Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Kasım '11

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Etkili İnsanların 51 Alışkanlığı

Etkili İnsanların 51 Alışkanlığı
 

ETKİLİ İNSANLARIN 51 ALIŞKANLIĞI

(STEPHEN R. COVEY)

 Etkili İnsanların 1. Alışkanlığı: " Ne söylediğinizin farkında olun " - Söyledikleriniz kendinizi ne kadar etkili görduğünüzü anlatır. "Ben yapamam " yerine "Seçimimi yapıyorum" ya da " beni kızdırıyorlar " yerine " kendi duygularimi ifade ediyorum " demek çok daha iyidir.

Etkili İnsanların 2. Alışkanlığı:  " Kendinizi geliştirmek icin zaman ayırın” - Kimliğinizi, fiziksel, sosyal,  duygusal, zihinsel ve ruhsal yönlerinizi, düzenli olarak mantıklı ve dengeli bir şekilde geliştirin.

Etkili İnsanların 3. Alışkanlığı:  " Bedeninize özen gösterin”- Doğru besinler alarak, yeteri kadar dinlenerek ve düzenli egsersiz yaparak bedeninizle ilgilenin. İyi bir egsersiz programi bedeninize dayanıklılık , esneklik ve güç kazandırır.  

Etkili İnsanların 4. Alışkanlığı : " Ruhunuzu canlandırın” - Meditasyon yapin, dua edin, sizi motive edecek kitaplar okuyun. Tabiat ana ile bütünleşin. Böylece günlük hayatın huzur bozan karmaşasından kendinizi uzak tutmaya çalışın.

Etkili İnsanların 5. Alışkanlığı : " Sosyal ve duygusal yönünüzü canlandırın”- Güvenilir kişilerle ilişki kurun. Özdeğerlerinizin kaynağına ulaşmak için kendinizle bütünlüğünüzü sağlayın. Böylece huzurunuz artacak, yani hayatiniz doğru ilkeler ve değerler uyum içinde olacaktır

Etkili İnsanların 6. Alışkanlığı :  “Zekanızı geliştirin” - Kaç yaşında olursaniz olun, zekanizi geliştirmeye devam edin. İlgilendiğiniz konularda dersler alın, edebi eserler okuyun, bir günlük tutun. Analiz ederek duşünmeyi öğrenin ve kendinizi akillıca ifade edin.

Etkili İnsanların  7. Alışkanlığı : " Başkalarına mantıklı yollarla yardım edin”- İşiniz, arkadaşlığınız ve hayır kurumlari araciliğıyla başkalarina yardim edin. Tek düşünceniz, başkalarının hayatlariyla ödüllendirilmek olsun. Gerçek amaç, tanımak değil, etkili olmaktir.

Etkili İnsanların  8. Alışkanlığı : “Çevrenizdeki insanlari etkili olmaya teşvik edin” - Önlar kendilerine inanmasalar bile, siz inanın. Onlari dinleyin ve kendinizi onların yerine koyun. Olumlu özelliklerini belirlemelerine yardimci olun. Böyle yaparak diğer etkili insanlarla birlikte olma şansınız artar.

Etkili İnsanların 9. Alışkanlığı : “Vicdanızı eğitin ve onu dinleyin" - Gelişiminizin sürekliligi için öğrenmeli, kendinizi adamalı, uygulamali ve aynı şeyi tekrar tekrar yeni baştan yapmalısınız.

Etkili İnsanların 10. Alışkanlığı : “ İçsel bütünlüğünüzü sağlayın " - İçsel bütünlük, açık ve çaresiz kalma riski ile başa çıkabilmeniz için yeterli olan iç guveni sağlar. Bu prensipleri içselleştirmek , Kazan-Kazan'ın bolluk anlayışını geliştirmenize yardımcı olur ve alışkanlık 5’in inanırlığını arttırır.

