Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ocak '09

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Egzersiz alışkanlığı için 4 basit adım.

Egzersiz alışkanlığı için 4 basit adım.
 

Arnold Schwarzenegger, 1971.


İtiraf etmeliyim ki, egzersiz alışkanlığı konusunda çok inişli çıkışlı bir grafik izledim. Biliyorum ki bu konuda hemen herkes zorlanıyor. Egzersize başlıyoruz, tekrar bırakıyoruz. Tekrar başlıyoruz, yine maalesef bırakıyoruz. Ama üzülmeyin, önemli olan nokta her seferinde tekrar başlamayı istememiz.

Egzersizi alışkanlık halıne neden getiremiyoruz? Bana göre belli başlı sebepler 3 ana maddede toplanabilir:

1. Çok zor. Hepimiz egzersize büyük bir iştah ve motivasyonla başlarız. 'Her gün düzenli 2 saat spor salonuna gideceğim!' ya da 'Her gün düzenli 30 dakika koşacağım.' Sorun şu ki bu hedefler uzun vadede devam ettirilebilmesi çok zor hedefler. Genelde ilk birkaç gün yapılırlar, enerjimiz düşmeye başlayınca da eziyete dönüşürler.

2. Çok fazla hedef. Genellikle çok fazla hedef de koruz. Sağlıklı yıyeceğim, kola içmeyeceğim, baklavayı bırakacağım ağırlık da çalışacağım, koşacağım, zıplayacağım (!). Evet bunlar hepimizin koyduğu güzel hedefler ama bu kadar çok hedefin arasında ya asıl hedefi kaçırıyoruz ya da bir başka hedef araya girerek ayağımıza dolanıyor ve konsantrasyonumuzu bozuyor.

3. Yetersiz motivasyon. Bu bence bir disiplin işi değil, motivasyon işi. En kuvvetli motivasyon, bence çevre ve toplum baskısı. Politikacılar hariç tabii.

Gelelim yazımızın et kısmına. Bu problemleri nasıl çözebiliriz? Basitçe. İşi basit tutarak. Bu 4 basit adımı herhangi bir hedef koyarken de uygulayabilirsiniz:

1. İyi tanımlanmış, basit ve ölçülebilir bir hedef koyun. Bu önemli hedefi oluşturabilmek için birçok değişik anahtardan yararlanacağız:

Yazılı hedef. Hedefinizi kağıt kalem alıp yazın. Görebileceğiniz yerlerde afişe edin. Eğer yazamıyorsanız, hedefinizin gerçekten önemli olup olmadığı sorusunu sorun.

Basit hedef. Zor bir hedef seçmeyin sakın. Hatta çok kolay bir hedef seçin. Günde 5 dakika egzersiz mesela. Bunu herkes yapabilir. 3 hafta sonra 10 dakikaya çıkarın. Daha sonra 15 dakika yapın. Demek istediğim, alışkanlık oturana kadar hedefi çok basit tutun. Alışkanlığı kazandıktan sonra eforunuzu kademe kademe arttırın.

İyi tanımlanmış hedef. Hangi aktiviteyi, ne zaman ve nerde yapacaksınız? 'Akşamları egzersiz yap.' yazıp bırakmayın. Kendi kendinize kaçırmayacağınız bir randevu verin. '30 Ocak 2009 saat 20:00-20:05 arası, koşu bandında 5 dakika koşar adım koşacağım.' Güzel.

Ölçülebilir hedef. Bundan kasıt, hedefinize ulaşıp ulaşmadığınız konusunda spekülasyona yer vermemek. 5 dakika koşacaksak, bunu ölçmeliyiz. 5 kilometre koşacaksak da aynı şekilde. Bu hedeflerin hepsinde nişan alabileceğimiz bir rakam olması motive olmak açısından çok önemli.

Tetikleyici. Tuvaletten sonra ellerimizi yıkarız. Tuvalete girmemiz, elimizi yıkamamızı tetikler. Lisedeyken basketbol maçlarından önce 80lerde moda olan bileklikler vardı hani renkli. Bileklikleri takardık ve sanki savaşa gitmeden önce kılıç kuşanmış kadar motive olurduk. Bir sır: Eşofman giymek de insanı motive ediyor!

Tek hedef. İlk üç hafta boyunca sadece tek hedef üzerinde çalışın. Hatta 6 haftaya kadar gidin yapabilirseniz eğer. Başka hedef koymayın sakın. Amacımız egzersiz alışkanlığını oturtmak.

2. Hedefi günlüğünüze işleyin. Bu anahtar alışkanlık. Eğer çalışmalarınızı düzenli işlerseniz, gün be gün ilerlemenizi de görmeye başlacak ve motivasyonunuz artacaktır. Egzersizin biter bitmez, bu günlük girişlerinizi yapmalısınız. Sonraya sakın ertelemeyin. Yatmadan önce yazıveririm demeyin. Girişi de basit tutun. Tarih, zaman, yapılan egzersiz. Hepsi bu kadar.

3. Başkalarına rapor verin. Bunu Milliyet bloğunuzda yapabilirsiniz mesela ya da aile fertleriyle ya da arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Burada önemli olan nokta, sonuçlarınızı yine günü gününe rapor etmeniz. İdeal olarak, rapor edeceğiniz kişi, rapor gelmezse sizi aramalı, sormalı. Hedeflerinizi tam olarak bilmeli.

4. Gerektiğinde motivasyon ekleyin. İlk üç adım sizin için yeterli olabilir. Olur da yetersiz kalırsa hemen pes etmeyin. Eğer üst üste 2 egzersizi kaçırırsanız, geri dönüp bu yazıyı tekrar okuyun ve hedefinizi gözden geçirin. Bunu sebebini bulup, tekrar motivasyon eklemelisiniz. Ödüller, çevre baskısı, ilham alma. Kısacası ne gerekiyorsa yapın. Üst üste her 2 egzersizi kaçırışınızda yeni bir motivasyon ekleyin. Kendinizi ayna karşısında göbek gitmiş olarak düşünmekten güzel ne olabilir ayrıca?

www.mehmetgok.info/blog

 
Toplam blog
: 10
: 10911
Kayıt tarihi
: 28.01.09
 
 

Merhaba adım Mehmet Gök. Şu an Güney Afrika'da yaşıyorum. Mühendislik, proje yönetimi ve danışmanlık..