Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mayıs '08

 
Kategori
Güncel
 

Eurovision Şarkı Yarışması'nı Rusya kazandı

Eurovision Şarkı Yarışması'nı Rusya kazandı
 

Rusya Eurovision'da 1.oldu


58.Eurovision Şarkı Yarışmasını Rusya adına yarışan Dima Bilan, Believe (İnan) adlı şarkısıyla kazandı. 2 sene önce de Yunanistan'da Rusya adına yarışan ancak başarılı olamayan Bilan'ın bu başarısında, ünlü buz patenci Evgeny Prushenko'nun da rolü var. Rusya'nın daha önce Eurovision'daki en iyi derecesi Türkiye'nin birinciliğinin ardından üçüncü sırada yer almak olmuştu.

İkinciliği Ukrayna, üçüncülüğü Yunanistan alırken Türkiye 138 puanla yedincilikte kaldı.

Bildiğiniz gibi bu sene 58.si düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'nda Avrupa'da bağımsızlığını ilan eden yeni ülkeler bulunması ve yarışmaya katılımın artması sonucu ilk kez 2 adet yarı final düzenlendi ve ülkemiz yarı finalde Mor ve Ötesi'nin "Deli" adlı şarkısıyla 19 ülkeyle birlikte finalde yarışmaya hak kazandı.

Yarışmanın açılışı muhteşemdi ve geçen sene birinciliği Sırbistan'a getiren "Molitva" adlı şarkısıyla Marifa Serifovic tekrar sahne aldı ve yarışma başladı. Şarkıya eşlik eden şov grubundakilerin yarısı damatlık yarısı gelinlik olan kostümleri ilgi çekiciydi.

Belgrad'da yapılan finalde sunumları Zeljko Joksimoviç ve Jovana Jankoviç yaparken Sırbistan'a ait bir özellik olan şans getirsin diye üç kez öpüşmeleri ilginç bir ayrıntıydı.

Türkiye, ilk 8 ülke puanları açıklanırken birinciliğe kadar çıktı, 57 puanla hep ilk üçte yer aldı ancak daha sonra üstsüte puansız geçilen ülkelerden sonra 7.sıraya kadar geriledi. Hiç puan alamadığımız Ermenistan'a 10 puan, Yunanistan'a 7 puan vermemiz ilginç bir ayrıntı. 8 puanı Ukrayna'ya, 12 puanı ise Azerbaycan'a verdik. 138 puan topladığımız yarışmada Bize puan veren ülkeler ise şöyle sıralanıyor:
12 puan Azerbaycan
10 puan Almanya, Arnavutluk, Belçika, Fransa ve Hollanda
8 puan İngiltere, Bosna-Hersek ve Romanya
7 puan Makedonya
6 puan İsviçre ve Gürcistan
5 puan Bulgaristan ve Macaristan
4 puan Ukrayna, San Marino, Finlandiya ve Danimarka
3 puan Belarus
2 puan Norveç ve Rusya

Hiç puan alamadığımız ülkeler ise Estonya, Letonya, Sırbistan, İsrail, Kıbrıs RK, Moldova, İzlanda, Portekiz, Andorra, Polonya, Slovenya, Ermenistan, Çek Cumh, İspanya, Malta, İrlanda, Yunanistan, Hırvatistan, İsveç, Litvanya ve Karadağ.

Bülent Özveren'in deyimiyle "Eurovision Şarkı ve Show Yarışması"ndan ilgi çekici notlar ise şöyle:

1. sırada yer alan Romanya ilk kez 1994'de katılmış ve en iyi derecesi 3.lük. Nico ve Vlad'ın seslendirdiği şarkının adı Peo Margine de Lume, yani 'Dünyanın Sonu Yok'.

2. sırada yer alan İngiltere, yarışmanın 4 kurucu devletinden birisi. 5 kez 1.lik ve 15 kez 2.lik almış olan İngiltere'yi albümleri yüzbinler satmış olan Andy Abraham, Even If adlı şarkıyla temsil etti, anlamı : 'Olsa Bile'.

3. sırada yarışan Arnavutluk, ilk kez 2004'te Türkiye'de yapılan yarışmada iştirak etmiş ve en iyi derecesi 7.lik. Arnavutları Olta Boka, Zemren Lame Peng (Zamanda Esir Kalpler) adlı şarkıyla temsil etti.

4. sırada yarışan ve dildeki tutuculuğu bilinen Almanya adına No Angels grubu Disappear (Kaybolmak) adlı şarkısını bu sene İngilizce seslendirerek sürpriz yaptı. Almanya dört kurucu devletten biri.

5. sırada yer alan Ermenistan, ilk katıldığı yarışmada 8. olmuştu ve bu sene Ermenistan'a dördüncülüğü getiren Qele Qele (Gel Gel) adlı şarkıyı Sirusho seslendirdi.

6. sırada yer alan Bosna-Hersek, ilk kez 1993'te yarışmış. En iyi derecesi 7.lik olan Bosna-Hersek'i Elvir Lakovic, Pokusaj adlı şarkıyla temsil etti. Şarkısı "Dene" anlamına geliyor.

