Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ekim '16

 
Kategori
Yapı / İnşaat
 

Evlerin tavan yüksekliği normalde 3 metre; bu yüksekliği kim neye göre belirlemiş?

Evlerin tavan yüksekliği normalde 3 metre; bu yüksekliği kim neye göre belirlemiş?
 

Bir şikâyetimiz yok ama merak da ediyoruz doğrusu. Oturduğumuz evlerin tavan yüksekliği aşağı yukarı 3 metre. Bunu kim neye göre belirlemiş? Örneğin ne kadar yüksek olsun diye biz insanlara sormuşlar mı ya da kendi evi için farklı tavan yüksekliği isteyen kimselerin isteği yerine getiriliyor mu, yoksa “Tavan yüksekliği 3 metre olur mu diyorlar?

İnşaat işiyle uğraşanlar araştırmışlar bulmuşlar ideali böyleymiş herhalde… Tavan yüksekliğinin belirlenmesinde üç etken var: Görünüş, ferahlılık, gerekli olup olmadığı… Normalde mevcut üç metre tavan yüksekliği görünüş olarak ideal. Tabii ki bazı kimselerin farklı tercihleri olabilir. Keza ferahlılık konusunda da. Yüksek olması bir yana alçak olursa psikolojik olarak baskı hissedilir.

Tavanı yüksek büyük binalar, camiler, tarihi yerler olabilir; çünkü bunlar özel yapılıyor ve içinde aile oturmuyor. Görsel ya da gösteri amaçlı, toplantı yeri vs. Yani yüksek tavan aydınlık ve ferah olması hesabıyla buralara uygun. Ama ev için ihtiyaç yok.

Özellikle tavanın alçak olması sorun yaratır. Hem görünüşü bozar (farklı mimaride alçak yavanlı özel bölümler olabilir de genel kullanıma uygun değil) hem de havasız, kişileri psikolojik olarak baskı altında bırakan mağara gibi yerler yaşamaya hiç uygun değil.

Yüksek tavan yüksek bina daha fazla masraf demek… Eğer mevcuttan şikâyet yoksa ne gerek var. Bunun boyası badanası tamiri filan var. Yani tavana bir şekilde ulaşabilmeliyiz. Yüksek tavan duvarların, doğal olarak binanın dayanıklılığını da azaltır.

Yine de yani bildiğim kadarıyla içinde oturan bizlere nasıl olsun diye bugüne kadar sorulmadı, sorulmuyor. İnşaatı yapanlar kendi kafalarına göre yapıyorlar. Umarım bu konuda uluslararası bir standart vardır.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..