Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Şubat '16

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Edirne

Edirne
 

Benim Şehrim


Fatih Sultan Mehmet Han'ın şehri Edirne,

Ne güzel şehirsin sen! Dümdüz bir ovaya salına salına yerleşmiş güzel şehrim. Kadrini kıymetini biliyor muyuz?

Her şehrin bir kokusu rengi tadı vardır. Bunun farkında mısınız dostlarım.Edirne'nin kokusuna neler sinmiş; Bademli kurabiyeler, badem ezmeleri, beyaz peynirinin damakta bıraktığı ayrı lezzet. Ciğer lokantaları peynirin şöhretinin önüne geçse de, bilen bilir peynirinin tadını.

Bu güzel şehrin tadına doymak mümkün mü? Ayşekadından ilerlerken  çarşıya doğru, Selimiye Cami görünür, dört başı mamur, nazlı, nazende bir görkem sergiler.Selimiye Camiinin minareleri bambaşka, kubbesi yekpare, müthiş bir akustik. Onu yazmak ayrı bir yazının konusu olur. Eski Camiye tepeden bakar Selimiye'nin Arasta'sı, Eski cami, Üç şerefeli Cami, burgulu cami olarak da bilinir. Öyle bir nizamdalar ki şehre her gelene ayrı ayrı hoşgeldin derler, birini görmesen diğerini görürsün ki hepsi ayrı bir güzellik, ayrı bir şaheser.

Saraçlara inerken solunda Eski Cami, sağında Üç şerefeli Cami. Saraçların başında tarihi Alipaşa çarşısı başlar; bizde bir laf vardır; Biraz dağıldık mı Alipaşa çarşısı olmuş burası, deriz.Saraçlar caddesi trafiğe kapalıdır. Tarihi Alipaşa çarşısı bir ucundan öbür ucuna iner.Güzel heykeller ile süslenmiş cadde sizi nehir boyuna kadar indirir.

Tunca nehri, Meriç nehir boyu derken, Taşköprüden geçerken şöyle bir bakın şehrin sonuna ne güzeldir.Deniz kenarını aratmayan nehir kenarı,Karaağaç piknik alanları, çay bahçeleri, arnavut kaldırımı yollarıve köy son duraktır.Şehrin sonudur, Dümdüz ova; hani hep suyun taşması haberlerini aldığımız yerler, İlkbahar ve Yaz mevsiminde seyrine doyulmaz. IIMurat Han, Fatih Sultan Mehmet Han ve Edirne'den geçmiş bütün Osmanlı Padişahlarının sesleri, solukları vardır. Mimar Sinan'ın en büyük şaheseri Selimiye Camiidir.

Edirne'nin diğer tarafında; Sarayiçi, Kırkpınar meydanı,Bayezid külliyesi irili ufaklı birçok kervansaray bedesteni, bunlardan da ziyade insanı güzeldir.

Şehrin ruhu güzeldir, kendi güzel, havası, yağmuru güzeldir.

Müzikleri güzeldir; Balkan ezgileri, Gırnata sesleri, coşkulu oyunları,

Büyük yiğitler yetiştimiş er meydanıdır pehlivanlarının, 

Sevdadır, Belki biraz daha değere, belki biraz daha görülmeye övülmeye, belki biraz daha onurlandırılmaya ihtiyacı var mıdır.

Yoktur elbet, en büyük onur II Murat Han oğlu Fatih Sultan Mehmet Han'dır....

 
Toplam blog
: 259
: 442
Kayıt tarihi
: 23.04.09
 
 

Merhaba ben Manolya. Edirne doğumluyum. Eğitim'e hizmet ediyorum ve bu yolun gönüllüsüyüm.Şiir yazma..