Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mart '14

 
Kategori
Güncel
 

Efsane şehrim

Efsane şehrim
 

Efsane Şehrimin kahraman kadını Nene Hatun (görsel netten)


Doğduğum, kent dadaşlar diyarı, Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun 96. yıl dönümü. Erzurum, tarihin en karanlık günlerini 1916-1918 yılları arası geçirdi. Bir yanda ezeli düşmanı Ruslar, diğer yandan yüzyıllarca içimizde yaşayan Ermenilerin ihaneti, Dadaşları can evinden, yüreğinden yaralamıştı.

Kafkas Kolordusu komutanlığına 1918 yılı başlarında atanan Kazım Karabekir “Doğunun kurtarılmasını sağlayan kumandan“ olarak tarihe geçer. Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir komutasındaki Türk ordusu, Ocak 1918 de Rus işgali sonucu geri çekilmiş olduğu Erzincan’ın Refahiye ilçesinden yola çıkarak, Erzincan, Erzurum, Sarıkamış, Gümrü, Ağrı’yı Rus himayesindeki Ermenilerin zulmünden kurtarmıştır. Azerbaycan’daki İngiliz kuvvetleri buradan çıkartmıştır.

Ermenilerin bu acımasız işgal ve katliamına son vererek, milis kuvvetlerle birlikte 12 Mart 1918’de Erzurum’u kurtarır. Şehir harabeye dönüşmüş, Nüfus ise 8.000’lere düşmüştür.

Rahmetli babaannem anlattı: Rahmetli babam henüz 1 yaşında düşman, Erzurum’u işgal edip evlere saldırınca, babamı battaniyeye sarıp dama çıkmış. O tarihte Erzurum’da damlarda çatı yokmuş. Mutfak havalandırmasının damda bulunan penceresinin üstünde kulübeler varmış. Babaannem komşusunun damındaki kulübesine saklanmış, babamın ağzına göğsünü verip emzirmeye başlamış, ağlamasını önlemiş. Aşağıda evin içinde düşman askerlerinin genç kadına tecavüzünü ve işkencelerini ağlayarak izlemiş.

Ülkemiz çok acı dönemlerden geçti, Allah o günleri bir daha yaşatmasın. Efsane Şehrim isimli şiirimden birkaç kıta takdim ediyorum, selam ve saygılarımla.

EFSANA ŞEHRİM

Yarattılar Aziziye'yi, Nene Hatunlar,

Birlikte çarpıştılar, kahramanca Dadaşlar,

Vahşet, ihanet, ölüm gördü topraklar,

Destan oldun dillerde, kahraman Erzurum.

 

Nice âlim, ozan, memleketimde yetişti,

Düşmanı kovalarken, kadın, erkek savaştı,

Toprakların şehitlerle buluştu,

Şehitler yatağı, dadaş Erzurum.

 

İnancın, tören bir başka senin,

Böldürtmem haine, bu şehir bizim,

Sana ihanet edenin vay haline derim,

Ata Yurdum, soyum sende Erzurum.

NAHİDE ÇELEBİ


 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..