Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mayıs '07

 
Kategori
Anneler Günü
 

En değerli varlığım

En değerli varlığım
 

Her yıl yaşanır bu telaş. Özel günlere özel telaşlardan biridir bu. Anneye hediye almak. Oysa düşündüğümüzde annemizi, ya da anne olmuşsak kendimizi hediyenin çok da önemi olmadığını görürürüz. "Şu kadarcık bir şey" değildir anneyi hatırlamanın adı, ya da hangi minik ev aleti eş değerdir anne sevgisine?

Oğluma hamile kaldığımda anlamaya başlamıştım annemi ilkin. Oysa çocukken hep duyardım ondan "Sen de anne ol da anlarsın" sözlerini. Anne olmaya gerek kalmadan anlamıştım işte.

İtiraf etmem gerekirse, hastaneden eve geldiğimde daha iyi anladım anneliğin anlamını, ne olduğunu. Sadece karnında taşımak ve dünyaya getirmek yetmezdi anne olabilmek için. Emekti annelik. Sorumluluktu. Sınırsız, karşılıksız sevgiydi. Uykusuz gecelerdi. Hastalandığında günlerce sabahlamaktı baş ucunda. Büyüdüğünde ise hayatı paylaşmaktı onunla birlikte. O'na hem anne, hem de en iyi dost olabilmekti. Sahip olunabilecek en değerli varlığımızı en iyi şekilde yetiştirebilmekti.

Anneleri hatırlamanın gün haline dönüşme öyküsünü hepimiz biliyoruz. Annesinin ölümüne alışamayan ABD'nin Philadelphia Eyaletinde yaşayan Ana Darvis'in girişimleri sonucu önce ABD'de kutlanmaya başlanmış anneler günü.
Bizim ülkemizde ise 1955'ten beri kutlanıyor. Oysa biraz tarih araştırması yaptığımızda anneler için yapılan kutlamaların Sümerler zamanına kadar gittiğini görüyoruz. 15. yüzyılda ise İngiltere'de annelere özel kutlamalar yapılırmış "Anneler Pazarı" derlermiş bu kutlamalara. O gün izin kullanılır, annelere özel pastalar götürülürmüş. Yani tarihin her döneminde anne önemliymiş.

Günümüze gelindiğinde kapitalist düzenin çarkları yutuvermiş böylesine özel, anlamlı bir günü. Alış veriş merkezlerinde hazırlıklar arttırılmış. Bankalar kredi kartı taksit sayılarını yükseltmiş. Özel günlerde satışlarını arttırmayı hedefleyen firmalar ise özel günlerin içinde en anlamlı olarak kabul ettikleri annneler günü için birbirinden ilginç kampanyalar düzenleyerek alış - verişi teşvik derdine düşmüş. Tüketim çılgınlığı bu özel günü de içine alıvermiş.

Hangi hediye anne sevgisine karşılık gelir? Doğadaki dişi nesile bahşedilen en özel duygudur annelik. Ölçülemez. Sadece hatırlanmak yeterlidir. Hem de bir gün için değil her gün. Hayatta oldukları sürece değerlerini bilmek yeterlidir. Bunun için güzel bir kaç söz, yanağa kondurulan bir kocaman öpücük, içten bir "Seni seviyorum" fazlasıyla yeter.

Tüm annelerin, anne adaylarının, anne olmayanların - olamayanların - anneler günü kutlu olsun. En değerli varlıklarımızın değerini bilelim. Zamanında, geç olmadan, geç kalmadan, tüketim çılgınlığına yenilmeden.

 
Toplam blog
: 157
: 1671
Kayıt tarihi
: 12.10.06
 
 

İstanbul doğumluyum ama 20 yıldır Antalya'da yaşıyorum. 3 yaşında bir oğlum var ve eğitimciyim. Kend..