7. sırada yarışan İsrail, Bo'az Ma'uda'nın The Fire in Your Eyes adlı şarkısıyla dereceye giremedi.

8. sırada Finlandiya vardı ve 2 sene önce hard rock bir şarkıyla birinci olan Finlandiya'yı bu sene de Terasbetöni, Missa Miehet Ratsastaa (Bütün Erkeklerin Gittiği Yerde) adlı hard rock şarkıyla temsil etti. Ancak bu sefer başarılı olamadılar.

9. sırada yer alan ülke Hırvatistan'dı ve en iyi derecesi 4.lüktü. Bu sene 75 yaşında bir şarkıcıyla yarışarak tarihte sahneye çıkan en yaşlı şarkıcıya sahip olma ünvanını alan Hırvatistan'ı Kraljevi Ulice ve 75 Cents adlı grup Romanca (Aşk) adlı şarkılarıyla temsil ettiler.

10. sırada Polonya yer aldı ve en iyi derecesi ilk kez katıldığı 1994'teki ikincilik. Polonya'yı Polonya'nın Celine Dion'u da denen Isis Gee, For Life (Hayat İçin) adlı şarkıyla temsil etti.

11. sırada, en iyi derecesi 2.lik olan İzlanda yarıştı ve Euroband grubu This is My Life adlı şarkıyı seslendirdi. Anlamı 'Bu benim hayatım'.

12. sırada Biz vardık, Mor ve Ötesi 'Deli' adlı şarkıyı seslendirirken sahne performansları ve volkanların eşliğinde ışık şovu da muazzamdı.

13. sırada Portekiz yer aldı ve Vania Fernandes, Senhora da Mar adlı şarkıyla yarıştı. Anlamı 'Denizin Kadını'.

14. sırada, bir de birinciliği bulunan Letonya yarıştı (ki biz de birinciliğimize Letonya'da ulaşmıştık) ve Pirates of the Sea grubunun Wolves of the Sea (Denizin Kurtları) adlı şarkısındaki performansı övgüye değerdi.

15. sırada 4 birinciliği bulunan İsveç yer aldı. Daha önce de bir birinciliği bulunan Charlotte Perrelli, Hero (Kahraman) adlı şarkısıyla birinci olsaydı bu yarışmayı iki kez kazanan ilk şarkıcı olarak tarihe geçecekti.

16. Danimarka, 1962 ve 2000 yıllarında birinciliği göğüslemişti. Simon Mathew, All Night Long (Tüm Gece Boyunca) adlı şarkıyı seslendirdi.

17. Gürcistan'ı, Abazyalı ve müzik eğitimini Moskova'da yapan ve bu yarışmada yarışan ilk görme özürlü şarkıcı olan Diana Gurtskaya, Peace Will Come (Barış Gelecek) ile temsil etti.

18. sırada yer alan Ukrayna'nın Türkiye'de yapılan yarışmada bir birinciliği var. Bu yarışmada ikinci olan Ukrayna'yı Ani Lorak, Shady Lady adlı şarkıyla temsil etti. Anlamı 'Gizemli Bayan'.

19. sırada Fransa yarıştı. 5 birinciliği olan ve dillerine tutuculuğuyla bilinen Fransa, Sebastian Tellier tarafından Divine (Tanrı Tarafından) adlı İngilizce ağırlıklı şarkıyla temsil edildi.

20. Azerbaycan ilk kez finale katılıyor. Sahne şovları mükemmel olan Azeri kardeşlerimiz, İngilizce Rock bir şarkı olan Day After Day (Günler Boyunca) ile yarıştı. Seslendirenler Hüseyinov & Cevadzade.

21. sırada Yunanistan yarıştı. Eurovision Birinciliği de bulunan Yunanistan, Türkiye'de de tanıtım yapan Kalomira'nın Secret Combination (Gizli Bileşim) adlı şarkıyla üçüncü oldu.

22. sırada Baila el Chiki-Chiki (El Çiki-Çiki) adlı şarkıyla İspanya adına Rodolfo Chikilicuatre yarıştı. Daha önce başarısı bulunmayan İspanya, 4 kurucu ülkeden biri.

23. sırada Evsahibi ve geçen senenin birincisi Sırbistan, bu sene Tomaşeviç ve Dugiç'in seslendirdiği Oro (Halay) adlı şarkıyla altıncılıkta kaldı.

24. sırada bu senenin birincisi Rusya yer aldı. Daha önce en iyi derecesini Türkiye'nin ardından 3. sırada yer alarak yapan Rusya'yı Dima Bilan, Believe (İnan) adlı şarkıyla temsil etti.

25. ve son sırada 2 kez birinciliği, 3 kez de 'SIFIR' puanı bulunan Norveç yer aldı. Maria Haukaas Storeng, Hold On Be Strong (Dayan ve Güçlü Ol) adlı şarkıyı seslendirdi.




 
Toplam blog
: 13
: 1075
Kayıt tarihi
: 10.04.08
 
 

Dünyada gelen her darbeye "İşte buradayım işte burada, dimdik ayakta, çınar gibi, adam gibi ayakt..