan kriz, bizi diğer kişinin parçası olmaya ve onun bakış açısını, düşüncesini ve içsel dünyasını anlamaya ve kabul etmeye zorluyor.

Eğer kendimden çıkabilirsem, ancak o zaman diğer insanların parçası haline gelebilirim. Böylece, bütün insanlığın arzularını ve düşüncelerini, tüm olasılıklarını algılayabilirim. Sanki kendi bedenimi terk ederim ve tüm realiteyi hissetme becerisini edinirim. Bu noktada, eski dönem yeni döneme yol verir, yani realitenin tamamen farklı algılanmasına giden yol açılır. Artık realiteyi kendi dar algımla değil, tüm insanlık tarafından biriktirilmiş kolektif bir his ve anlayış aracılığıyla görme ve algılama fırsatına sahip olurum.

Eğer diğer tüm insanlara yakınlaşırsam ve tüm farklılıkları bir tehdit olarak değil de bir zenginlik olarak sunan ve kabul eden bir toplumda yetiştirilirsem, o zaman yaşamı, kendi bireysel algımdan ziyade, tüm hislerin ve algıların görüntüsünde görme becerisini edinebilirim. Sonunda, tüm insanları kendime dahil edebilirim ve dünyaya ve insanlara bakışım çok daha zengin hale gelir.

Eminim hepimiz, birlikte huzur içinde yaşamayı sağlamak için böyle bir çabaya girmenin ne kadar gerekli olduğunu hissediyoruz. Bu çabayı göstermekle kaybedecek hiçbir şeyimiz yok, bilakis kazanacağımız şey çok büyük. Ve güzel olan yanı, hep birlikte, tüm insanlık olarak kazanmış olacağız.

 
Toplam blog
: 78
: 427
Kayıt tarihi
: 01.11.11
 
 

Yaşam yolculuğu hepimizi farklı duraklarda indiriyor. Bu duraklara varmak için çeşitli eğitimler ..