Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Nisan '07

 
Kategori
Sinema
 

Ermenistan'a Yolculuk

Ermenistan'a Yolculuk
 

31 Mart-15 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan İstanbul Uluslararası Film Festivali, yine son derece başarılı ve görülmeye değer filmlerle buluşturuyor İstanbullu sinemaseverleri. Bende bir sinemasever olarak festivali vaktim el verdiği ölçüde takip etmeye çalışıyorum.

Bugün saat 19.00’da Beyoğlu Atlas sinemasında 2006 yılı Fransız yapımı Le Voyage En Armenie (Ermenistan’a Yolculuk) isimli filmi izledim. Açıkçası izlemeye giderken konusu dışında film hakkında fazla bir bilgim yoktu ve nasıl bir yapımla karşılaşacağımı tam olarak tahmin edemiyordum. Ancak filmi izledikten sonra şunu kesinlikle söyleyebilirim ki; Ermenistan’a Yolculuk bugüne kadar izlediğim en insancıl, en sıcak, en samimi ve en duygulu filmlerden biri. Film, politik bir mesaj verme kaygısı taşımadan çeşitli sürprizler ve duygu fırtınalarıyla dolu bir yol hikayesi anlatıyor izleyiciye. Yol hikayesi derken belgesel tarzında bir tanıtım filminden söz ettiğimi sanmayın sakın. Zira bu film ondan çok daha fazlasını veriyor.

Çok küçük yaşlarda Ermenistan’dan Fransa’nın Marsilya kentine taşınan ve hayatının neredeyse tümünü orada geçiren Barsam, doktor olan kızı Anna’dan ciddi bir kalp rahatsızlığının olduğunu ve en kısa zamanda ameliyat olması gerektiğini öğrenir. Ancak Barsam, ameliyat olmak yerine vatanı Ermenistan’a gitmeyi tercih eder. Üstelik giderken ona engel olabileceği düşüncesiyle kızına da haber vermez. Anna, babasının gittiğini öğrenince onu alıp geri getirmek için Barsam’ın peşinden Ermenistan’a gider ve Yerevan’da bir otele yerleşir. Ancak ne babasını nerede bulabileceği konusunda bir fikri vardır ne de Ermenice konuşabiliyordur. Babası bir Ermeni olduğu halde tek kelime Ermenice bilmeyen, Ermeniler ve Ermenistan hakkında da hemen hemen hiç bilgisi olmayan Anna, Ermenistan’da geçirdiği süre içinde hayatında ilk defa Ermeni olduğunu hisseder. Bu arada birbirinden ilginç insanlarla tanışır ve Ermenistan’da geçirdiği bir hafta onun için kelimenin tam anlamıyla ilginç olaylar ve keşiflerle dolu bir süreç haline gelir.

Robert Guediguian tarafından yönetilen Ermenistan’a Yolculuk filminin müziklerini Arto Tunçboyacıyan yapmış. Arto’nun çok sevdiğim içten müziğinin ve sesinin de filme ayrı bir güzellik kattığını rahatlıkla söyleyebilirim. Oyunculuklar da en az filmin kendisi kadar başarılı. Özellikle de Anna rolünü oynayan Ariane Ascaride gerçekten dikkate değer bir oyunculuk çıkarmış. Ascaride’nin İtalya’da bu filmdeki rolüyle, en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanmış olması da başarısının bir kanıtı. Filmin bir ödülü daha var: 2006 yılında Ermenistan’da yapılan Altın Kayısı film festivalinde Altın Kayısı ödülü.

İlginç karakterler, olaylar, özlemler ve duygularla yüklü bu yol hikayesini izlemenizi kesinlikle tavsiye ederim. Film Ermenileri ve Ermenistan’ı tanımak için de çok güzel bir fırsat sunuyor sizlere. Çünkü olay örgüsü içinde Ermenistan’ı sinema perdesinden de olsa gezme, görme ve tanıma şansınız oluyor. Türkiye’de Ermenistan ve halkı hakkında çoğu kişinin neredeyse hiç bilgisinin olmadığını düşünecek olursak bu filmin bu anlamda da önemli bir işlevi yerine getirebilecek yeterlilikte olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Filmin finalinde Anna’nın gönüllü şöförü Manuk’un Ararat dağı (Ağrı dağı) hakkında söylediklerinin filmde beni en çok etkileyen şey olduğunu söyleyebilirim. Öyle ki gözlerimin nemlenmesine engel olamadım.

Filmin festival kapsamındaki ilk gösterimi bugün saat 19.00’da Beyoğlu Atlas sinemasında yapıldı. İki gösterim daha olacak: Biri 6 Nisan Cuma günü saat 16.00’da Beyoğlu sinemasında, diğeri ise 8 Nisan Pazar günü sabah saat 11.00’de yine Beyoğlu sinemasında. Eğer vakit bulursanız kaçırmayın derim. Birde biletinizi gösterimden bir gün önce alabilirseniz daha iyi olur. Zira ben biletimi bir gün evvelden almama rağmen güçlükle yer bulabildim.

Not: Filmin fragmanını http://www.youtube.com/watch?v=XuHpysPusGQ adresinden izleyebilirsiniz.

 
Toplam blog
: 130
: 5076
Kayıt tarihi
: 08.08.06
 
 

Ege Üniversitesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi bölümü mezunuyum. Şu anda Marmara Üniversitesi ..