- Kategori
- İnternet
Facebook’ta zorunlu “Zaman Tüneli” dönemi...

Facebook rating artışı için daha fazla paylaşım mı istiyor?
Facebook'un tartışmalara neden olan "Zaman Tüneli" sisteminden 7 gün sonra artık kaçış olmayacak. Facebook, bu sürecin sonunda kullanıcıların "zorunlu olarak" yeni Facebook arabirimini kullanacağını duyurdu.
Bugüne kadar Facebook'ta Zaman Tüneli'ni tercih etmeyip geçmeyen kullanıcılar, eski profil sayfalarını kullanabiliyor ve isteğe bağlı şekilde Facebook'un yeni arabirimini tercih edebiliyorlardı. Ancak Facebook'tan yapılan açıklamaya göre, artık Zaman Tüneli'nin zorunlu bir hale geleceği ve tüm Facebook kullanıcılarının bu sisteme geçirileceği anlaşılıyor.(Hürriyet)
Zaman tüneli (timeline) nedir?
Geçen Eylül ayında Mark Zuckerberg tarafından açıklanan ve öncelikle sadece geliştiricilere açılan “zaman tüneli” uygulaması, Facebook mühendislerinden Paul McDonald’ın Facebook’un blog sayfasında yayımlanan mesajıyla duyurulmuştu
Halen kullanılmakta olan profil sayfasına göre bir yenilik, gelişmiş bir teknoloji olan Zaman Tüneli, . kullanıcılara hayatlarının en önemli anlarını, en sevdikleri fotoğrafları, önemli haberleri ve dinlemekte oldukları şarkılardan izledikleri filmlere kadar sosyal uygulamalar üzerinden gerçekleştirdikleri her türlü etkinliği tek bir sayfada derleme imkanı veriyor.
Facebook'u adeta kullanıcının CV'si haline getiren Zaman Tüneli, Facebook hesabının açıldığı günden bugüne gün gün kullanıcının kayıtlarına kolay bir şekilde ulaşılabilmesini sağlıyor.
Zaman tüneli sayfasının tasarımının üst bölümünde kullanıcıların kendilerini ifade eden, diledikleri bir kapak fotoğrafının yer alacağı bir alan bulunuyor. Kullanıcılar diledikleri görsele yer vererek bir albüm kapağı gibi kendi zaman tünellerinin kapağını oluşturabiliyor. Zaman tünelinin başkaları tarafından nasıl göründüğünü merak ediyorsanız, üst kesimde yer alan çark simgesine bağlı menüdeki “Başkasının Gözünden Gör” seçeneğini seçmek gerek.
Facebook kullanıcıları zaman tünellerinin içeriğini, “Yaptıklarının Dökümü” sayfası üzerinden rahatça yönetebiliyor. Facebook’u kullanmaya başladıkları ilk günden bugüne tüm geçmişi gösteren bu sayfa, kullanıcılara zaman tünellerini kontrol edip düzenleyebilecekleri bir merkezi alan sunuyor. ”Yaptıklarının Dökümü” sayfasında iki menü yer alıyor. Bu menüler sayesinde kullanıcılar -geçmişe dönük olarak da- paylaşımlarının gizlilik ayarlarını düzenleyebiliyor ve zaman tünelinde yer verip vermeyeceklerini belirleyebiliyor.(ntvmsnbc.com)
Zaman tünelindeki bir gönderiyi sadece önceden izin verdiğiniz kişiler görebilecek. Ayrıca arzu ederseniz, eskiye dönerek istediğiniz gönderinin gizliliğini değiştirebilir veya gönderiyi tamamen silebilir ya da sadece zaman tünelinde gizleyebilirsiniz.
ZAMAN TÜNELİ PEK SEVİLMEDİ
İnternetteki yorumlardan tespitlerime göre Türk kullanıcılar tarafından Facebook’un timeline uygulaması denenmiş ama benimsenmemiştir. Çıkmak, eski sisteme dönmek istemişler, çeşitli yollar denemişler ama dönememişler. Hal böyle iken uygulama zorunlu oluyor. Yeni uygulama takipçilerini Facebook’tan soğutabilir. Öte yandan her yenilik bir alışma, öğrenme süreci yaşar ve zaman bu konuda yardımcıdır.
En çok şikayet konusu kullanım güçlüğünün getirdiği karmaşa. Profilin, faaliyet geçmişinin gizliliği ortadan kalkacak endişesi yaşanıyor. Facebook’un da gizlemelerden rahatsız olduğu kanaatindeyim. Ratingi azaltır bu durum çünkü. Gizleme oranına göre kullanıcı isimleri listelemelerde değer taşıyıp, profilini gizleyenlerin listeye dahi dahil edilmeyerek yok sayıldığına tabık oldum. Google’da bile çıkmıyorlar.
Şahsen kendi sayfamda bir değişiklik yapmayıp, nasıl yansıtacaklarsa zaman tüneli kaderimi bekleyeceğim.Kuşkucu bakışı yenmem kolay değil.Yeniliğe adaptede ben de zorlanıyorum.
FACEBOOK VE MUTLULUK
ABD’de yapılan yeni bir araştırmaya göre, Facebook’ta sık zaman geçiren kişiler, diğer arkadaşlarının kendilerinden çok daha iyi bir hayata sahip olduğunu düşünerek mutsuz oluyormuş. “Facebook’ta ne kadar çok zaman geçirirseniz mutsuz olma olasılığınız o kadar yüksek” diye bir sonuç çıkmış ortaya. İnsanlar tanımadıklarının bile yaşamlarını renkli görüp kıskanabiliyorlarmış.
Kendi adıma öyle bir hisse kapılmadım. Fakat paylaşımla daha fazla mutluluk elde etmeye çalışılırken sonuç tam tersi oluyorsa, oradan uzaklaşıp, en azından seyrek girmek lazım. Arkadaş listesi kabartma, beğeni kazanma yolunda tatsız bir rekabetin alemi yok. Yaşantısında Facebook’u, Twitter’i adeta kutsayıp, diğer ilişkilerinden, yaşam pratiğinden uzaklaşanlara sözüm.