Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ocak '12

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Ege'den şifa kaynağı otlar ve sofraların şahane lezzetleri salatalar

Ege'den şifa kaynağı otlar ve sofraların şahane lezzetleri salatalar
 

Radika, karahindiba, acı güneyik, güneyik ve arslandişi olarak da bilinen sarı çiçekli otun resmi www.soframız.de sitesinden alınmıştır.


Yeşil…. Yağ yeşili, zeytin yeşili, yaprak yeşili, çimen yeşili.

Çeşit çeşit, bin bir tonu yeşilin. Hele ki Ege’de. Yaz, kış, bahar mevsimlerinde, ışıldayan güneşin üzerlerinde parıldadığı, yemyeşil şifalı bitkiler.

Dağlarda, ovalarda, yol kenarlarında, hendeklerde yetişen çoğu yabani otlar ve bu otlardan hazırlanan yemekler ile salataların doyumsuzdur tatları, anlatmakla bitmez faydaları.

Ebegümeci, hardal otu, kuzukulağı, sarmaşık, arap saçı, cibes, turp otu,radika, ısırgan(dalagan), deniz börülcesi, şevketi bostan ve daha niceleri.

Hangi birini anlatsam ki?

Pancar sapı ve yaprakları ile taze soğanla kavrularak pişirilenlerini mi? Kuzu eti ile hazırlanan muhteşem yemeklerini mi? Hangisini?

İstisnasız hemen hepsinin salataları yapılarak, bilhassa et yemeklerinin yanında sunulan çeşitlerini mi?

Tek tek anlatırsam salata serisi oluşur inanın ki!

Bugün, karahindiba, acıgüneyik, güneyik ve aslandişi olarak adlandırılan, potasyum, kalsiyum, A ve D vitaminlerini bünyesinde barındıran, öksürük, safra taşı, karaciğer ve mesane, kalınbağırsak iltihaplarına şifa olan, anne sütünün artmasına katkı sağlayan ve de gut hastalığına iyi gelen RADİKA’nın salatasının nasıl hazırlandığı var ilk sırada.

Radika iki türlü bir ottur. Hem acısı vardır, hem de tatlı tat da olanı.

Her iki çeşidinin de aroması farklıdır. Salataları derseniz iştahlandırıcı.

½ kilo radika,

1 fincan zeytinyağı,

1 limon,

1 çorba kaşığı elma sirkesi,

4 diş sarımsak,

1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber,

Yeterince tuz,

Radikaları ilk önce bol suda iyice kök dipleri temizlenecek şekilde soğuk su ile yıkayın. Daha sonra bir bıçak yardımıyla kök uçlarını temizleyin ve 3- 4 kez su ile tekrar tekrar yıkayın. Bol su ve sirke katılmış büyük bir kabın içerisinde 20 dakika bekletin.

Radikaların bakterileri ölürken, siz de büyük bir tencerede az miktarda tuz katılmış suyu kaynatmaya başlayın.

Ben bu tür yeşil ot ve sebzeleri buharda pişirmeyi yeğliyorum ki vitamin kaybına uğramasınlar. Ayrıca sebzeleri ve otları elle ufak parçalara bölerseniz yine vitamin kaybetmelerini önlersiniz.(Bu da ipucuydu, aklınızın bir köşesine kaydetmekte fayda var.)

Su kaynamakta olan tencereye önce kevgiri, kevgire de yıkanmış radikaları yerleştirerek kapağını kapatıp, kuşgözü kadar ocak alevinde 15-20 dakika kadar haşlayın.

Radikalar haşlanırken hadi sosunu hazırlayalım.

Bir fincan yağ, l limonun suyu, 1 çorba kaşığı sirke, dövülmüş sarımsakları, tuzu ve kırmızı pul biberi bir kâsenin içinde çatalla iyice çırpın.

Buharda haşladığınız radikaları, delikli kepçe ile alarak, derin ve yayvan bir borcama veya büyük bir servis tabağına yayın. Sıcaklığı geçmeden hazırladığınız sosu üzerlerine eşit bir şekilde dağıtın ve soğumaya bırakın.

Yine bugün ne pişirsem diye düşünmeyin!

Tavuk sote ve şehriyeli pirinç pilavının yanında muhteşem bir lezzet olarak sevdiklerinize sunun.

Turp otunun da bu tarifi uygulayarak salatasını yapabilirsiniz.


Afiyet şeker, sofralarınız şen, yemekleriniz bereketli, tarif kârınız Ayşen olsun.


Sevgi ve saygılarımla.

 

 

Ayşen Arslangiray Kura

21.01.2012/İzmir

 

Yazarın notu: MB’de ilkyazımın yayınladığı birinci yıl dönümünde piyango radikanınmış.


 

 
Toplam blog
: 533
: 1375
Kayıt tarihi
: 14.11.10
 
 

Aydoğdu; kızgın güneşinde Ağustos'un, sararmıştı altın sarısı başaklar. Kırlangıçların göç dansın..