Etkili İnsanların 11. Alışkanlığı : “Beyninizde yeni bir sayfa açın " - Görsel yaratıcı ve sezgisel olan sağ beyinle analizci , mantıklı, sözel olan sol beyne aynı zamanda ulaştığınızda, beynininiz tamamen çalışıyor demektir. Diğer bir deyişle , beyninizde fiziksel bir enerji oluşur.

Etkili İnsanların 12. Alışkanlığı : “ Kendi içinizde bütün olun " - Hakaretleri kişisel algılamayın, olumsuz enerjiyi bir kenara bırakıp başkalarının iyiliklerini görün. O iyiliği , ne kadar farklı olursa olsun, kendi bakış açınızı geliştirmek ve ufkunuzu genişletmek için kullanın.

Etkili İnsanların 13. Alışkanlığı : “Sinerjinin ruhunu anlayın " - Basit tarifi ile sinerji, bir bütünün kendi parçalarının toplamından daha büyük olması diye açıklanabilir. Bu demektir ki parçalar arasında ilişki kendinden ve kendi içindendir, yardımcıdır, güçlendirendir, birleştirendir ve heyecan vericidir. "

Etkili İnsanların 14. Alışkanlığı : “Farklılıklara değer verin " - İnsanlar arasindaki farklılıkları değerlendirmek sinerjinin özüdur. Gerçekten etkili olan kişiler, kendi bakış açılarındaki kısıtlamaları fark edecek kadar alçakgönüllü olur ve başkaları ile ilişkilerinde sunulan kaynakları takdir ederler.

Etkili İnsanların 15. Alışkanlığı : “Karşınızdaki kişinin durumunu göz önunde bulundurun "- Bir daha başkası ile anlaşmazlığa düştüğünüz ya da fikir ayrılığı yaşadığınızda , o kişinin düşüncelerini anlamaya çalışın. Bu hususları yaratıcı ve yararlı şekilde ifade edin.

Etkili İnsanların 16. Alışkanlığı: Özel İlişkiler kurun " - Zaman ve yöntemler yerine ilişkiler ve sönuclarina odaklanarak, etki alanınızda bulunan kişiler için daha iyi bir dinleyici, eğitmen ve danışman olabilirsiniz. Etkiniz, çevrenizdekilerle birlikte hissedilir derece artacaktir.

Etkili İnsanların 17. Alışkanlığı : “Kazan-Kazan ilişkileri kurun”- Güven, kazan-kazan ilişkilerinde temeldir. Siz başkalarına güvendiğiniz, başkaları da size güvendiği için samimi olabilir, kartlarınızı açık oynayabilirsiniz. Olaylara değişik açılardan baksanız bile herkesin bakış açısını anlamaya gayret etmelisiniz .

Etkili İnsanların 18. Alışkanlığı : Etki alaniniza odaklanin " - Proaktif insanlar, etki alanlarina odaklanir ve yapabilecekleri şeyler üzerinde calişirlar.

Etkili İnsanların 19. Alışkanlığı : “İnisiyatifi elinize alın " - İnisiyatifi ele almak itici, tiksindirici ya da kırıcı olmak değildir; başkalarının fırsatlar yakalayabildiği ve problemlerini çözebildikleri güvenli bir ortam yaratmak anlamına gelir.

Etkili İnsanların 20. Alışkanlığı : “Eleştiren değil, örnek olun " - Başkalarının zayıf noktalarına suçlayıcı biçimde değil, şefkatle yaklaşın. Önemli olan onların ne yaptığı veya ne yapması gerektiği değil, sizin bu duruma verdiğiniz tepkidir ve yapmanız gerekenin ne olduğudur.

Etkili İnsanların 21. Alışkanlığı : " Söz verin ve sözünüzde durun" – Proaktif olmanin en açık göstergesi kendinize ve başkalarına verdiğiniz sözleri tutmaktır.

