Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Aralık '18

 
Kategori
Anne-Babalar
 

En Değerli Emanetimiz... Çocuklarımız...

En Değerli Emanetimiz... Çocuklarımız...
 

Rabbimizin bize emanet olarak verdiği çocuklarımız. ‘ Emanet’… Bizler farkında olmasak ta çocuklarımız bizim emanetimiz. Biz onların sahibi değiliz. Onları dünyaya getirmiş olmamız, onların ömür boyu bize bağlı kalmalarını gerektirmiyor. Onlarda bizler gibi yeryüzüne gelen  özgür ruhlar. Görevimiz, onları dünyadaki yaşamlarına alıştırmak için en iyi  şekilde bakıp büyütüp, yetiştirmek ve bir birey olarak toplumda yer almasını sağlayarak, kendi ayaklarının üzerinde yaşamlarını sürdürmeleri için ihtiyac duydukları bilgilerle onları donatmak..

Oysa biz, onların sahibi gibi davranmakta ısrar ediyoruz .  Çocuklarımızı elbette çok seviyoruz.

Ama bizim birer kopyamız olmaları için  bencilliğimizi ve korkularımızı onlara yükleyerek, yaşayamadıklarımızı yaşamalarında diretirken, onlara sevgimizi göstermeyi unutuyoruz.

Terbiye etmeyi  ya da eğitmeyi baskı ve korkutmalardan ibaret sanıyoruz. Düzgün bir insan olmayı öğreteceğimizi düşünerek  onları  ilk korkularıyla tanıştırıyoruz. Bu korkuları da inanç olarak bilinçaltlarına yerleştirmeye başlıyoruz.

Her çocuğun kimliği  önce aile içinde öğrendikleriyle gelişmeye başlıyor. Örnek olarak aldığı ve doğruluğuna inandığı davranışlarla çevreye açılıyorlar.

Korkutarak, sevginizi tehditle sunarak, şiddetle eğitmeye çalıştığınız çocuğunuz sizden ayrılıp yaşamını sürdürmeye çalışırken toplum içinde bu inandığı doğrularla yer alacak. İlişkilerini korku, güvensizlik, sevgisizlik ve bağımlılık üzerine kurmaya çalışacaktır. Karşılaştığı her hayal kırıklığında, her başarısızlıkta sizleri suçlayacaktır.

Çocuklarımız tıpkı sevgi kelebeği gibidir; masum ve saf. Onlara sevgiyle sunulan her şeyi sevgiyle kabul ederler.

Sağlıklı ve mutlu  birer birey olmaları için ihtiyaç duydukları tek şey sevgidir. Sevgiyle beslediğiniz, büyüttüğünüz her çocuk mutlu bir birey olur.

Onlara sarılın, kucaklayın, dokunun, konuşun ve dinleyin. Onların dünyalarına dahil olun. Unuttuğunuz çok şeyi hatırlayabilirsiniz.  Sevginizin sıcaklığını hissettirin. Sevmenin ve sevilmenin güvenini öğretin.

Sevgi saygıyı doğurur ama saygı sevgiyi doğurmaz.

En güzeline emanet olun ve sevgiyle kalın…

Tijen Özpınar

 

 
Toplam blog
: 35
: 117
Kayıt tarihi
: 18.07.16
 
 

Davranış Bilimleri Kişisel Gelişim Uzmanı, Profesyonel Yaşam Koçu, NLP Koçu, Spiritül Yaşam Koçu, N..