Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Eylül '07

 
Kategori
Eğitim
 

Ek yerleştirme kontenjanları nasıl oluşur?

Ek yerleştirme kontenjanları nasıl oluşur?
 

Ek yerleştirme, ÖSYM”nin birinci yerleştirme sonunda oluşan boş kontenjanlarını ve üniversite kayıtları sonucu yerleşen adayların bir kısmının kayıt yaptırmamaları sonucu oluşan boş kontenjanlarını, ha gayret belki dolar niyetiyle yapılan aynı yıl içerisindeki ikinci kez ÖSS tercihi alma ve yerleştirme işlemidir.

Ek yerleştirmelerdeki boş kontenjanlar 3 şekilde oluşur. Bunlar;

1) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSYS) merkezi yerleştirmeleri sonunda boş kalan kontenjanlar,

2) ÖSYS merkezi yerleştirmelerinde yerleşerek kayıt hakkı kazanmasına rağmen bu hakkını kullanmayarak kayıt yaptırmayan adayların oluşturduğu boş kontenjanlar ve,

3) ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu basıldıktan sonra açılan ve bu yüzden merkezi yerleştirme işlemlerine girmemiş olan yeni yükseköğretim programlarının kontenjanları…

Hemen her yıl merkezi yerleştirme sonrasında 20-30 bin civarında önlisans ve lisans programı boş kontenjanları oluşmaktadır. Örneğin 2006 merkezi yerleştirmeleri sonrasında 34.465 ölnlisans ve lisans programı boş kontenjanı mevcutken, 2007 merkezi yerleştirmeleri sonrası bu rakam 20.490”da kalmıştır. Tabii ki bu kontenjanların büyük bir çoğunluğunu Vakıf üniversiteleri ve KKTC üniversiteleri oluşturmaktadır.

Üniversite kayıtları sonrasında, çeşitli nedenlerle kayıt hakkına sahip adayların kayıt yaptırmamaları sonucu oluşan kontenjanlar da hemen her yıl oluşmaktadır. Bu şekilde oluşan kontenjanlarla merkezi yerleştirme sonrası dolmayan kontenjanların sayısı anlamlı bir şekilde artar. Kayıt olmama nedeni ile boşalan kontenjanların çoğunluğunu da genellikle 2 yıllık önlisans programları oluşturmaktadır.

Hemen her yıl, resmi açılış onayı ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu basımı sonrasına kalan bir iki fakülte programı ile birkaç yüksekokul programı (önlisans) olabilmektedir. Kılavuzun basımından sonrasında açıldıkları için bu programa öğrenci yerleştirmeleri ek yerleştirmelerle yapılır. Özellikle son yıllarda hemen her ile açılan üniversitelerin yapılaşmaları ile yeni hizmete giren fakülte ve yüksekokul programları sayılarında bir miktar artışlar olabilir.

Adaylarımızın ek yerleştirmelerindeki kontenjanları en etkili şekilde değerlendirmeleri temennisiyle başarılar dilerim. Ek yerleştirmeler hakkındaki merak ettiğiniz konuların yanıtlarını ÖSS ile ilgili yayın yapan sitelerde bulabilirsiniz.

Sinan ÇAĞIRAN
Psikolojik Danışman
www.OSSservisi.com Editörü

 
Toplam blog
: 157
: 12370
Kayıt tarihi
: 22.08.06
 
 

1996-2000 Ondokuz Mayıs Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü, Psikolojik Danış..