Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mayıs '08

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Düşük doz aspirin kullanımı kalp hastalıklarını önleyici etki gösterir

Düşük doz aspirin kullanımı kalp hastalıklarını önleyici etki gösterir
 

"Düşük doz aspirin kullanımı kalp hastalıklarını önleyici etki gösterir" bilgisi uzun zamandır kanıksanmasına karşın halen değişik araştırmalarla sorgulanıyor. Aspirin daha çok masum etkileri ile bilinse de, bazen öyle olumsuz etkilere yol açabiliyor ve hatta bu etkiler çok düşük dozlarda da ortaya çıkabiliyor ki, kesinlikle doktor kontrolünde kullanılması gerekiyor. Tabiki olası olumsuz etkiler daha çok sürekli kullanım durumunda görülebiliyor.

Aspirin benim için en çok çocukluğumda dilimde hissettiğim hafif şekerli tadıyla kalmıştır. Eskiden bu kadar çeşitli ağrı kesici ve ateş düşürücü yoktu ki, ne sorunumuz olsa bebek aspirini imdadımıza koşardı. Aspirinle vedalaşmam ise üniversite döneminde oldu, romatizmal şikayetlerim olunca yüksek doz aspirin verilmişti bana, mide koruyucu tedavi de verilmediği için çok ciddi mide ağrıları çekmiştim. O gün bu gün kullanamam korkudan, ama her zaman aspirin koruyucu ve ideal bir ilaç olarak, özellikle midesi sağlam olanlara önerdiğim bir ilaçtır.

Aspirinin söğüt ağacından elde edildiğini öğrendiğimde, görsel güzelliğiyle bizi büyüleyen, gölgesinde dinlendiğimiz, dallarının hışırtısını dinlediğimiz ve ilaç etkisinden yararlandığımız bu ağaca çok saygı duymuştum. Bu yazıyı yazmaya karar verdiğimde eşim bir çok bilginin değiştiğini, aspirinin etkilerininde tartışılabileceğini söyledi. Bende ona, 3500 yıldır tedavi edici etkisi bilinen bir ilacın etkisinin çok tartışılmayacağını düşündüğümü söyledim. Hipokrat zamanından beri salisilik asid olarak olumlu etkileri bulunan bir ilaç aspirin. Söğüt ağacının kabuğundan sağlanan suda bulunan bu madde, adını da latince söğüt anlamına gelen salix sözcüğünden almış.

Ağrı kesici ve romatizmal hastalıklarda 500 mg ile 2 gr dozlarına kadar değişen dozlarda kullanılabilmekte, ancak benim burada sözünü etmek istediğim düşük dozlarda kullanımındaki kalp hastalıklarını koruyucu etkisi. Düşük doz tanımına 81-325 mg arasında dozlar girmekte, ancak vurguladığım gibi her türlü kullanım önerisi doktor kontrolünde olmalı. Aşağıda sıraladığım olası yan etkiler yönüyle oldukça dikkatli kullanılmalı.

    Çocuklarda viral enfeksiyon dönemlerinde kullanıldığında Reye sendromu denilen, karaciğerde yağlanma ve beyin ödemine neden olabiliyor Aspirin astımı denilen, solunum sıkıntılarına yol açabilir. Bazı kişilerde ürtiker denilen kaşıntılı bir cilt reaksiyonu olabilirken, ağız ve yüz bölgesinde şişlikler ve burun akıntısı da görülebilir. Gebelerde kullanım güvenliği kanıtlanmamıştır. Kanama eğilimi olan kişilerde kanama riskini artırabilir.

Tüm bu olası sorunlar düşünüldüğünde, kalp hastalığı risk faktörleriniz varsa, doktorunuzla birlikte risk oranını belirleyip aspirini düşük dozda güvenle kullanabilirsiniz.

Kalp hastalığı için risk faktörleri de,

40 yaş üzeri dönemler de iseniz ve aşağıdaki faktörlerden biri ya da birkaçına sahipseniz,

    Yüksek kolesterol düzeyi, Hipertansiyon varlığı Şeker hastalığı varlığı Sigara kullanımı Egzersiz azlığı Ailede kalp hastalığı varlığı

40 yaş üzerindeyseniz, kalp hastalığı risk faktörlerini taşıyorsanız ve aspirin kullanımında tıbbi açıdan engel durumunuz yoksa doktorunuzun da kontrolünde ortalama 100 mg aspirini her gün almanızın sizi bir çok hastalıktan koruyucu etki göstereceğine inanabilirsiniz. Aspirinin mide de çözünmeyen formları kullanılabilse de, sindirim sistemi üzerine olumsuz etkilerinin genel etkilerinden kaynaklanabileceğini unutmamalıyız.

Aspirinin kalp hastalıklarından koruyucu etkisinin kanı sulandırıcı, pıhtı oluşmasını ve damarların tıkanmasını engelleyici etkisi ile olduğu düşünülüyor. Bu şekilde hayati organların damarlarındaki olumlu etkileri ile kalp krizini, inme-felç gelişimi riskini önleyebiliyor. Son zamanlarda migren krizlerini önleyebildiği, kalın barsak kanseri gibi bazı kanser türlerini önleyici etkileri de vurgulanmakta.

Şimdi karar verme hakkı sizde, risk faktörleriniz varsa doktor kontrolünde aspirin kullanmaya başlayabilirsiniz, risk faktörleriniz yoksa da söğüt gölgesinde dinlenin. Sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle, sevgilerimle

http://www.medscape.com/viewarticle/556309?src=mp&spon=17&uac=65387EN
http://tr.wikipedia.org/wiki/Asetil_salisilik_asit
http://www.marinabotanik.com/images/SALIX%20BABYLONICA.jpg

 
Toplam blog
: 196
: 6404
Kayıt tarihi
: 30.03.07
 
 

Uzman doktorum, kendimi bildim bileli çalışıyorum. Kendi adıma  yaşamdan beklentim, huzurlu ve ko..