Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Nisan '22

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Enflasyon ve faiz ilişkisi

Enflasyon bilindiği gibi fiyatların artmasıdır. 

Fiyatlar neden artar?

1) Üretilen malların miktarı azdır. Talebi karşılayamaz. Fiyatlar artar. (Talep enflasyonu)

2) Maliyetler yüksek olunca fiyatlar artar. Pahalıya üretilen mal pahalıya satılır. (Maliyet enflasyonu)

İşte enflasyonla ilgili bu iki madde, faiz  ve döviz kuru seviyeleri ile ilgidir.

Kredi faizleri yüksek oranda ise üretici kredi kullanmaktan kaçınır ve yaptığı üretimin miktarı düşer. Mal arzı azalacağından yani piyasada mal kıtlığı başlayınca da fiyatlar artar.

Faiz oranları düşük olduğu takdirde bunun tam tersi olur ,üretim artar ve fiyatlar düşer.

Yalnız şunu gözden kaçırmamak gerekir. Düşük faiz piyasadaki para miktarının artmasına ve enflasyona sebep olur ama kredi faizlerinin düşük olması üretimin önemli ölçüde artmasına neden olacağından, para miktarının artmasının kötü sonuçlarını kompanse eder, yani arz fazlalığı talebi rahatlıkla karşılayacağından fiyatlar artmaz.Talep seviyesi arz seviyesinin altında kalır.

Döviz kurlarına gelince, kur attıkça üretim girdilerinin - mazotun, benzinin, gübrenin, tohumun vs.- fiyatları artar ve enflasyon oluşur.

Ülkemizde MERKEZ  BANKASI BANKALARARASI KREDİ FAİZLERİ DÜŞÜK, BANKALARIN KREDİ FAİZLERİ YÜKSEKTİR. Bu nedenle Bankalar düşük faizden aldıkları krediyi yüksek faizle sattıklarından,  yüksek faizle kredi alıp üretim yapan üreticiler de,  yüksek maliyetle ürettikleri malları , yüksek fiyatla satmak zorunda kalırlar ve fiyatlar yükselir  ve yüksek enflasyon oluşur.

Netice yüksek faiz ve yükselen kurlar, enflasyona neden olmaktadır. Yani konumuz faiz olduğuna göre, yüksek faiz  yüksek enflasyon, düşük faiz düşük enflasyon demektir.

 

 
Toplam blog
: 472
: 959
Kayıt tarihi
: 26.01.10
 
 

1945 yılında Adana'da doğdum. Galatasaray Lisesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültes..