Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Hikmet Yıldırım KILINÇARSLAN

http://blog.milliyet.com.tr/hkmt72

01 Ocak '15

 
Kategori
Aile
 

Eşten şiddet gören, aldatılan hanımlar bu yazı tamamen size

Merhabalar bu yazım tamamen kadınlara yönelik olup erkeklerin hanımlarına şiddet uygulaması, onları aldatması, evliyken başka bir kadınla dost hayatı yaşaması hususunda zor durumda olan kadınların kanunlar önünde neler yapması gerektiğini bilgilendirmek amacıyla hanım arkadaşlara belki bir rehber olur kanısıyla önerilerde bulunmak istiyorum.
Evlilik her iki tarafın reşit olması şartıyla aile kurmak üzere kanunların uygun gördüğü şekilde, ruhen ve bedenen bir ömür boyu sürecek şekilde bir araya gelmesi şeklinde tanım yapabiliriz
Medeni hukuk da evlenmenin amacı, müstakbel eşlerin devamlı bir yuva kurmak için yaptıkları karşılıklı taahütlere resmi bir nitelik kazandırmaktır. 
Eşler evlilik hayatı boyunca birbirlerine şiddet uygulamakta ya da evli iken başka kadınla imam nikahı altında ikinci bir evlilik yapmaktadırlar. Bu durumda evli olan kadının onuru kırılmakta daha doğrusu kişilik hakları zedelenmektedir
Bu durumda aldatılan ve kişilik hakları zedelenen kadın boşanmayı düşünüyorsa ilk önce başanma davası açmalı. Hem eşinize, hem de eşinizin sizi aldattığı kadına karşı ( kişilik haklarınız ve aile değerleriniz zarar gördüğünden) manevi tazminat davası açılabilmektedir .( T.C.YARGITAY 4. HUKUK DAİRESİ E. 2004/10434 K. 2005/4506 T. 28.4.2005)
Aynı şekilde eşten şiddet gören kadında kocasına karşı hem boşanma hemde manevi tazminat açabilmektedir. (T.C.ANKARA 8. AİLE MAHKEMESİ GEREKÇELİ KARAR ESAS NO : 2007/898 
KARAR NO : 2009/605)
İslami açıdan evliliklerde ise koca evlenmiş olduğu eşine Mehir vermiş ise bu mehri geri talep edemez (nisa süresi 4/19)
Sonuç olarak ayrılmayı düşünen kadın kocasından çocukları için iştirak nafakası hem kendisi hemde çocukları için tebbir nafakası aynı zamanda 3 kişilerden (kocasının sevgilisinden) manevi tazminat talep edebilmektedir.

 

 

Saygılarımla Hikmet Yıldırım KILINÇARSLAN
bozokhkmt@gmail.com

 
Toplam blog
: 18
: 11776
Kayıt tarihi
: 12.11.12
 
 

15 seneden beri muhasebe alanında çalışmaktayım, uzmanlık alanlarım vergi ve sosyal güvenlik konu..