- Kategori
- Sağlıklı Yaşam
Ete dikkat!

Lezzetli ve severek yediğimiz et bazı hastalıklarıda beraberinde getirerek, sağlık bakımından sorunları beraberinde getirmektedir.. Etten alınan protein iltihaplı romatizma (GUT) hastalığına neden olmaktadır.
Kırmızı et tüketiminin neden olduğu GUT hastalığı "padişah ya da krallar hastalığı" olarak bilinmektedir. Vücuttan atılması gereken maddeler, ürik asite çevirilerek atılmaktadır. Ürik asitin atılmasında bir sorun olduğunda veya çok fazla üretilmesi halinde bu maddeler vücutta birikerek iltihaba dönüşmektedir. Bu iltihabada GUT hastalığı denilmektedir.
GUT hastalığı genellikle 45 yaş altı kişilerde görülür. Ancak erkekler kadınlara göre 3 ile 9 kat arası daha fazla görülmektedir. Kadınlarda menopoz sonrası yaş ilerledikçe hastalığın görülme oranında yükselme gerçekleşmektedir. Bunların dışında diyet alışkanlıklarının değişmesi, obazitenin artması ve alkol kullanımındaki artışlar gut hastalığınında artmasına neden olmaktadır.
GUT ataklarına bakacak olursak et ve balık ürünlerinin tüketimindeki artışlara göre hastalık tetiklenmektedir. Hastalığın başlangıç yaşı olarak erkeklerde 52, kadınlarda ise 60 yaş olarak belirlenmiştir.
Gut hastalığını tetikleyen et, balık ürünleri ve alkol kullanımı, bazı ilaçların kullanımı, enfeksiyonlar, cerrahi stresler, travma gibi etkenler hastaların yüzde 85'inde atağı tetikleyen faktörler olarak görülmüştür.
Kırmızı etteki proteinin, beyaz etteki proteinle bir fark bulunmamaktadır. Bu hastalığın vücutta görülen yerleri genellikle ayak başparmağı, diz eklemleri, ayak bileği olarak görülmektedir.
Gut hastalığının tedavisi ise bulunmamaktadır. Tedavi olarak atakların azaltılması ve bu sayede yaşam kalitesinin arttırılması, risk faktörlerinin ortadan kaldırılması yanında hastalığın önlenmesi yönünde tedaviler yapılmaktadır.