Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mart '16

 
Kategori
Güncel
 

Eskişehirli bayan çiftçiler...

Eskişehirli bayan çiftçiler...
 

Konya şehrimizin adını duyup da heyecanlanmayan var mıdır?!.. Cevabını da vereyim: Yoktur!.. Konya şehrimizde çalışkan, sevgi dolu, okumaya meraklı yurttaşlarımız çok… Konya deyince aklımıza tarım gelir; tarımdan sanayiye geçiş gelir, efendim Mevlana akla gelir, içimizi bir büyük sevgi ve ferahlık sarar…

Geçen hafta, Konya’da 21 Mart 2016 Pazartesi gününden, 27 Mart 2016 Pazar akşamına kadar süren bir Tarım Fuarı vardı… Fuarın tam adı şöyledir: “Uluslararası Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı.”

Bu sene 14’üncüsü yapıldı.

Türkiye’den ve dünyanın hemen her ülkesinden çiftçiler, çiftçiliğe meraklı insanlar; ekip, biçmeyi, ürün elde etmeyi, insanın ve insanlığın karnını doyurmayı sevenler bu fuara doluştular. Çiftçilik, insanlık tarihinden bugüne, insanın, toprakla kaynaşmasının adıdır. Bu dünyadaki her insan, mesleği ne olursa olsun ilaveten bir de çiftçi olsa… Hele de çocuklar!.. Her çocuğun toprakla alakalı bir uğraşı olmalı… Her çocuk ağaç dikmeli, ekip, biçmeli ve bu kutsal işleri ömrünce devam ettirmeli… Her okulun bir ya da birkaç köyü olmalı… Öğrenciler, toprağı sevmeden, insanı ve emeği nasıl sevecekler!.. İnsan evladı toprağa dönerse, toprağı severse anarşi, terör ve hatta savaşlar da son bulur…

Türkiye, yeniden böyle bir ülke olsun… Yürümeye başlayan her çocuk ve hani,”Yaşı yetmiş işi bitmiş” derlerdi ya, onların hepsi, hepimiz toprağa koşalım: Ekelim, biçelim, toprağımızın “Ağa”sı olalım…  Yaşın; yetmiş, seksen, doksan olmasının da toprağa koşmaya engel olmadığını görelim…

Bu fuara Eskişehir ilimizden giden bayan çiftçiler olmuş… Konya Yenigün Gazetesi’nden okudum. Sevinçten havalara uçtum. Toprakla haşır-neşir olan bu Hanımefendi hemşehrilerimle tanışmayı ne çok isterim… Köylerde yaşarken, analarımız, köylerde doğal çiftçilerdi. Her biri birer “Toprak Ana” idi… Önce Eskişehirli çiftçi bayanlar haberini okuyalım, peşinden de bir makine mühendisinin toprağa sarılışını okuyalım:

ESKİŞEHİRLİ BAYAN ÇİFTÇİLER FUARI GEZDİ

14. Uluslararası Tarım Fuarı’nın son gününde bayan çiftçiler dikkat çekti

14. Uluslararası Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı son gününde yine kalabalıkları ağırladı. Tarım Fuarı’nın son gününün pazara denk gelmesi sebebi ile fuara farklı bir yoğunluk hakimdi. Çiftçiler tatil gününde eşleri ve çocukları ile fuarı gezdi. Aralarından en dikkat çekenler ise bayan çiftçiler oldu. Fuarın diğer günlerinin aksine son gününde bayan çiftçiler fazlalıkta idi.

‘DAHA SIK YAPILSIN’

Eskişehir’de çiftçilik ile uğraşan Nuran Alçın “Biz Eskişehir’de çiftçilik yapıyoruz. Konya’daki Tarım Fuarı’nı da zaten her yıl takip ediyorduk. Bu yıl da özel olarak fuar için geldik. Maalesef Türkiye’de çiftçilik ya da tarım deyince akla hep erkekler geliyor. Biz bu algıyı değiştirmek için buradayız. Yıllardır çiftçilik yapıyorum. Bu tarz fuarları da, kaçırmamaya  ve bütün tarım fuarlarına katılmaya özen gösteriyorum. Bu yıl da Konya Tarım Fuarı’na çiftçi olan arkadaşlarım ile geldik. Zaten bu fuarı merakla bekliyorduk. Türkiye’nin en büyük fuarı olacağı söylenmişti, biz de bu fuarı bekliyorduk. Biz fuarı gezmeye, tarımsal anlamda yapılan yenilikleri görmeye geldik. Çok büyük bir heves ve merak içerisindeyiz. Teknolojik açıdan gelişmeleri çok merak ediyoruz. Fuarı çok beğendik. Gerçekten de Türkiye’nin en büyük  fuarı olmuş. Bu gibi fuarların daha sık yapılması tek temennimiz. Bu fuarlar, çiftçileri eğitmek ve teknolojiyi tarımda kullanabilmek açısından yardımcı oluyor.  Gelişen teknolojinin tarıma da yansımasını ve ağır olan işlerimizi teknoloji ile hafifletmenizi istiyoruz. Fuarların daha çok yapılmasını istiyoruz” dedi. (NİHAL DEMİRCİ. Konya Yenigün Gazetesi. 27 Mart 2016 Pazar)

Ne güzel haber değil mi?!..

