- Kategori
- Ekonomi - Finans
Ekonomi ve biz

Ekonomik açıdan neler oluyor?
Ekonominin önemli kurallarından biri bozulduğunda kriz olduğu ve bunu nelerin etkilediğini bilmeden birçok şey söylenmeye başlanıyor.
Arz talep, tüketim üretim, azgelişmiş ve gelişmişlik, eğriler doğrular, paranın dönüşüm hızı, dönmeyen paranın kaybettirdikleri ve en önemlisi paramızın değer kaybetmekten çok değer kazanabilmesi.
Hiçbir zaman olamayacak bir şey gibi geliyor sanırım.
Ne zaman değer kazanır paramız.
Bazılarımız ekonomik açıdan buna cevap verebilir ama uygulamayla teori çok farklı.
Kabul etmeliyiz biz hala az gelişmiş bir ülkeyiz, gelişemiyoruz, GSMH en düşük rakamlarda(her ne kadar zengin çok zengin olduğu için ortalama her zaman yüksek çıksa da) , paramız hep değer kaybediyor, iktidar da olanlar kaybetmediğini söyleseler de (ekonomik açıdan çok iyi olduğumuzu hepsi söylüyor sanırım) bu bir gerçek.
İktisadi coğrafya kitabında yıllar önce okuduğum bir konuyu hatırlıyorum, ortak pazar'a (modern adı Avrupa birliği) girmemiz için çok az bir süre kaldığını ve bunun kısa sürede gerçekleşeceği yazıyordu.
Sene 1974, ne dersiniz?
Kendi içimizde üretimi bitirmemiş olsaydık, dışarıdan lüks sayılacak her şeyi almak için dışa bağımlı olmasaydık, yerli malı haftasını yok etmeye çalışmasaydık, kendi kendine yeten bir toplumun yetersiz duruma düşmesine neden olmasalardı, çok şey değişirdi.
Kriz ne demek, nasıl bir şey, nasıl oluşuyor hiç bilmiyor olabilirdik.