- Kategori
- Psikoloji
- Okunma Sayısı
- 1050
Duygusal zeka

Duygusal zeka, kendimizle ve başkalarıyla olan ilişkilerimizi doğrudan etkiler. Yani duygusal zeka bir taraftan kendi gelişimimizi ve olgunlaşmamızı diğer taraftan da yeteneklerimiz ile diğer insanlarla aramızda olan ilişkileri tanımlar.
Duygusal zeka için özellikle aşağıdaki yetkinlikler belirleyicidir.
Kendini tanımak : Kişinin kendi duygularını, ihtiyaçlarını, hedeflerini tanıması, tercihlerini yapabilmesi ve sahip olduğu şahsi gücünün ve kaynaklarının farkında olması anlamına gelir. Kendini tanımakla insanlar belirli pozisyonlarda nasıl hareket edeceklerini, neye ihtiyaç duyduklarını veya kendilerinde ne gibi değişiklik yapmaları gerektiğini fark ederler.
Kendini yönetmek- Kişinin sahip olduğu duygu ve düşüncelerini kontrol ederek yönlendirmesi. Bu beceri ile duygularımızın esiri olmaktan kurtulup onları yönlendirebiliyoruz. Örneğin: bir olay bizi çok kızdırdığında, kendi kendimizi sakinleştirerek, yanlış bir karar vermekten veya yanlış bir davranışta bulunmaktan kaçınırız.
Motivasyon: İnsanın kendini motive edebilmesi, daima başarma isteğine ve heyecanına sahip olması demektir. Bu yetenek özellikle zorlukların çıkmasında veya işlerin istenilenin dışında gelişmesi durumlarında çok faydalı olur. Kendini motive edebilen insan, zorluklar karşısında yılmadan kendinde devam etme gücünü bulur daha metanetli olurlar.
Empati: kişinin başka insalnların duygularını, ihtiyaçlarını, kaygılarını anlayabilmesi, kendini onların yerine koyabilmesi demektir. Söz konusu olan onlar gibi düşünebilip, davranabilmek , onları oldukları gibi kabullenebilmek ve hal ve hareketlerine saygı göstermektir.
Sosyal Yetkinlik : Sosyal Yetkinlik insanların başkalarıyla ilişki kurabilmesi ve bu ilişkilerin uzun süre geçerliliğini koruyabilmesi becerilerini kapsar. İnsanlar arası iyi ilişkilerin yanı sıra bir takım oluşturabilme, takım ruhunu sağlayabilme ve bu takımı yönetme becerisini gösterme de bu yetkinlik ile olur.
İletişim becerisi: Duygusal zeka için, iyi ietişim kurabilme becerisi, vazgeçilmez unsurlarındandır. Bu iki türlü açıklanabilir. Birincisi insanın kendisini açık ve net olarak ifade edebilme becerisi, diğer taraftan da başkalarını dikkatli dinleme ve ne söylediklerini tam ve doğru olarak anlayabilme becerisidir
Duygusal zekanın bize getirdikleri nelerdir?
Duygusal zekası yüksek insanlar mesleki anlamda başka insanlar ile iyi iletişim kurabildiklerinden ve yönetme becerisine sahip olduklarından genellikle çok başarılı olurlar.
Günlük hayatta duygusal zeka insanların iş arkadaşları ve aile bireyleri ile iyi anlaşabilmelerini sağladığı için, kendileri ve çevresindekiler ile ilgili sorunları çabuk çözümlenir.
Duygusal zekalı insanlar diğer insanları olduğu gibi kabul edip onları dinleyip anladıkları için sevilirler ve arkadaşlık ilişkileri daha güçlü olur.
Genellikle kendileri ile barışık ve kolay memnun olurlar.
Şu ana kadar okuduklarınızdan kendimizle ilgili bir takım fikirler sizde oluşmuştur muhakkak. Böyle bir beceriye sahip misiniz değil misiniz. Eğer psikolojik testlerden geçmeyi severseniz, kendi kendinizde değerlendirerek duygusal zeka hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Böyle bir testten yola çıkarak kendinizi eleştirin ve seviyenizi belirlemek için örnek olarak aşağıdaki soruları kendinize sorun.
