Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Temmuz '22

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Edremit altını ilgi bekliyor

Van peyniri/otlu peynir, cacık, siyah üzüm, mordut/karadut, erik, kaysı, armut, vişne, kiraz, elma, gibi doğal ürünlerimizi markalaştırarak pazarlamayı hala beceremiyoruz. Oysa çağımızda internet üzerinden bir ürünü dünyanın her köşesine gönderme imkânı var artık.

Mavi Van Golü gerdanında yeşil zümrüt gerdanlık gibi duran, Van’ın merkez ilçelerinden Edremit ilçemizde asırlık ağaçlarda lezzetli karadut meyvesi doğal olarak yetişiyor. Edremit bahçelerinde 300-500 yıllık mordut ağaçları bile var. Mayıs-haziran aylarında dut ağaçlarının dallarında belirginleşmeye başlayan karadut temmuz ayında olgunlaşarak toplanmaya başlanır. Bir ağaçtan 100-150 kilo civarında karadut toplanabiliyor. Ancak son dönemlerde yoğunlaşan yapılaşmayla birlikte bozulan bahçelerdeki asırlık dut ağaçlarının bazılarının kesilmesi nedeniyle ağaç sayısının azaldığı belirtiliyor.

Karadut şifa kaynadığıdır.

Karaduttun içinde A, B, C, E ve K vitaminleri ve sodyum, potasyum, niasin ve tiamin gibi yararlı mineraller ve maddeler bulunuyor. Tüm bu yararlı maddeler hatırı sayılır miktarda bulunduğu için de karadut, kolesterol sorunu yaşayanlara iyi geliyor. Kalp ve damar rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltıyor, kalp sağlığını koruyor. Diyabet rahatsızlığı üzerinde de olumlu etkilerde bulunuyor. İçeriğinde demir ve kalsiyum gibi önemli mineralleri de hatırı sayılır miktarda barındıran karadut hem düşük kalorisi hem de bol miktarda besin lifi içermesi sayesinde sindirim ve boşaltım sisteminin de en iyi dostlarından biridir. Edremit yerli halkı karadutun kanseri yendiğini, sağlıklı uzun yaşamada önemli bir etken olduğunu ifade ediyorlar.

Karadut tescil edilmeli

Edremit’in bahçe ürünleri arasında yer alan şifalı karadutun ekonomik değerinin farkına hala varılmış değil. İnsanlar gözleri önündeki değeri nedense görmüyor ya da görmek istemiyor. Van için kırmızı altın değerinde olan Edremit karadutunun markalaştırılarak ticari ürün haline dönüşmesi gerekiyor. Bunun için de başta asırlık dut ağaçları koruma altına alınarak coğrafi işaret ile tescil edilmelidir..

Sağlıklı besin olmasının yanında yüksek fiyatta her zaman alıcısı olan karadutun hazırlanacak tarımsal projeyle Edremit’in yanı sıra Erciş, Bahçesaray, Çatak, Gevaş, Tuşba, İpekyolu, Muradiye ilçelerinde de yetiştirilmesi mümkündür.

Edremit karadutundan neler yapılabilir?

Karadut fide dağıtımı sonrası aile işlemeciliği hayata geçirilir. Karadut aş iş kapısı olur. Bir taraftan istihdam sağlanır diğer taraftan karadut üretimiyle ilimizin yöresel ürünü gerçek lezzet ve değeriyle tüketicilere ulaştırılarak gelir sağlanır.

Doğal yöresel ürünlere ilginin arttığı günümüzde Edremit karadutundan reçel,  şerbet, çay, meyve suyu, gazoz, pekmez ve konserve ve daha birçok ürün rahatlıkla elde edilebilir. Ayrıca karadut şoklanarak paketler içinde çeşitli gramajlarda Edremit otantik halk pazarında satılabilir.

Van kebabı yanında Edremit dut şurubu!

Daha önce yazmıştım. Türkiye’nin en lezzetli kebap yapan şehirlerinden biri Van’dır. Bu iddia değil gerçektir. Van’da kebap yiyenler lezzet farkını iyi bilir. Van kebabı lezzetiyle, Edremit karadutu aromasıyla muhteşem ikili olur. 

Van’daki kebap hatta kavurma, döner işletmecileri yemeklerin yanında içecek olarak karadut şurubu bulundurmaları çok ilgi çeker diye düşünüyorum. Karadut şurubu ile işletmeler yöresel tanıtıma, üretime ve Van’ın zengin gastronomi kültürüne katkı da sağlar.

Önerilerimizin hayata geçirilmesi için Van’da yeni dut üretim bahçeleri geliştirilerek çoğaltılmalı, yöresel meyve şişeleme ve paketleme işletmesi kurulmalıdır. Yeri gelinmişken Van kahvaltı salonlarına gazeteci ve amatör gurme olarak bir çağrıda bulunmak istiyorum; İşletmelerinizde Edremit karadut reçel ve şurubu, Van gül, vişne, kaysı reçeli bulundurun lütfen.   

Geniş görüşlülük sahibi bir belediye başkanının çabasıyla Tunceli Ovacık ilçesi fasulye ile hem tanındı, hem de ürün satışından iyi gelir elde etti ve ediyor. Edremit, Erciş, Gevaş, nihayetinde Van karadut, vişne, kiraz, elma, kaysı, armut çeşitleri, kara üzüm, fasulye ile neden üne kavuşmasın ve  gelir elde etmesin.

Araştırma geliştirme çabalarıyla...

Mutfak kültüründe, tarımda ve turizmde çok güzel işler yapılabilir. .

 

 

 
Toplam blog
: 41
: 2320
Kayıt tarihi
: 22.06.07
 
 

Van'da doğdu. Anadol Üniveristesi Sosyal Bilimler, İşletme Fakültesi mezunu. Gazeteci,araştırmacı..