Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ekim '07

 
Kategori
Psikoloji
 

Düşüncenin oluşumu

Düşüncenin oluşumu
 

İnsanda düşünce ikiye ayrılır, birincisi yaşamsal düşünce, bu da kendi içinde ikiye ayrılır. Temel ihtiyaçlarının hemen giderilme isteği ve bu ihtiyaçların giderilmesi için yöntem ve planlar oluşturmadır. İkinci düşünce ise kavramsal düşüncedir. Bu düşüncede ikiye ayrılır sosyal(kültürel, sanat vb.) ve bilimsel.

Düşünme hafıza, bilginin saklanması, tecrübe gibi oluşumlar üzerinden başlar. Hafıza olmazsa düşünmemin gerçekleşeceği süreç başlayamacaktır. Hafızanın oluşmasına öğrenme yol açar. Algı ve duyularımızla dış dünyadaki bilgileri, etkileri alan beynimiz tepki olarak duygularımızı ortaya çıkarmıştır. Dört ana duygumuz korku, öfke, üzüntü ve sevinçtir.

Bir akademisyen bilgi sunarken kavramsal düşünmekte ve konuşmaktadır. Çalışmaları bittiğinde ise yaşamsal düşünmeye başlar. Bu farklı düşünce şekilleri kalıp halinde değildir. Bazen içiçe, bazende birbirinin sırasını alır.

Bir sanatçı eserini oluşturken kavramsal düşünür. Bu süreçte yaşamsal düşünmesi de olacaktır. Burada önemli olan düşünce yoğunluğun oranı ve farkıdır.

Doğaya baktığımızda doğar doğmaz annesinin sütüne yönelen bir memeli hayvan yavrusu yaşamsal düşücenin içgüdüsel bölümünü gerçekleştirir. Sonraki öğrendiği aşamada avlanma taktikleri( aslanın avına saldırmadan önce rüzgarı önüne alması, otçulların kaçma davranışı gibi) geliştirir. Bu düşünceleri yaşamsal düşüncede kalır.

İnsan dışarıdan aldığı bilgileri hafızasındaki bilgiler ile karşılaştırır gelen bilgiyi yaşamsal ve kavramsal olarak düşünce sürecine koyar. Kavramsal düşüncesi gelişmemişse veye odaklanması yaşamsal düşünceye ise dışarıdan gelen kavramsal bilgiyi anlamaz veya düşünce sürecini başlatmaz.

Yaşamsal düşüncenin birinci bölümü (dürtüler ve güdüler) doğuştan gelir. İkinci bölümü ise öğrenme ile olur. Bu iki düşünce hali kolaydır. Kısa eğitimle oluşabilir(ailede). Kavramsal düşüncenin oluşması ise çaba ve çalışma gerektirir. Eğitimin önemi bu konuda büyüktür.

Kavramsal düşünce oranının artması bir insanın suç işlemesini, hastalanmasını, ilişkilerde sorunlar oluşturmasını engelleme yönünde bilinç oluşturmasını sağlar. Topluma ve insanlığa faydalı veya uyumlu olma duyarlılığına
eriştiren kavramsal düşüncedir.

Yaşamsal düşüncesinin hırs duygusuyla en son ulaşacağı nokta insanlık tarihinden gelen dünyaya hakim olma ve yönetme yanılgısıdır.

Kavramsal düşüncenin sonu olmayıp yine insanlık tarihinden gelen evreni tanıma, anlama (bilgi ve uzaya açılma) ve anlatma çabası olarak zamanın ve mekanın sonsuzluğunda devam eden bir süreçtir.

Kavramsal düşüncelerinizin artması dileğiyle...


Uzayda çekilmiş bir resim http://www.milliyet.com.tr

 
Toplam blog
: 110
: 1205
Kayıt tarihi
: 30.05.07
 
 

"Yazıyorum o halde düşünüyorum" diyen, güncel gelişim ve değişimleri takip ederken anlam ve kavramla..