- Kategori
- Türk Mutfağı
Evde fırın ekmeği
evde hazımlı ekmek
Çarşıdan fırından ekmek bazen alma fırsatı olmayabilir, evde hazırlanacak ekmek bir tatil günün de iyibir pastadan kıymetli olur. Ekmeğe hürmet , yeme biçimiyle eşdeğerdir derim.
MALZEMELERİ;
4, 5 Su bardağı , elenmiş un
1/2 su bardağı (market veya fırından alınan )kepek unu
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su , 1çay kaşığı tuz
1 su bardağı haşlanmış (kaşıkla ezilmiş)yeşil mercimek
1 paketmayanın yarısı (yoksa 2yemek kaşığı kuru maya , 1çaykaşığı toz şekerle 1/2 çay bardağı suyla karılır.)
HAZIRLANIŞI;
Düz bir cam tepside elenmiş una kepek karıştırılır. Ortası havuz yapılarak içime ezilmiş maya, su, süt, az tuz ilavesiyle karıştırılırken un karışır az sert bir hamur yapılır, hamur iki elle 10, 15 dakika yoğrulur.
Başka derin kaba konularak üzeri örtülür 1 saat dinlendirilir.
Dinlenen hamur dan 6, 8 beze yapılır tepsiye çok az margerin sürülerek yerleştirilir, üzerine ya süt yada su ile düzeltilir. 190, 200 derecede kızdırılmış fırında yarım saat pişrilir. Soğuması için tahta üzerinde 5-10 dk. bekletilmeli sonra kullanılmalıdır.
Yukarda hazırlanan hamur içine bezeler iki katına çıkarılarakta kullanılabilir, zira içine peynirli maydanoz, kavrulmuş kıyılmış et de konulabilir.