Etkili İnsanların 22. Alışkanlığı :"Harekete geçin ya da başkaları sizi harekete geçirsin " - Herhangi bir durumda harekete geçme sorumluluğu size aittir. Harekete geçirilmeyi beklersen harekete geçirilirsin. Her iki yolda da gelişme fırsatı vardır

Etkili İnsanların 23. Alışkanlığı : " Hayatinızın sorumlulugunu alın" - Proaktif insanlar, içinde bulunduklari durumlari, koşulları ya da davranışlarına sebep olan etkenleri suçlamazlar. Davranışlarının, kendi seçimlerinin sonucu oldugunu bilirler.

Etkili İnsanların 24. Alışkanlığı : “Ufkunuzu genişletin " Ufkunuzu genişletecek deneyimler için dış etkenleri beklemek zorunda değilsiniz. Bunu, cenaze töreninizi (insanların sizi övdükleri) emekliliğinizi ve ailenin bir ferdinin ölümünü gözönüzde canlandırarak da yapabilirsiniz."

Etkili İnsanların 25. Alışkanlığı: "Ulaşmak istediğiniz en büyük hedefi belirleyin" - Güne hedefinize ulaşmak için bilinmesi gereken şartları ve değer yargılarını değerlendirerek başlayın. Böylelikle her gün, hedefinize bir adım daha yaklaşmış olursunuz.

Etkili İnsanların 26. Alışkanlığı : “Rollerinizi ve hedeflerinizi belirleyin” - Hayatınızın farklı alanlarında oynadiginiz özel rolleri belirleyin. Uzun dönemde bu rollerden ne elde etmeyi planladığınızı düşünün. Roller ve hedefler kişisel misyonunuza şekil verir ve onu yönlendirir.

Etkili İnsanların 27. Alışkanlığı  : “Kişisel misyonunuzu geliştirin “ - Düşünme ve eyleme dönüştürme prensiplerine odaklanın; yaşam felsefenizi, kim olmak ve neleri başarmak istediğinizi, yazılı olarak ifade edin.

Etkili İnsanların 28. Alışkanlığı : “Olumlu düşünün ve imgeleyin " - İçinde kişisel, olumlu ve şimdiki zamanda geçerli olan duygusal afirmasyanlari yaratın. Hergün bu afirmasyonlarin gerçekleştiğini imgeleyin. İçinde bulunduğunuz durumun ve tavırlarınızın daha iyiye gittiğini göreceksiniz. " - Hayalini imgeleyebildiğiniz herşey gerçekleşir. Gerçek = Zaman + Hayal

Etkili İnsanların 29. Alışkanlığı :  “Beyninizin tamamamını kullanın " - Beyninizin baskın olan tarafini kullanmak yerine, her iki tarafin da iletişim yeteneğini geliştirin ki herhangi bir durumda neye ihtiyaç duyulacağını hissedip çözüm için uygun araçları kullanabilin.

Etkili İnsanların 30. Alışkanlığı : “Odak noktanızı belirleyin “ -  Hayatınızın paramı, aile-iş-mi, eğlence mi, mal-mülk veya inanç mı, arkadaş, ya da düşman mı yoksa ben merkezli mi olduğuna karar verin. Ideal olan, sürekli olarak güven, rehberlik, akıl ve güç aldığınız net bir odak noktası yaratmaktır.

Etkili İnsanların 31. Alışkanlığı : “Haftayı planlayın " - Haftalik planlar sizi beklenmedik olayları idare etmek, gerekirse randevulari değistirmek, ilişkilerinizi kurtarmak ve baskalari ile olan alişverişinizde aniden karşınıza çıkan olaylarin tadını çıkartmak için gerekli özgürlüğü ve esnekliği sağlar.

Etkili İnsanların 32. Alışkanlığı : “Zamanı akıllıca planlayın " - Önceden vermiş olduğunuz aylık ya da yıllık randevularınızı tekrar gözden geçirin ve hedefleriniz doğrultusunda ne kadar önemli olduklarına karar verin.

