Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ağustos '17

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Elektrik Çarpması

Elektrik Çarpması
 

Çocuklarımızı her ne kadar gözümüzden sakınsak ta, hiç istemediğimiz halde bazen çeşitli ev kazaları olabilmektedir. Bunlardan biri de oldukça tehlikeli durumlara yol açan  elektrik çarpmasıdır. Böyle bir durumda neler yapılması gerektiğini Uzm.Dr. Erdem Uzunoğlu’na sorduk. Kedisinden edindiğimiz değerli bilgileri sizlerle paylaşmak istedik.

 

Elektrik çarpmasından oluşacak dikat edilmesi gereken tehlikeli durumlar nelerdir?

Elektrik çarpmasına bağlı belli başlı dikkat edilmesi gereken tehlikeli birkaç durum şunlardır:1- Kalp durması veya kalpte ritim bozukluğu, 2- Yanıklar, 3-Felçler, beyin kanamaları…

Vücudumuzun hangi bölümlerinde derinin direnci daha fazladır, Direncin az olduğu yerlerde akım nasıl seyreder, elektrik yanıklarında en fazla hasar nerelerimizde görülür?

Derinin direnci en fazla ayak tabanları ve avuç içlerindedir. Direncin daha az olduğu ıslak yerlerde akım daha derin dokulara iletilir. Elektrik yanıklarında cilt altı dokular ve iç organlarda hasar daha fazla olduğu için dışarıdan pek bir şey görülmez Elektrik çarpmasına bağlı sıçramalardan dolayı darbeler olabilir.

Elektrik çarpması anında yapılması gereken acil müdahaleler nelerdir

Elektrikle temas devam ediyorsa sigorta/şalter/elektrik düğmesi ne varsa en kısa yoldan elektriği kesin. Elektrik kesilemiyorsa iletken olmayan bir kumaş (ıslak olmayan bir kazak, atkı vs) ile çocuğu sarıp hemen elektrik kaynağından çekin. Solunum ve kalbini kontrol edin, gerekiyorsa kalp masajı ve suni solunum başlatın. Solunum başlar başlamaz acil servise götürün.

Elektrik çarpmasının geç komplikasyonları nelerdir? 

• Kas hasarları ve kas erimesi sonucu kana karışan kas proteinlerinin böbrekte çökelmesi ve idrar süzülmesine engel olması ile seyreden böbrek yetmezliği (Daha çok yüksek voltajlı veya düşük voltajlı ama uzun süren çarpmalarda görülür)

• Göz hasarları, retina ve kornea yaralanmaları, katarakt

• Kaslarda canlılık kaybına bağlı kangrenler

• Dokularda oksijenlenme bozukluğu ve enfeksiyonlar

Ağız kenarı, dudak bileşke yerinde yanıklar ıslak olduğundan ve burada ileti daha fazla olduğu için çocuklara özgüdür. Buralarda 1 -2 hafta sonra yumuşama, gevşeme, kanamalar ve enfeksiyonlar görülebilir.

      Kaynak: http://www.doktoramcam.com/elektrik-carpmasi/

Bu  bölüm de  ilginizi çekebilir:

          Ev Kazaları – Güvenlik

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..