Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ağustos '06

 
Kategori
Kitap
 

Fantastik hayatlara fantastik kitaplar

Fantastik hayatlara fantastik kitaplar
 

Birçok anne baba belki de çocuklarını bu tür kitaplar okumaktan vazgeçirmeye çalışıyor. Fantastik kurgu yerine klasikleri ya da dünya edebiyatının nadide parçalarını okumalarını tercih ediyorlar. Gönül ister ki okusunlar. Ama olmuyor. Büyük bir hevesle Vadideki Zambak'ı aldığınız kızınız- oğlunuz kitaba elini bile sürmüyor. Klasik edebiyatın hiçbir örneğine ilgi duymuyorlar. Gençler fantastik kurgu okuyorlar. Biz kart gençler de aynı kitapları okuyoruz.

Son dönemde okuduğum en iyi kitap iki Amerikalı yazarın beraber yazdığı Ölüm Kapısı Serisi'ydi diyebilirim. Peki fantastik kurgu gençleri ve bir çok edebiyat severi neden bu kadar etkisi altına aldı? Yanıt biraz karışık. Benim fikrimce genç neslin uygulanamayacak sistem önerilerine ihtiyacı var. Uğrunda savaşılmayacak kadar ütopik ama bir o kadar etkileyici sistem senaryoları… Kendilerinden önceki neslin inanıp, uğruna hayatlarını verdiği teorilerden farklı, şaşırtıcı, dünyayı anlamlı kılmaya çalışmayan, başka dünyalardan bahseden, kendilerini tehlikede hissetmeden üzerinde kafa yorabilecekleri sistem önerileri. Fantastik kurgu edebiyat severlerin bir çoğu tarafından küçümsenmesine rağmen ciddi varoluş problemlerine cevaplar arayıp, cesur öneriler getirebiliyor.

Gençler klasik edebiyata pek ilgi göstermiyorlar çünkü onların dünyası çok hızlı. Beş sayfa süren bir kır tasviri onlar için inanılmaz ağır. Hareket etmeyen bir film karesine bakmak gibi. Fantastik kurgu ise yapısı gereği zamanın ötesinde. Gençlerde yavaşlık hissi oluşturmuyor. Yaşça daha büyük fantastik kurgu hayranlarının ise bambaşka sebepleri var. Gençliğimizde okuduğumuz çerezlik beyaz dizi ve SAS'ların yerini tutuyor diyebilirim. İyi seçimler yaparsanız oldukça nitelikli şeylerle karşılaşabiliyorsunuz. Yine de bu kitapları yazanların aynı zamanda bilgisayar oyunu senaryosu yazıyor olmaları insanın canını sıkmıyor değil. Ne yapalım biz otuz yaş üzeri kart gençler aynı zamanda birer bilgisayar oyunu müptelasıyız. Demem odur ki bırakın gençler fantastik kurgu okusun. Siz o kitapların arasına Stanislaw Lem, Jules Verne kitapları karıştırıverirsiniz. Yavaş yavaş başka kitaplar da okurlar belki. Eğer içinizden bir şey sizi de dürtüyorsa tatile giderken yanınıza almanız için bir kaç tavsiye de bulunabilirim. İthaki'den yayınlanan Ölüm Kapısı Serisi, Kara Kılıç serisi. Metis'ten yayınlanan Ursula K. Leguin'in bütün kitapları. Özellikle Karanlığın Sol Eli'ni hararetle tavsiye ederim.

 
Toplam blog
: 79
: 1562
Kayıt tarihi
: 24.07.06
 
 

1972 yılıydı. Doğdum. Evde hep kitap okuyan iki kişi vardı. Büyüdüm, okullar okudum. Birşey öğrenmed..