- Kategori
- Türk Mutfağı
Zeytinyağlı taze bakla ve bakla kavurma

Bakla için baharın müjdecisi demek hiçte yanlış olmaz heralde. Bizim mutfağımızında zamanı geldiğinde vazgeçilmez lezzetlerinden biridir bakla. Ne yazık ki kısa sürede çıkıp, tükendiği için bu sıralar sevenler bol bol tüketmeli. Maalesef bildiğim kadarıyla iç bakla dışında öyle derin donduruda saklama olanağı olmuyor baklanın. Aslında az olunca daha kıymetli oluyor heralde. Her şeyi her mevsimde bulmaya alıştık ama eskiden olduğu gibi mümkün oldukça mevsimi olmadıkça sebze ve meyve tüketmemek gerekiyor sanırım. Baklada bu anlamda özel bir sebze. Bu arada bir yerde okuduğuma göre Parkinson Hastalığının tedavisinde de baklanın önemli bir yeri varmış.
http://www.istanbulfm.com.tr/haber/?mview=makale&mid=11580
Ayrıca hazmı kolaylaştırdığı, idrar yollarına ve böbreklere faydası olduğuda bilinen faydaları arasında. Zaten yeşil olupta bir sürü faydasını sıralamayacağımız sebze yok sanırım. Pişirmeside oldukça kolay olan bu sebzenin tadı da leziz. Eh madem zamanı gelmiş bende pişirmişim. Birde tarifini yazalımda bilmeyenlerde öğrensin.
Bu arada küçük bir ek tarif:
Bakla Kavurma
Bir ara bakla ekmiştik. Yani çok taze bulma imkanınız varsa 1 cm kalınlığında doğrayın baklayı. Az yağda yumuşayıncaya kadar soğanla kavurun ve üstüne çırpılmış yumurta kırın ve karıştırın.Tuz ve karabiber ilave etmeyi unutmayın. Nefis bir lezzet elde ettiğinizi göreceksiniz benden söylemesi.
Zeytinyağlı Taze Bakla
1/2 Kg. Taze Bakla
3-4 Adet Taze soğan
3-4 Adet Taze Sarımsak
Tuz, Şeker, Un, Limon, Zeytinyağı
Yarım Demet Dereotu, Su
Baklaları uç kısımları keserek temizleyip, doğrayın. Doğrarken bir kabada su, az un ve yarım limon suyu koyarsanız baklalarınızı bunun içine koyduğunuz takdirde kararmalarını önlersiniz. Orta boy bir tencereye yemeklik doğranmış taze soğanları ve 1cm uzunlukta doğradığınız taze sarımsakları zeytinyağında biraz soteledikten sonra baklalarıda ilave edip hiç karıştırmadan tuzunu ve şekerinide koyup kapağını kapatın. Kısık ateşte tencerenizi kapağını açmadan arada bir sallayarak karışmasını sağlayın. Bu arada baklalarınız biraz su salacaktır. Baklaların üstüne bir tatlı kaşığı kadar un serptikten sonra bir bardak sıcak suyu ekleyin. Pişince tencerede soğutup, servis tabağına alın. Üstüne ince kıyılmış dereotu serperek sarımsaklı yoğurt ile servis yapın.
Afiyet Olsun.