Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ocak '11

 
Kategori
İzmir
 

Erzurum Yandaş İzmir Üvey Evlat!

Erzurum Yandaş İzmir Üvey Evlat!
 

Erzurum ve İzmir'in maskotları...


İkiyüzlü ve ayrımcı siyaset Türkiye’nin vazgeçilmezlerinden. Şu “yandaş” ve “Candaş” kavramlarının bu kadar sıkça konuşulduğu gündeme şimdi bir de Erzurum şehri katıldı.

Dünya Üniversiteler Kış Oyunları (Universiade) Erzurum’a yapılan muazzam yatırımla başladı. Ülkemiz adına gerçekten gurur duyulması gereken bir yatırım. Erzurum’un bundan sonraki süreçte kış turizminden çok daha iyi bir pay alabilmesinin önü açılıyor. Şehrin tanıtımı, gelişimi ve kente olan katkısı anlatılamaz Universiade’ın.

Erzurum’un olimpiyatlardan sonra dünyanın en büyük organizasyonu olan Üniversite Oyunları’na hazırlanma sürecinde Hükümet’ten gördüğü destek inanılmaz boyutlarda. Yanlış anlaşılmasın destekte gözümüz yok, ancak ciddi bir pozitif ayrımcılık yapılıyor gibi geldi bana.

İki Bakan ve Yatırımlar…

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Erzincanlı, Sağlık Bakanı Recep Akdağ Erzurumlu, Erzurum’un Belediyesi AKP’li. Durum böyle olunca özellikle bilişim ve sağlık yatırımlarının son dönemdeki yansımalarını takip ederseniz Erzurum, Erzincan, Bayburt yöresinde ne derece artış gösterdiğini daha iyi anlayabilirsiniz. Avea’dan, Turkcell’e kadar bilişim sektörünün önemli markaları çağrı merkezlerini dahi bu bölgede kurdular. Bu bölge seçimlerinde Ulaştırma Bakanı’nın etkisi kuşkusuz büyüktür. Recep Akdağ’ın Sağlık Bakanlığı döneminde Erzurum hiç almadığı kadar yatırım aldı. Bakan neredeyse her hafta Erzurum’daydı…

Tüm Kurumlar El Ele

Erzurum’un üniversite oyunlarını alması ve hazırlık aşamasında gördüğü akıl almaz destek hükümetin Erzurum sevgisindeki “yandaşlıktan” kaynaklanıyor besbelli. Oyunların resmi sitesine bakıyorum Türk Telekom ve Milli Piyango ana sponsorlardan, Avea, Turkcell, Coca Cola, Ziraat Bankası, Spor Toto, Türk Havayolları, PTT gibi kurum ve kuruluşlar maddi destekleri ile ciddi kaynak aktarımı yapmışlar oyunlara. Devlet kaynaklı bu kurumların bir arada, bu kadar koordinasyon içerisinde işbirliği yapmaları gözlerimi yaşarttı. Üniversite oyunlarının “Erzurum’da” yapılmasının, bu kurumların işbirliğindeki katkısı ise yadsınamaz. Erzurum işbirliğindeki önemli bir dönemeç yani! Hele ki bu kuruluşların Ulaştırma Bakanlığı ve Gençlik Spor Genel Müdürlüğü ile olan ilişkileri…

İzmir’i Hatırlayalım

Yıl 2005. İzmir’de Üniversite Yaz Oyunları gerçekleştirilecek. Dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı merhum Ahmet Piriştina (vefatına kadar /2004 Haziran) canla başla mücadele ediyor. Amacı Akdeniz’in incisi olan İzmir’de düzenlenecek olan olimpiyatların ülkemizin tanıtımına, İzmir’in geleceğine katkı sunması. Turizme, ekonomiye etki etmesi. AK Parti hükümeti görevde. Oyunlara hazırlık yapan komitelerin kurulması sırasında AKP “yandaşlık” yapmak istiyor, huzursuzluk çıkıyor. Restler çekiliyor, hükümetin zar zor yasa çıkararak afaki desteklediği yatırımlar geç de olsa geliyor. İzmir sancılı bir bekleyişin ardından tesisler yetişecek mi denilirken resmen eziyet çekiyor. 2004 yerel seçimlerinde CHP’den ikinci kez İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ahmet Piriştina’nın o seçimlerde rakibi olan AKP’li Taha Aksoy, Üniversite Yaz Oyunlarının İcra Kurulu’nun başına getiriliyor. Taha Aksoy Erzurumlu, Horasan doğumlu!

Ahmet Piriştina 2004 Haziran’ında vefat ediyor. Canla başla çalıştığı, İzmir’de, emek verdiği oyunları göremeden veda ediyor hayata. Taha Aksoy gündeme gelen açıklamalarıyla oyunlardaki emeği için hükümeti övüyor sürekli.

İzmir’deki oyunların ana sponsoru Tansaş. İzmir’den Türkiye’ye yayılan ve büyüyen tanzim market Tansaş dışında ele avuca gelecek bir destek yok oyunlara. Hükümet nerede, destek nerede? Yok. Tansaş olmasa İzmir’in hali harap.

O nice tartışmalarla atlattığımız Universiade, İzmir’in dünyaya kendini tanıttığı ancak hükümet ile yerel yönetimin aynı partiden olmamasının en acı yansımalarının her İzmirli tarafından yakından izlendiği anlara sahne oldu.

2009 yerel seçimlerinde Erzurumlu Taha Aksoy İzmir’in AKP’li milletvekili olmasına rağmen, AKP’nin adayı olarak şimdiki Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun karşısına bir kez daha çıkarıldı. Ne de olsa Taha Aksoy’u İzmirliler Universiade’dan tanırlardı. İkinci kez yenik ayrıldı Taha Aksoy seçimlerden.

TBMM’de 2007’den beri sözlü ve yazılı “bir tane” soru önergesi bulunmayan İzmir milletvekili Taha Aksoy İstanbul Su Forumu ile ilgili bir kanun teklifi vermiş bilginize... Erzurumlu Aksoy’u İzmir milletvekili yaparsan İstanbul’un su forumuna destek verir ancak.

Lafı fazla uzatmadan, İzmir’de 2005’te bir tane devletin kurumu neden sponsor olmadı? Erzurum’un yandaşlığı çok göze batıyor. Kutuplaşmaya devam, sahillerden iyiden iyiye vazgeçilmiş. Erzurum’un reklamları dönmeye devam ettikçe içimdeki Candaşlık duyguları artar mı bilinmez!

A.Buğra TOKMAKOĞLU

Abtokmakoglu@gmail.com

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..