Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ocak '10

 
Kategori
Felsefe
 

Felsefenin sefaleti...

Bu ülkede bizim gibi yarı aydınların ortak bir huyu var: Yapılan her işe muhalefet etmek... Sorumluluk almadan oturduğu yerden ahkam kesip, iş yapanlara engel olmak... Hani derler ya "Türkiye'de hiçbir başarı cezasız kalmaz" bu söz yukarıda değinilen konuya birebir uyuyor. Yapıcı eleştirinin topraklarımızda birer şehir efsanesi haline getirilmesi hangi toplumsal zekanın genetiği değiştirilmiş ürünü sizce?

Bana kalırsa Batı dünyasını bizlerden daha ileri yere getiren en önemli haslet, özgür aklın -nesnel eleştiri ve bilimsel bilgi sayesinde- dünya görüşünü sürekli yenileyip değiştirebilmesinde yatıyor. XV. yüzyıldan itibaren Avrupa'da bilimin pratiğe dönüştürülmesiyle teknolojide yaşanan gelişmeler rasyonel düşüncenin hayatın her alanına serbestçe uygulanmasından kaynaklanmıyor mu? Basit ve kısa bir değerlendirme yaparsak ülkemizdeki düşünce ikliminin çorak kavramlardan, özellikle bize ait olmayan bir çok öncülden ibaret kalması küçük yaşlardan itibaren fikri kalıplarla yetiştirilmemizden dolayı. Genç insanların sürekli yasaklarla, baskılarla karşı karşıya bırakılarak olgunluk yaşlarına getirilmeleri ileride şiddeti tek hak arama yönü olarak gören beşeri malzemeyi harman etmektedir.

Eğitimi okulların soğuk duvarlarından ibaret sanmak bugüne kadarki en büyük hatam sayılır. Hayat karşısındaki güdük tavırlarımın yozlaşmış bir eğitim sisteminden dolayı fikirlerimi geliştirememekten kaynaklandığını anlamak yıllarımı aldı. Meslek sahibi olamadan üniversiteyi bitirmemin ardından tamamen başka bir alanda işe girmem bilinçli bir bakış açısına sahip olamadığımdan. Kalıplarımı değiştirmeden başkalarını değiştirmeye kalkışma aymazlığım ise cehaletimin hafif yollu bir gösterisiydi sadece. Zaten yazılarımda ne kadar çok kalıplar bulunduğunu görebilmek fazla bir çabayı gerektirmiyor.

Öğrenmeyi öğrenmek hayattaki başarının altın anahtarı bana kalırsa. Yaşam boyu eğitim kavramı kişisel gelişimin sonunun olmadığını bizlere gösteriyor... Bu düşünceye göre benliğinize ne kadar yatırım yaparsanız dünyanızı o kadar genişletirsiniz. Esneklik, olayları kavrama gücü, yaratıcılık, özgüven sahibi olmak... daha sayamadığım bir çok özellik çağdaş tekniklerle donanmış eğitim sisteminin bireye kazandırdığı yetiler. Rasyonel aklın hayatımızda daha fazla yer alması eleştirel düşüncenin fikirlerimizde bolca bulunmasına bağlı. Kalıplarımızı kırmak düşüncelerimizi yenileriyle değiştirmemize bakıyor. Değişim, hemen şimdi...

 
Toplam blog
: 93
: 472
Kayıt tarihi
: 09.06.09
 
 

21-07-1973 tarihinde İstanbul'da doğdum. M.Ü. İletişim Fakültesi Radyo-T.V. Bölümü'nden 1995 yılı..