Etkili İnsanların 33. Alışkanlığı : “Sorumluluğu devredin " - Sorumluluğu iyi eğitilmiş, nitelikli kişilere vermek enerjinizi başka faaliyetlere yönlendirmenizi sağlar. Yetkileri dağıtmak, hem şahıslar hem de organizasyonlar için, büyümek demektir.

Etkili İnsanların 34. Alışkanlığı : “Hayır demeyi öğrenin " - Sizin için önceliği olan şeylere karar verin ve daha az önemli olan şeyler icin kibarca, gülümseyerek ama özür dilemeden, özgur irade ile hayır deme cesaretini gösterin.

Etkili İnsanların 35. Alışkanlığı : “Kendinizi yönetin” - Etkili yönetim, önemli işlere öncelik vermek demektir. Kendin icin de etkili bir yöneticiysen, disiplininin icinden gelir; bu özgur iradenin sönucudur. Sen, kendi değerlerinin ve kaynağının temsilcisisin.

Etkili İnsanların 36. Alışkanlığı : "Mantıklı öncelikleri sıraya koyun ve gerçekleştirin" -Zamanı kullanma tarzı, zamana ve kişisel prensipler sonucu belirlenen önceliklere bakışın sonucudur.

Etkili İnsanların 37. Alışkanlığı : " Kazan-Kazan'a destek olacak sistemler yaratın" - Kazan-Kazan'ın işe yaraması için gerekli eğitim, planlama, fikir alışverişi, bütçe, şikayet ve telafi sisteminin sağlanması gerekir. Gereksiz rekabet etkiyi güçlendirecek işbirliğine çevrilebilir." .

Etkili İnsanların 38. Alışkanlığı : " Bolluk zihniyetini benimseyin"- Bolluk zihniyeti, özdeğer ve özgüveninin sonucudur. Orada fazlası ile mevcut ve herkese yetecek kadar var olduğu inancına dayanır. Tercihlere, imkanlara, seçim yapma şansına ve yaratıcılığa kapı açar. "

Etkili İnsanların 39. Alışkanlığı : “Olgun olun " Olgunluk , kazan-kazan için gerekli olan cesaret ve farkındalık arasindaki dengedir. Olgunsaniz dinlersiniz, empati ile anlarsiniz ve cesaretle her şeye göğüs gerersiniz."

Etkili İnsanların 40. Alışkanlığı : “Dürüstlüğünüzü koruyup geliştirin " - Kendi içinizde dürüst olmak önemli bir değerdir. Değerlerinizi açıkça belirleyin ve kendi lehinize düzenleyin; bu değerler hareket noktanız olsun. Anlamlı sözler verip, anlamlı ilişkiler kurarak farkındalığınızı ve özgur iradenizi geliştiririniz."

Etkili İnsanların 41.Alışkanlığı : “Örnek olun ve başkalarını etkileyin " - verdiginiz örnek, karakterinizin dışavurumudur. Bu dışavurum sonucu insanlar içgüdüsel olarak size ve davranışlariniza ya güvenir ya da güvenmez"

Etkili İnsanların 42. Alışkanlığı : “Empati ile dinlemeyi bilin " - Empati ile dinleme, anlama niyeti ile dinleme demektir. Böylelikle karşınızdaki kişinin değer yargılarını öğrenebilirsiniz. Olanlara onun gözüyle bakabilir, paradigmalarını ve gerçekten ne hissettiğini anlayabilirsiniz.."

Etkili İnsanların 43. Alışkanlığı : “Başkalarının gözunden bakın " - Bir bireyin ya da organizasyonun , neye dayandığını ortaya çıkarın : Hedefleri nedir? Bakış açısı nedir? Başkalarının bakış açısını gerçekten göz önüne aldığınızda, fikir ve tahminlerimizin guvenirliğini önemli ölçüde artırmış oluruz.

