Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mayıs '22

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Gerçek Faiz Oranı esastır.

Gerçek faiz oranı, enflasyon oranına eşit olan faiz oranıdır.

Ülkemizde ise gerçek  faiz oranı , enflasyon oranının altındadır. Bu yüzden paramız durduğu yerde erimektedir. Bu erimeyi önlemek için,  dövize, altına ve menkul kımetlere yatırım yapılmaktadır. Özellikle dövize talep fazla olduğundan bunu  önlemek için KUR GARANTİLİ MEVDUAT uygulamasına geçilmiştir. 

Esasında Kur Garantili Mevduat hesaplarının getirisi de , Döviz kurları artışına paralel  olduğundan ve halen  kurlardaki artış da Enflasyon oranınıdaki artışın altında kaldığından ,Kur Garantili  tasarruflar da, durduğu yerde erimektedir.

Peki bu durumda ne yapılmıştır? 

Parası olan vatandaş yatırımını konuta yatırmıştır.

Neticede, Ülkemizde son yıllarda

-  Konut arzının düşük seviyede kalması (yani talebi karşılayamaması) ve

-  Konut malzemelerinin fiyatlarının yüksek oranda artması nedenleriyle -  konut fiyatları yüzde yüz oranında artmıştır. Tabii konut fiyatları artınca kiralar da , konut fiyatlarına paralel bir artış göstermiştir. Zira konut fiyatlarını arttıran iki neden kiraları yukarı doğru çekmiştir.

Böylece  Konuta yatırım yapanlar, hem konut fiyatlarıının  hem de kiraların artması nedeniyle,  çok  karlı duruma geçmişlerdir.

Yukarıda çizdiğim GETİRİ TABLOSU,   " enflasyonun MEVDUAT FAİZİ  seviyesine yani gerçek -reel- faiz seviyesine  indirilmesi gerekliliğini "  göstermektedir. 

 

 

 
Toplam blog
: 472
: 959
Kayıt tarihi
: 26.01.10
 
 

1945 yılında Adana'da doğdum. Galatasaray Lisesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültes..