Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mart '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Erdem Başçı'nın mumu..!

Erdem Başçı'nın mumu..!
 

Merkez Bankası başkanı Erdem Başçı, enflasyonla mücadelenin temel hedef olduğunu açıklamış. Sayın Başçı petrol fiyatlarındaki gevşeme ve FED’in parasal genişlemeye gitmesiyle, gayet rahat bir şekilde, Dolar’ı bu yıl yeneceklerinden, yılsonu enflasyon ve Dolar hedeflerinden bahsediyordu.Oysa iç piyasadaki spekülatif hareketleri, FED’in yeni parasal genişlemesiyle aşabilmişti.

ABD’deki ekonomik verilerin düzelmeye başlaması ve enflasyon riskine karşı FED’in yeni bir parasal genişlemeye sıcak bakmaması, FED’in faizleri yükseltmeyi 2014 ten önce yapabileceği yorumları, Dolar’ı tüm Dünyada yükseltirken, Suriye’deki iç savaş ve İran’la ABD arasında yaşanan gerginlik te petrol fiyatlarını tetikleyince, Erdem Başçı'nın mumu çabuk söndü.

Öte yandan ABD İran’a uygulanan yaptırımlardan Japonya ve 10 AB ülkesini muaf tutarken, Türkiye’yi bu listeye almadı.

ABD ve AB ekonomilerinden gelecek her olumlu haber, parasal genişlemeye gidilme ihtimalini daha da zayıflatacaktır.

Suriye’deki iç savaş ve İran’la ABD arasında yaşanan gerginlik te sürdükçe, petrol fiyatlarında aşağı yönlü bir hareket zor olacaktır.

Bu durumda Merkez Bankası, kaç boyutlu politika uygularsa uygulasın, enflasyonu değil hedeflediği %5, piyasaların tahmini olan %7 ye bile çekmesi, biraz zor gözüküyor.

AHMET ELDEN  

 
Toplam blog
: 138
: 5557
Kayıt tarihi
: 05.10.11
 
 

1968 Afyon doğumluyum Antalya'da yaşıyorum. Antalya end. meslek. lisesinden sonra Anadolu Ünivers..