- Kategori
- Teknoloji
Facebookla sosyalleşiyoruz; dünyadan kimse koparamaz

Bir hafta oldu Facebook'a kaydolalı, kaptırdım gidiyorum. Çok iyi hazırlanmış, insanları birbirine bağlayan, dahice bir sosyalleşme ortamı, hızla büyüyerek tüm dünyada yayılıyor. Buraya herkesin kendi internet gazetesini çıkardığı bir web sitesi, kişisel anı defteri, ajandası, koymak istediği pek çok şeyi koyabileceği alanlar bütünü denebilir.
Zengin opsiyonları olan program tasarımıyla, yıllardır görmediğiniz üniversite arkadaşınızla burada karşılaşıp, “ wall to wall”, yani birbirinizin duvarına mesajlar yazıp, resim çizebiliyorsunuz. Çeşitli gruplara kaydolup, burada fikirlerinizi, düşüncelerinizi açıkça paylaşıyorsunuz. Örneğin ;”Ne evli Ne ilişkide 7/24 Çelişkide”. Bu uymadıysa “Ankara’da yaşayan İstanbullular”, ya da “Çaysız yaşayamayanlar” gibi aklınıza gelebilecek her türlü konuda grup bulmak mümkün.
Ayrıca eşyalarınızı satılığa çıkardığınızı söyleyip fotolarını ekleyebilir, sevdiğiniz klipleri yayınlayabilir, internetten beğendiğiniz her şeye link verebilir, o günkü ruh halinizi sayfanızdan ilan edebilirsiniz.
Yüzlerce sanal hediye seçeneğinden birini seçip, o gün tüm sevdiklerinize anında postalayabilirsiniz.
Harwardlı bir öğrencinin tasarladığı site oldukça yüksek fiyatlara satın alınmak isteniyor ama, satmıyor sahibi. Hergün 300.000 kişinin kaydolduğu söyleniyor. Eğer böyleyse müthiş bir data bankası oluşmuş demektir. Bunun arkasından komplo teorileri üretilebilir.
Ben facebookla İran ‘a ya da Malezya’ya bir bağlanıp, oradaki insanların durumu incelemek istiyorum. Fotoğraflarına bakmak, nelere ilgi duyduklarını öğrenmek, dünya sorunları hakkında ne düşündüklerini sormak, hangi filmi ya da kitabı sevdiklerini görmek. Ama bağlanamam ve öğrenemem ki! İnternet kısıtlı oralarda.
O yüzden diyorum ki;
Türkiye, gündemine düşürülen ne Malezya ne de İran olur! İnternet kullanıcı sayısının 15 milyonu bulduğu Türkiye’yi , gerçekliğin ve görünenin yeniden yaratıldığı global dünyadan, iletişimin dayanılmaz çekiciliğinden ve post modern çağın ihtiyaçlarından kimse koparamaz.
Buna başta kadınlar ve gençler izin vermez, vermeyecektir!