Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Temmuz '11

 
Kategori
Müzik
 

Farid Farjad ve kaliteli müzik

Farid Farjad ve kaliteli müzik
 

Dünyaca ünlü keman virtüözü. 8 yaşından beri keman çalan Farid Farjad, “kemanı ağlatan adam” olarak bilinmekte. 1938 yılında Tarhan’da doğmuş İranlı bir müzisyen. 1966 yılında Tarhan Müzik Konservatuarı’nda klasik müzik üzerine master yapmış, daha sonra Tarhan Senfoni Orkestrası’nda önemli görevler üstlenmiştir. 

 

Fars Halk Müziği birikimine sahip olan Farjad, keman ile Klasik Batı Müziği üzerinde çalışmalarda bulunmuş, bu çalışmaları Fars Müziğine katkılar sağlamıştır. İran İslam Devrimi öncesinde Kaliforniya’ya yerleşmiştir. ABD vatandaşlığına geçmiş ve hayatını ABD vatandaşı olarak sürdürmüştür. Ancak kendisi İran’lı ve Fars olarak nitelendirilir. Devrimden sonra İran’da müziğin haram ilan edilmesi üzerine, Farid Farjad ve birçok Fars müzisyene ülkeye girme yasağı gelmiştir. Sanatçının yalnızca piyano ve keman kullanarak oluşturduğu ANROOZHA (O günler) isminde beş albümden oluşan bir albüm serisi bulunmaktadır. 

 

Farid Farjad kendi deyimiyle doğadaki hüznü notalara dökmüştür. Golha (güller) eseri dinlendiğinde sizi bulunduğunuz yerden farklı diyarlara taşımaktadır. Ve en çok beğenilen eserleri arasındadır. Eserleri ruhunuzu dinlendirirken, garip bir hüzün duygusu yaşatmakta. Aslında Farid Farjad için söylenecek çok şey var. Ruh adamı, aşk adamı, hüzün adamı, duygu adamı… Bazı albüm çalışmalarında eşinin de kendisine piyano ile eşlik ettiği bilinir. 

 

Piyano ve keman sanat dediğimde ilk aklıma gelen objeler arasındadır. Dinlenesi albümleriyle vermiş olduğu emeği en güzel şekilde bizlere sunan Farjad aynı zamanda Türkiye’yi ve İstanbul’u fazlasıyla sevmektedir. Röportajlarında tarihi dokusu ve boğazıyla İstanbul’un kendisini çektiğini belirtmiştir. Ülkemizde çok sevilme nedenlerinden biride Doğu kökenli olmasıdır. Müziklerinde ilham kaynağı olarak Hafız'ı, Sadi'yi, Mevlana’yı göstermiştir. “Benim düşündüğüm birçok şeyi onlar yıllar önce dile getirmiş” diyerek kendisinden bir şeyler bulduğunu ifade etmiştir. 

 

Keman ve kaliteli müzik severler için, birkaç eserini dinlemenizi tavsiye ederim. 

 

http://www.dailymotion.com/video/xabp38_farid-farjad-ayrylyk_music 

 

http://www.youtube.com/watch?v=BbEw5X9QzMs 

 
Toplam blog
: 670
: 1923
Kayıt tarihi
: 19.12.10
 
 

İstanbul doğumlu. Kuantum Yaşam Koçu. EFT, NLP, ETKİLİ İLETİŞİM, BEDEN DİLİ gibi bir çok konuda e..