Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Şubat '13

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Ev Yoğurdu

Günümüzde pastörize sütten başka içmiyoruz. Köylü teyzeler amcalar apartman apartman dolaşmıyor artık. Bir inekle geçinen aileler kalmadı. O ineğin sütü, tereyağı, kaymağı, peyniri hem kendilerine yeterdi hem de konu komşuya sattılar mı diğer ihtiyaçlarını görürlerdi. Mahalle aralarında mandıralar da yok artık. Marketler ve süpermarketler ne satarsa onu içiyoruz. Fena değil hani, bir sürü bulaşıcı hastalık ihtimali yerine UHT sütlerle standart şeyler yiyip içebiliyoruz, aldıklarımızın kalitesi ve sağlık oranı günden güne değişmiyor.  Yine de, o eski alışkanlıkları tekrar etmek, o sütçüden tencereye aktarılan sütü kaynatırken taşırmama telaşına katılmayı istiyor insan. Sütün kokusunu içine çekmek, kaymağını varsa bal ile pekmez ile katık etmek istiyor.

Ev yoğurdu yapan bir annenin sabırsız evladı olmayı, onun peşinde yoğurdun izini sürmeyi istiyor. Yoğurdun kurallarına riayet etmemeyi, yapım süresini kısaltmayı, yoğurt mayalandıktan sonra şart olan bekleme süresini kırpmayı istiyor insan.

Ne kadar isyan etsen de süreç aynı. Önce süt kaynıyor. Sonra ılınması bekleniyor. Kat kat yünlü, sıcak örtülerin arasında biraz yoğurt ile karıştırılması ve bir güzel örtülmesi gerekiyor. Üşümediği gibi terlemeli ki, yoğurt tutsun. Yerine göre 3 saat-5 saat bekleniyor. Geceden sabaha, sabahtan öğlene, artık ne zaman mayalandıysa bekçisi olmak, saatini takip etmek gerekiyor. Heh tamam oldu, dediğinden annen, bil ki olmamıştır o yoğurt. En az 5 saat bekletir. O yoğurda kaşık çalınmaz.

Evde yoğurt olsa bile eskimiştir o artık. Tadı bir anda kötüleşmiştir sanki, ardına bakılmaz, terkedilir. Yeni yoğurt varken, o eskimiş, pörsümüş yoğurttan kime ne..

 
Toplam blog
: 68
: 931
Kayıt tarihi
: 30.12.06
 
 

Yazmadan duramaz. Öğrenmeden duramaz. Sevmediği yerde durmaz.   ..