Etkili İnsanların 44. Alışkanlığı : “Önce problemi anlayın " - İyi bir tavsiye ile herşeyi bir anda düzeltebileceğinizi duşünebilirsiniz. Ama önce sorunu anlamaniz gerekir. Aksi takdirde başarılı olmanız zordur. Üstelik bu,kişilerle iletişim kurmanın da anahtarıdır.

Etkili İnsanların 45. Alışkanlığı : “Zamanı bire bir ayarlayın "- Patron , coçuklar, eş, arkadaş ve çalişanlarınızla bire bir görüşüp konuşabileceğiniz fırsatlar yaratın. Dinlediğiniz zaman öğrenirsiniz, bu da yaratıcı çözümlerin ve doğal güvenin oluşacağı kapıyı açar.

Etkili İnsanların 46. Alışkanlığı : “Sinerji ile İletişim kurun “ – sinerji ile İletişim kurulduğunda aklınızı, kalbinizi ve değerlerinizi yeni imkanlar, yeni çevreler ve yeni seçenekler doldurursunuz. İşlerin nasıl ilerleyeceğini bilmeseniz de içinizi heyecan, güven, macera duygusu kaplayacaktır.

Etkili İnsanların 47. Alışkanlığı : “Beyninizde yeni bir sayfa açın" - Görsel , yaratici ve sezgisel olan sağ beyinle analizci, mantiklı, sözel olan sol beyne aynı zamanda ulaştığınızda, beyniniz tamamen calişıyor demektir. Diğer bir deyişle, beyninizde fiziksel enerji olur.

Etkili İnsanların 48. Alışkanlığı : “Tanımlayın ondan sonra harekete geçin” - Tıp, hukuk, ürün tasarımı, mühendislik gibi çok alanda temel prensip , önce tanımlama, sonra harekete geçmedir aslında bu, hayatin tüm alanlarinda geçerlidir. Ancak en etkili oldugu alan, kişisel ilişkilerdir.

Etkili İnsanlarin 49. Alışkanlığı : “Ahlaki, mantıksal ve duygusal değerleri kullanın " - ahlaki değerler güvenirliginizi, duygusal değerler hissetiklerinizle empatik yanınızı, mantıksal değerler mantiğinızı ortaya koyar. Etkileşimlerinizde bu 3 niteligi kullandığınızda herkesin yararına olacak tüm gerçekleri ve altında yatanları dikkate almış olursunuz.

Etkili İnsanlarin 50. Alışkanlığı : “Kazan-Kazan yaklaşımını benimseyin" - Kazan kazan hayatı rekabet değil, işbirliği alanı olarak görur. Kazan-Kazan herkes için yeterli kazancin olduğu, bir kişinin başarısının hiçe sayılıp değersizmiş gibi görünmesinden olumlu hiçbir kazanç elde edilemeyeceği inancı üzerine kurulmuştur.

Etkili İnsanların 51. Alışkanlığı : “ Kazan- Kazan anlaşmaları yapın” – Kazan-kazan anlaşmasında aşağıdaki 5 husus belirgindir : “ 1- Arzu edilen sonuçlar kabul edilir; 2- Kurallar tanımlanır; 3- Kaynaklar bulunur; 4- Sorumluluk alınır ; 5- Sonuçlar açıkça bildirilir. 

Etkili insanların 51. Alışkanlığını bundan sonra hayatınıza sokmak artık sizin elinizde.

Bunları hergün düzenli uygulayarak veya uygulamaya çalışarak olumlu alışkanlıklara dönüştürebilirsiniz; bu da sizi hem sosyal, hem özel , hem de iş hayatınızda daha etkili bir insan ve sonuçta bir lider olmanızı sağlıyacaktır.

 -Alıntıdır-

 
Toplam blog
: 563
: 8587
Kayıt tarihi
: 30.03.10
 
 

Kişisel gelişim uzmanıyım. Yaşam Koçu, İlişki Koçu, NLP Uzmanı ve Eğitmeni, Kuantum Yaşam Koç..