Şimdi de makine mühendisi İsmail Tunca, mühendislik mesleğinin yanısıra çiftçiliğe nasıl başlamış ve bu fuarın da nasıl gözde siması olmuş, o haberi okuyalım:

“TÜRKİYE’NİN EN KAPSAMLI TRAKTÖRÜNE SAHİP OLDU

Makine Mühendisi İsmail Tunca 14. Uluslararası Tarım, Tarımsal, Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı’nda satın aldığı özel yapım Massey Ferguson marka traktör hakkında bilgiler verdi.

Makine Mühendisi İsmail Tunca, 14. Uluslararası Tarım, Tarımsal, Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı’nda satın aldığı özel yapım Massey Ferguson marka traktör ile dikkatleri üzerine çekti.

Sarayönü, Kulu ve Kadınhanı’nda tarımsal faaliyetler yaptıklarını belirten İsmail Tunca, çiftçiliğe 2015’in 10’uncu ayında başladığını söyledi. Tunca, “Çiftçi bir arkadaşım sen çiftçilik yapamazsın” dedi. Ben de inat ettim yaparım dedim. 20 bin TL’lik traktör almaya gittim, Düzgünler Massey Ferguson Bayii’nden 130 beygir sıfır traktör aldım. Bu şekilde çiftçiliğe başladım. Ekimler yapmaya başladık. 12. ayda yatırım kararı ile Türkiye’nin en büyük pulluğunu aldım. Ayrıca dev bir balya makinesini de yatırım maksatlı bünyemize kattık. Aldığımız traktör beygir gücü olarak Türkiye’de 7. Ancak uydu kontrollü, operatöre gerek duymayan, aksesuar ve zenon farları ile dünyanın en kapsamlı traktörü olduğunu söyleyebilirim” diye konuştu.

RENGİ VE ÖZELLİKLERİ İLE EŞİ BENZERİ YOK

Tarıma mühendis gözü ile baktığını dile getiren Tunca, 1-2 yıllık süre zarfında vasat çiftçilik yapacaklarını, yeterli arazi büyüklüğüne ulaştıktan sonra modern tarıma başlayacaklarını ifade etti. Gürcistan ve Rusya ile görüşmelerinin olduğunu söyleyen Tunca, yurtdışına da yatırım yapmayı düşündüklerini belirtti. Türkiye’nin en büyük traktörü, balya makinesi ve pulluğunu aldıklarını belirten Tunca, sözlerine şöyle devam etti: “ Massey Ferguson ilk kez siyah-beyaz bir traktör üretti. Kendim de Beşiktaş kongre delegesiyim. Massey Ferguson’a da siyah-beyaz olursa traktör alacağımı rica ettim. Massey Ferguson’un normalde kırmızı rengin dışına çıktığı da görülmemiştir. Bu yüzden 15 gün işlerinin aksadığını söylediler. 87 serisi bu traktör Massey Ferguson’un en iyi traktörü ve rengiyle de eşi benzeri yok. Sadece ön ağırlığı 2,5 ton, yani bir traktör ağırlığında. Şunu ifade etmeliyim ki, bu traktörü, gösteriş için değil; bilinçli olarak verim alabilmek için aldım” İfadelerini kullandı.

Konya Tarım Fuarı ile ilgili de görüşlerini paylaşan İsmail Tunca, fuarın 10 yıldır seslendirmesini yaptığını belirterek fuara katılımın çok fazla olduğunu söyledi. Tunca tarımsal makine üretiminde Avrupa’nın gerisinde kalındığını, firmaların sanayicilerin daha geniş bir vizyon ile yatırım yapmaları gerektiğini sözlerine ekledi. “ (EMRE EROĞLU. 26 Mart 2016 Cumartesi. Konya Yenigün Gazetesi)

Ne diyor mühendisimiz:

-Şunu ifade etmeliyim ki, bu traktörü, gösteriş için değil; bilinçli olarak, verim alabilmek için aldım…

Tarımın, toprağın, ekip, biçip, tahıl ve başka ürünler elde etmenin sevdalısı; “Toprağın Oğlu” olan bu çok kıymetli mühendisimizle de tanışmayı çok istiyorum… İnşallah nasip olur…

Köyümüz var mı?!..

Hani dedemizden ve babamızdan miras…

“Eskiden vardı” dediğiniz/dediğimiz…

Koşalım o köylere… Hem de uça uça…

Erelim hep birlikte huzura…

Selam, sevgi ve hürmetlerimle efendim…

 
Toplam blog
: 323
: 2029
Kayıt tarihi
: 04.09.06
 
 

Yaşanan her hayat en iyi hayattır; yeter ki içinde kötülük olmasın!.. ..