Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Sonsuzluk (Osman Özeker)

http://blog.milliyet.com.tr/yasev

17 Nisan '15

 
Kategori
Güncel
 

Ege ve Akdenizdeki 16 ada ne durumda

Ege ve Akdenizdeki 16 ada ne durumda
 

Ege ve Akdenizde bulunan ve Türkiye’nin uluslar arası anlaşmalar gereğince 3 mil sınırları içersinde bulunan 16 ada ve bir kayalığı 2004 yılından bu yana Yunanistan’ın yürüttüğü “sinsi planlar” dâhilinde ele geçirdiği, hükümetin ise sessiz ve tepkisiz kaldığı açıkca ortaya çıkmıştır.

Birinci dünya Savaşından sonra 1923 de imzalanan Lozan Anlaşmasıyla Ege ve Akdeniz’de bulunan toplam dokuz adanın Yunanistana bırakılması kabul edilmiş, ancak, anlaşmada adı geçmeyen 16 adanın ise bugün Yunanistan tarafından işgal edildiği anlaşılmıştır.

Yunanistan tarafından ele geçirildiği iddia edilen 16 ada ise şöyle: Ege’deki Hurşit, Fornoz, Eşek, Nergizçik, Bulamaç, Kalolimnoz, Keçi, Sakarcılar, Koçbaba ve Ardacık adaları ile Akdeniz’deki Gavdos, Dhia, Dionisades, Gaidhouronisi ve Koufonisi adaları.

Yunanistan Türk hükümetinin gözleri önünde bu adaları birer birer ele geçirmiş, adalara Yunan bayrağı çekmiş, askeri birliklerini de bu adalara göndererek nöbet tutmaya başlamıştır.

İktidara geldiğinden bu yana “sat kurtul, ver kurtul” politikalarını uygulayan AKP hükümeti 2004 yılından bu yana ada işgallerine seyirci ve sessiz kalmış, AB müzakereleri nedeniylede bu işgallere seyirci kalmıtır.

Özellikle Atatürk’ün Lozan’da vermediği,1936 yılında Şükrü Kaya’nın TC envanterine kaydettiği, İngiliz ve Amerikan haritalarında Türk Adası olarak gösterilen 16 ada ve bir kayalık bugün Yunanistan tarafından işgal edilmiştir.

Bu konuyla ilgili dünün Dışişleri Bakanı, bugünün Başbakanı Davutoğluna sorulan sorulara Davutoğlu;

“Bu adalarla ilgili bir takım sorunların yaşandığını, sorunların ise Yunanistan’la diyaloğ yoluyla çözüleceğini” ifade etmiştir.

2004 yılından bu yana burnumuzun dibindeki adalarımız işgal ediliyor, askeri birlikler sevkediliyor, Yunan bayrakları çekiliyor ancak, ne acıdır ki bizim Başbakanımız gereğini yapmak yerine hala “dialoğ yoluyla çözülecek” gibi ifadelerin ve bahanelerin arkasına saklanmaktadır.

Bu milletin Kurtuluş savaşında kanıyla, canıyla kurtardığı vatan toprakları sessiz ve sedasız işgale uğrarken AKP hükümeti neden hala müdahale etmemekte ve sessiz kalmaktadır.

Dün ata yadigarı, uluslar arası anlaşmalar gereği Milli sınırlarımız dışında tek Türk toprağı olan Süleyman Şah Türbesini bir gecede ansızın terk edenler bugün 16 adanın Yunanistan tarafından işgaline seyirci kalmasına şaşırmamak lazımdır.

Geçmişte Tansu Çiller’in Başbakanlığı döneminde yine Ege kıyılarında Kardak Kayalığı krizi yaşanmış, Yunanistanın bu kayalığı işgaline karşılık hükümet anında müdahele ederek bu kayalıklara Türk bayrağını dikmiştir.

 Dün Yunanistana basit bir kayalığın dahi işgaline göz yummayan, derhal “Sat Komandolarını” göndererek dikilen Yunan Bayrağını indiren Türk Hükümetinden; bugün ise sesini çıkaramayan, göz yuman ve bahaneler arayan bir AKP hükümeti bu ülkeyi yönetmektedir.

13 yıldır izlediği yanlış politikalar nedeniyle yanlızlaşan, ciddiye alınmayan bir Türkiye ile karşı karşıyayız. Bazen alay konusu olan, bazen tehdit edilen ve bu tehdidlere sesiz kalan bir iktidar artık bu ülkeyi taşıyamamakta, herşeyi eline yüzüne bulaştırmaktadır.

Şimdi bu ülkenin bir vatandaşı olarak bu hükümete soruyoruz:

İzmirin hemen yanıbaşındaki “Eşek Adası” ve “Venedik Kayalıkları” ve diğer adalar Yunan işgalinde ve Yunan Bayraklarıyla dalgalanırken, siz hükümet olarak derhal müdahele etmeyi, uluslar arası anlaşmalar doğan haklarımızı kullanmayı düşünüyormusunuz, bunu bu millete bir anlatın, gereğini yapında milette size biraz olsun güvensin.

Lozan Anlaşmasının 12 ve 15. maddelerini görmemezlikten gelen, en azından sessiz kalan bu iktidar daha ne kadar susacaktır bunu milletimize bir anlatsınlarda görelim.

Sosuzluk Osman Özeker 17.04.2015 

 
Toplam blog
: 287
: 3107
Kayıt tarihi
: 11.07.08
 
 

1949 Konya Ereğli doğumlu olup, halen İzmir'de oturmaktayım. A.Ü. Eğitim Fakûltesi mezunuyum  Ata..