Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Temmuz '14

 
Kategori
Üniversitelinin Sesi
 

En zor mühendislik

En zor mühendislik
 

Emekçi Madenci


Maden mühendisliği,
Disiplinler arası bir mühendisliktir.Genel jeoloji, mineroloji, petrografi, sondaj gibi alan dersleri ile jeoloji mühendisliği, makine elemanları, akışkanlar mekaniği, havalandırma gibi derslerle makine mühendisliği, metalurji, malzeme gibi dersleri ile metalurju mühendisliği, atık yönetimi ve cevher hazırlama dersleri ile çevre mühendisliği, tesis dizaynı, statik, dinamik, mukavemet, tünel ve sanat yapıları, zemin mekaniği gibi derslerle inşaat mühendisliği, jeofizik, rezerv hesaplama gibi derslerle jeofizik mühendisliği, elektroteknik dersi ile elektrik mühendisliği, genel ekonomi, maden ekonomisi gibi derslerle işletme- ekonomi bölümleri, cevher hazırlama, cevher zenginleştirme, flotasyon gibi derslerle de kimya mühendisliği ile ilintilidir.İşçi sağlığı ve iş güvenliği ise olmazsa olmazlardan biridir.
Bunların haricinde maden yatakları, kaya mekaniği, kömür, tahkimat gibi oldukça baba dersleri de vardır. Bu yukarıda saydığım ve unuttuğum dersleri hakkıyla, tam manasıyla öğrenerek geçen bir mühendisin kafası radyoaktif ışıma yapacak seviyeye gelir.
 

Tüm bunların yanında çalışma ortamı 5. seviyede tehlikeli iş ortamlarıdır. 3-5 büyük kurumsal madencilik firması ve devlet haricinde, işverenler ve çalışanlar eğitimsiz ve sert insanlardır ve kendinizi onlara ispatlayıncaya kadar otorite kurmak zordur.
 

Okulunu yeni bitirmiş bir maden mühendisi en yakın şehir merkezine 60 km uzakta bulunan bir dağ başında prefabrik odasında yanından geçen farelere aldırmadan uyuyabilmelidir. Betondan, elektrikten, patlayıcıdan, rezervden, mazot kesafet hesabından, krank milinden, dorseden, dilekçe ve tutanak yazmaktan anlamalıdır.
 

Her maden mühendisinin hayallerinin bir ucunda bu mesleğin insan gibi yapıldığı, saygı görüldüğü bir ortam bulunur.

Umarız ülkemizde bir gün madencilik önem ve ilgi görür. 

 
Toplam blog
: 6
: 5591
Kayıt tarihi
: 05.05.14
 
 

Maden Mühendisi - Meraklı - Sosyal - Gezgin ..