Kendimi ne kadar iyi tanıyorum? Bazı hallerde nasıl ve neden bu şekilde hareket ettiğimi biliyor muyum?
İradem güçlü mü, yoksa duygularımın esiri mi oluyorum?
Kin, nefret, mutluluk, beğeni vb. gibi duygularla nasıl baş edebilirim?
İletişim kurma becerim nasıl?
Kendimi açık ve net olarak ifade edebiliyor muyum? Başka insanları iyi dinleyebiliyor muyum?
Diğer insanlar ile iyi anlaşabiliyor muyum?
Başkalarını motive edebiliyor muyum? Başkalarıyla çalışmaktan zevk alıyor muyum?
Başkalarına fikir verebilir miyim?
Yönetebilme kabiliyetim var mı?
Başkaları tarafından seviliyor muyum?
Başkaları benimle beraber olmaktan keyif alıyorlar mı?
Aranan birimiyim?
Benden fikir istiyorlar mı?
Tüm bu sorular örnek için düşünülmüştür. Duygusal zekanın ardında saklı olanı keşfettiğinizde, kendinize soracağınız soruları da bulabilirsiniz ve böylece eksik olan taraflarınızı da öğrenerek kendinizi geliştirebilirsiniz. Testi yapın ben yaptım EQ yüksek eh IQ da yüksek kesinlikle testi yapın derim....
BOL DUYGULU GÜNLER
Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

Saygıdeğer "Mavi Ruh" Nezaketinize teşekkür ediyorum. İnsan bazen gözden kaçırabiliyor. Biz Böyle durumlarda Atalarımızın bir deyimini hatırlamış olalım. "Yüklü kervan, ağır gelir." Sağlıcakla kalınız.
Canmehmet 06.07.2007 15:46- Cevap :
- Gözden kaçırma değil yoğun iş tempom var tekrar özür dilerim. SAYGILARIMLA 06.07.2007 15:53
Bence adını yanlış koymuşlar. Duygusal zeka değil de duygusal yapı gibi başka bir terimle ifade edilmesi daha doğru olurdu sanki. Zeka değil de tamamen cesaret, özgüven ve diğer insanlarla ilişkilere verilen dikkat ile ilgili kişisel özellikler aklıma geliyor. Zeka deyince akla olayları doğru anlama ve analiz etme yeteneği geliyor.
gfdsjfgsdksdj 01.06.2007 19:35- Cevap :
- SEVGİLİ BAŞAK Evet sizinki de başka bir bakış açısı, olabilir aslında TEŞEKKÜRLER... 02.06.2007 8:49
EQ önemli belkide, bundan dlay kızlar davulcuya kaçıyorlar, ama her kaçan da piman oluyor. O zaman EQ mu önemli yoksa IQ mu IQ'ya bağımlı olan insanlar daha mutlu oluyor, çünkü mantıklı karar veriyorlar, pişmanda olmuyorlar. EQ uydurma bir şey bence
stilwater 31.05.2007 22:26- Cevap :
- DEĞERLİ STİLWATER Haklısınız düşüncelerinizde fakat ben EQ nunda önemli olduğunu düşünüyorum , çünkü insan kendi kararlarını duygu ve düşüncelerini kendisi karar vermeli, tamam eşine dostuna tabii ki de danışmalı ama önce insan kendi inisiyatifini önem vermeli TEŞEKKÜR EDERİM , SAYGILARIMLA..... 01.06.2007 9:41
Yazınızı iki defa okudum. Test zaten yazının içinde mevcuttur. Saydığınız başlıkların kaçı uyuyor, kaçı uymuyor işte size bir test. Değerlendirmem doğru mu? Benim testimi sorarsanız eh iyi sayılabilir. Yazınız için teşekür ederim. Saygı ve sevgilerimle
Ömer ÖZDAMAR 30.05.2007 22:21- Cevap :
- DEĞERLİ HOMEROS IQ olduğu kadar EQ duygusal zekanında önemli olduğu kanısındayım sizinde testin iyi olması güzel... SAYGILAR... 31.05.2007 9:57