Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mart '10

 
Kategori
Eğitim
 

Eğitim nedir?

Eğitimin temel sorularından birisidir "Eğitim Nedir?" sorusu.

Eğitim doğal bir ortamda mı yoksa hazırlanmış bir çevrede mi yapılmalıdır sorusunun yanıtını bulunmuştur 1850'li yıllarda hem Osmanlı'da hem de diğer avrupa ülkelerinde. Fakat Osmanlıda yapılandırılmış bir çevrede uygulanması karar verilen örgün eğitimin İstanbul'da bir kaç ilçede uygulanması için gerekli talimatlar verilirken diğer ülkelerde bu tüm ülkeye yayılmaya başlanmıştır. Sıkıntı işte burada çıkmıştır. Alınan karar tüm ülkeye yayılamamıştır. Gerçi istenilmiş olsa bile yapılması imkansızdır.

Cumhuriyetin kuruluşunda yapılan eğitim ile ilgili toplantılarda ülkede yetiştirilen öğretmen sayısının aynı kalması sonucunda ülkenin nüfüsunun %80'i köyde yaşayan insanlarımıza, her köye, bir öğretmen verebilmek için 100 yıldan fazla zaman geçmesi gerektiğini itiraf etmiştir.

Günümüzde her köye bir öğretmen verebildiğimizi söylememiz pek de doğru olmaz. Branş öğretmenlerinin eksikliğinden önce sınıf öğretmenlerinin eksikliğini öne çıkartmamız gerekir.

Öğretmen, eğitimin gerçekleştirilmesi için önemli bir yere sahiptir. Öğretmenin bireyleri arzu edilir özelliklere sahip, kültürel olarak bir insan yetiştirmede yeri yadsınamaz.

Eğitimin sadece okul gibi planlanmış-sterilize edilmiş bir ortamda yapıldığını düşünmek eksik bir yargı olur. Toplumun kendisi, yasalar, töreler, adetlerde eğitimin bir parçasıdır. Hatta önemli bir parçasıdır. Topumsal düzen rastgele bir yapıya sahip değildir. Belirli değerleri koruyacak, geliştirecek şekilde kurulmuştur.

Çocuk formal bir eğitime-okula dahil olmasa bile eğitilir.

Töreler, gelenekler, adetler çocuğun gelişiminde çocuğun dış sınırlarını belirler ve nereye kadar serbest olduğunu belirler. Okula gitmeyen çocuğunda toplum içerisinde bu değerlere göre yetiştiğini ve çevresinde gördüğü kişileri görerek iyi bir insan olmanın yolunda ilerler. Toplum bu anlamda eğiticidir. Bu durumdaki sıkıntı iyi kavramının çocuğun bulunduğu çevreye göre değişebilir olmasıdır. Ama bu eğitimin gerekleşmediğini göstermez. Sadece arzulanan bir şekilde olmadığını gösterir.

Fakat okul gibi steril bir ortamda yapılan eğitim çocuğun toplumun amaçlarını, hedeflerini, inançlarını, değerlerini bir çok elemeden geçtikten sonra kararlaştırılan bilgileri bir ağızdan öğrenmesini sağlamaktadır ve arzu edilen kültürel bir insan yetiştirilmesine çalışmaktadır.

En nihayetinde ülkemizde eğitim 1739 nolu kanunla belirlenmiş amaçlar doğrultusunda kültürel bir varlık yetiştirilmeye çalışılıyor.

Ama ne kadar?

 
Toplam blog
: 27
: 1255
Kayıt tarihi
: 09.02.10
 
 

1978'de Susurluk'ta doğdum. İlk ve orta okulu burada tamamladıktan sonra Savaştepe Anadolu Öğretmen ..