Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

23 Mayıs '07

 
Kategori
İnançlar
 

En önemli mesaj Kur'an-ı Kerim (2)

Kur’ân-ı Kerim, Rum suresi, 1–5. ayetlerde şöyle buyurmaktadır : “ Elif, lâm, mim. Rumlar yenildi; en yakın yerde. Onlar bu yenilgilerinden sonra galip geleceklerdir, birkaç yıl içinde, 3–9 yıl arasında. İşler önceden de sonradan da Allah’a aittir. O gün müminler sevinirler Allah’ın yardımıyla. O mutlak galiptir, merhamet ve ihsan sahibidir.”

Bu ayetler, Mekkeli müşriklerin Müslümanlarla mücadele ederken onları küçümsemek amacıyla ; “ Rumlar da sizin gibi kitap sahibi olduklarını söylüyorlar, Mecusi Farslar onları yendiler. Kitap sayesinde bizi yeneceğinizi söylüyorsunuz, tıpkı Mecusiler gibi bizler de sizi yeneceğiz” demeleri üzerine nazil olmuştu. Hâlbuki Bizans ayetler de belirtildiği gibi kendi ülkesinde Farslar karşısında büyük bir yenilgiye uğramış ve asla kendisini tekrar toparlayabileceğine ihtimal verilmiyordu. Ayetler, böyle bir Bizans’ın Farsları yeneceğini söylüyordu. Üstelik tarih veriyordu. Bununla da yetinmeyip, Bizans’ın Farsları yenilgiye uğrattığı gün Müslümanların da yüzlerinin güleceğini söyleyerek çifte zaferi müjdeliyordu. Üstelik kesinlik bildiren ifadelerle. Rum suresi 6. ayet, “ Bu, Allah’ın vadidir, Allah vadinden asla caymaz, fakat insanların çoğu bunu bilmezler.” Mekkeli müşrikler, Kur’ân’ın bu haberini duydukları zaman kendi aralarında gülüştüler, üstelik kendilerinden o kadar eminlerdi ki aralarında bahse bile girişmişlerdi. Tarihçilerin görüş birliğiyle dokuz seneden az bir zaman içinde Allah vadini gerçekleştirdi. Rumlar, Farsları yendiler. Aynı gün Müslümanlar da Bedir savaşın da Mekkelileri yenmişlerdi.
Bu olay ayetlerde anlatılırken “bıd-ı sinin” ifadesi kullanılmıştır. Bu ifade 3 ilâ 9 yıl arasındaki bir zaman anlamına gelir. Görüldüğü gibi Yüce Allah, dileseydi zaferin tarihini tam olarak verebilecek iken yaklaşık olarak vermiştir. Bunu nedeni, özellikle o yıllarda tarih hesaplamalarında toplumların çeşitli takvim ölçülerini kullanmalarıydı. Kimisi Araplar da olduğu gibi ay takvimini kullanırken, kimisi Rumi takvimi kullanıyor. Ya da kimisi küsurları tama tamamlayıp hesaplamalarını buna göre yaparken, kimisi de küsurları tamdan çıkararak tarih hesaplamasına gidiyordu.

Veya galibiyetin ilk işaretleri ile sonuç arasında zaman farkı bulunabiliyordu. Bu nedenle tarihçiler arasında galibiyet gününün tam olarak tespit edilmesi görüş ayrılığına neden olabiliyordu. İşte tüm bu nedenlerden dolayı Kur’ân, anlatım olarak yaklaşık bir zaman vermekle insanlar arasındaki bu özelliğe de dikkat çekmiş olmaktadır.

Yararlanılan Kaynak ; “ En Mühim Mesaj Kur’an, ( Kur’ân Hakkında Yeni Mütalaalar)”, Prof. Dr. Muhammed A. Draz, Tercüme; Doç. Suat Yıldırım.( Akçağ Basım Yayım Pazarlama A.Ş., Emel Matbaacılık Sanayi, mayıs, 1985-Ankara )
 
Toplam blog
: 177
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.03.07
 
 

1965 Almanya doğumluyum. Atatürk üniversitesi İlahiyat fakültesi mezunu olup, öğretmen olarak çalışm..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara