Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ocak '13

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

En son ne zaman heyecanlanıp şaşırdınız?

En son ne zaman heyecanlanıp şaşırdınız?
 

Macera


İrlandalı  şair, yazar, İngiliz edebiyatının büyük hiciv ustası Jonathan Swift “ilk kez istiridye yiyen kişi, cesur bir kişi olmalı” demiş. Gerçekten de sonradan lüksün ve sefahatın simgesi haline gelen istiridye bir zamanlar veya şimdi bile birçoğumuzun bilinmezlerindendir. İnsanoğlunun yapabilecekleri ile yapamayacaklarının sınırları zamanla değişti. Bize çok uzak gibi görünen “uçma düşü” gün geldi gerçek oldu. Ve hemen hemen bütün bilimsel keşifler “haddini bilmeyen”, sınırları çiğneyen meraklın zihinlerden doğdu; yani çocuklara özgü şaşırma duygusunu yitirmeyenlerden…

Bugün ise tüm dünyada kutuplar keşf edimli, önemli zirvelerine tırmanılmış, çöller ve nehirler aşılmış olabilir. Peki bütün bunlar, insanoğlu için maceranın sonu anlamına mı geliyor? Tabii ki hayır.

Hayatı “başımıza gelen bir şey” gibi yaşıyorsak, ister dünyanın öbür ucuna gidelim, ister uzaya çıkıp gezegenimizin boşlukta bir elma yuvarlanarak uzaklaştığını görelim, yaşadığımız hiçbir deneyim derimize işlemeyecektir. Ama sınırların ötesine hayal edebiliyor ve hala şaşıra biliyorsak; o zaman Kadıköy’den Eminönü’ne geçmeyi bile başlı başına bir maceraya dönüştürebiliriz. Nasıl mı?.

Hep klasiktir gezmeyi teşvik etmek için, ölmeden önce yaşamınız gereken şu kadar macera. Bir mühendis olarak 500 yıllık bir ömür yaşasam bile kazanabileceğim paralarla bu önerilen deneyimlerden bazılarına erişebilmem yine hayal olur. Örneğin uzaya gitmek, Güney veya Kuzey kutbuna yolculuk gibi.

Ben size cebinizde biraz harçlık, bir sırt çantası, sağlam bir çift ayakkabı ve bir şapka eşliğinde, Ülkemiz sınırları içinde macera yaşamayı, şaşırmayı öneriyorum. İlham vermek, motive etmek benden, eşikten atlamak sizden. Unutmayın Lütfen, en büyük maceralar, sıradan şeylerde mucizevi olanı gördüğünüz an başlar.

Önerdiğim Macera ve  Yerleri;

1-FETHİYE:  İnsanlara kanat dağıtma fabrikası; Yamaç paraşütü ile uçarak keyif yapabilir, insanların bir çift kanat taktıklarındaki yüzlerindeki gülümsemeyi hissedebilirsiniz.

2-KAPADOKYA:Var olmanın dayanılmaz hafifliği; Havadan daha hafif olma duygusunu yaşayabilir, bir sıcak hava balonu ile gökyüzüne yükselebilirsiniz.

3-LİKYA YOLU (ANTALYA): Biraz yavaşlamaya ne dersiniz? Ülkemizin en uzun yürüyüş mesafesini kat edebilir, hızın olmadığı çağa geri dönebilirsiniz.

4-ÇORUH : Kement vurulan nehir; Sadece ülkemizin değil, dünyanın en hızlı akan nehirlerinden biri olan Çoruh’ta özellikle İspir, Yusufeli arasında rafting heyecanı yaşayabilirsiniz.

 

5-ALAÇATI:Sörf tahtası üzerinde uçmak; kite surf, “deniz oyuncağı” olan uçurtma sörfü ile sörf tahtası ayaklarınızın altındayken havalanabilirsiniz.

6-KAŞ:Karada, havada ve denizde spor yapmak; Deniz kayağı, tüplü dalış, kanyoning, yamaç paraşütü ve trekking yapabilirsiniz.

7-KÖPRÜLÜ KANYON:Cip safarinin heyecanı, Genellikle Kemerden hareket edip, Torosları keşf eden cip safari turlarıyla, dilerseniz Fethiye tarafına, dilerseniz Isparta Göller Bölgesine uzanabilirsiniz.

8-AĞRI DAĞI:Marco Polo’nun “Çıkılmaz” dediği; Dünyanın en zor ulaşılan yerlerinden biri, macera düşkünü, şaşırmak isteyenler için Ağrı Ekspedisyonu bulunmaz bir fırsattır.

9-KAÇKARLAR:Bulutların üstünde Trekking; Kaçkar, 3972 m’lik rakımı ile Karadeniz’in en yüksek tepesi, Toroslar’daki Aladağlar ile birlikte Türkiye’nin dağcılık sporunun iki merkezinden birinde Trekking keyfini çatabilirsiniz.

10-PALANDÖKEN :Karda kaymanın ruhsal dinginliği; Palandökende ekonomik bir şekilde kayak yapabilirsiniz.

Ölmeden mutlaka ama mutlaka yeşilin her tonuna sahip Karadeniz’e (bireysel veya turlarla) özellikle Doğu Karadeniz’e gitmenizi öneririm coşkuyla, ısrarla, heyecanla, şaşırtarak.

Doğa tutkunu, macera ruhlu, şaşırmak isteyen tüm dostlara duyurulur. Eğer sizinde benzer ekonomik macera önerileriniz varsa lütfen ekleyiniz.

Nizamettin BİBER                        

Uzman İnşaat Mühendisi

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..