Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Şubat '08

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Emzikli askerler, kınalı kuzular

Emzikli askerler, kınalı kuzular
 

wowturkey.com


Bu akşam, ana haber bülteninde, asker uğurlamaları görüntülerinin arasında, ağzı emzikli bir mehmetçik, otobüsün penceresinden annesine el sallıyordu.

Avucu kınalı mehmedin el sallayışını yadırgamadık ta ilk kez, ağzı emzikli mehmetçik görüntülenmişti.

Ana haber kanalına, türban yasası ile ilgili bağlanan, Üniversitelerarası Kurul Başkanı Mustafa Akaydın söze bu görüntüleri kınamakla başladı. Görüntülerin, kişilik haklarına aykırı olduğunu söyledi.

Elimize, saçımıza, kurbanlık koyunumuza kına yakarız. Kem gözlerden sakınmak için nazar boncuğu takarız. Kına da bir nevi nazarlıktır. Kem gözlerden sakınma yöntemidir. Saçın bir perçemine yakılan kınanın, kem bakışı o renge çekerek bizi kötülükten koruduğuna inanırız.

Türk Halk Edebiyatında, şeytandan korunma yöntemlerinden biri de emzik olarak anlatılır. Emzik emen bebektir. Miniciktir. Şeytan bebeklerle uğraşmaz.

Bugün, analar yavrularını, salt askere göndermiyorlar. Ne olacağı belirsiz bir ateşin ortasına salıyorlar. O ateşten sağ dönmekte var, yavruyla beraber yanmakta...

İşte pek bilinmeyen, bilinsense de alenen uygulanmayan bu emzik inancı, ilk kez ekranlara yansıdı.

Anneciği şeytanı aldatmak için, yavrusunun ağzına emzik vermiş. O daha bebek, bebeğime sataşma, kötülük yapma demek istiyor.

Bu görüntüleri ekrana taşımak etik mi değil mi yorumu sizlere bırakıyorum...

Narçiçeği


 
Toplam blog
: 74
: 1691
Kayıt tarihi
: 17.06.07
 
 

Emekliyim ama, yaşamdan değil; işimden. Eşim ve iki kızımla birlikte İzmir’de yaşıyoruz. Yazmak, oku..