Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ekim '06

 
Kategori
Aşk - Evlilik
 

Erkekler niçin eğitimsiz kadınları tercih eder?

Erkekler niçin eğitimsiz kadınları tercih eder?
 

Diğer yazılarımdan farklı olarak, giriş yapmadan bu yazıya başlayacak olursam, hemen belirtmeliyim ki, yukarıdaki tespit bana ait değil. Bunun yanı sıra, sizleri geçmişte yapılan ve başlıktaki konu üzerinde yapılan bir tartışmaya götürmek istiyorum... 1892 yılında yapılan bir tartışmaya...

Krikor Zohrab, "Erkekler eğitimsiz kadınları tercih eder" dediğinde, sözleri büyük yankı bulmuştu. Zohrab, öne sürdüğü bu tespidi, şu sözlerle destekliyordu "Çünkü, eğitimli kadınlar, akıllarıyla sever, eğitimsiz kadınlar ise kalpleriyle..."

Bu sözleri, onun büyük bir eleştri bombardımanına tutulmasına neden oldu. Onun yaptıklarından ve kişiliğinden birçok kişi etkilenmiş, bu etkilenenler içinde yazar ve şair Arşak Çobanyan da vardı. Ancak bu, Çobanyan'ı onu eleştirimemesi için önündeki bir engel değildi. "Sizin gibi; avukat, dilbilimci, yazar, roman yazarı, hatip, mebus gibi birçok sıfatları sahip olan kültürlü bir kimse, nasıl olur da, böyle birşey söyler?" diyerek Çobanyan da, Krikor'u eleştirmişti.

Krikor Zohrab, çok yönlü bir kimseydi. Yaşadığı senelerde, 4 kitap yazmış, bir dergide kendi düşüncelerini açıklayan bir sütunu vardı. Bunun yanı sıra, iyi bir hatip olan Krikor, bu özelliği sayesinde, Osmanlı meclisinde, mebus(milletvekili) olmuştu. Özellikle, Osmanlı Ermenilerinin, "yaşadığı ortam şartlarını nasıl iyileştiririm?" düşüncesini içeren, Osmanlı Ermenilerinin meseleleri üzerine kafa yoran bir adamdı. Böyle olması, ona, Osmanlı'da birçok düşman kazandırdığı gibi, Ermeniler arasında sevenleri olduğu kadar düşmanları da olan birisiydi. Çok az dava kaybeden iyi bir avukat olarak, yaşadığı yerden haksız yere kapı dışarı edilen bir kadının davasını savunması da, sözleriyle çelişki oluşturuyordu.

Bu iki erkeğin, kadınlar üzerine yaptıkları tartışmaya,bir kadın olarak dönemin feminist yazarlarından biri olan Sibil de ortak olmuştu ve şunları söylemişti: "Bir kadının eğitimsiz kalması, beyninin balta girmemiş ormanlardan farksız olması demektir" ifadelerini kullanan Sibil, Krikor'u da "şımarık" olmakla suçlamıştı...

Benim düşüncelerime gelince, yazımın başlığındaki bir fikri savunmak, konuya oldukça "Doğulu" yaklaşmak demektir. Başka bir deyişle, özellikle Batı'da, mesela Batı Avrupa'da, bu tip düşünen erkek bulmak, imkansız gibidir.

Merak ettiiğim nokta ise, bu tartışmanın üzerinden bir asra yakın bir zaman geçmiş olmasına rağmen, halen böyle erkekler var mıdır? Ne dersiniz?

 
Toplam blog
: 112
: 3643
Kayıt tarihi
: 22.07.06
 
 

İstanbul'da doğdum. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği mezunuyum. Felsefe, sanat tarihi, müzik özel i..