- Kategori
- Kitap
Felsefenin Tesellisi

Hayata dair sorunlarımız ve en tarifsiz acılarımız için ışıktır, yoldur, tutunacak daldır, ümittir "teselli".
Ve paylaşmadır aynı zamanda, acı yükünü hafifleten.
Yaşadıklarımızdan ve yaşanılanlardan çıkardığımız olumlu anlamlardır.
Teselli, bazen bir şiir, bir şarkıdır,
Dost sohbetlerinde paylaşılandır, okuduğumuz bir kitabın içine sıkışmış ve sadece bizim anlamlandırabildiğimiz cümlelerdir,
Çoğu zaman sıcacık bir bakışta, dokunuşta ararız teselliyi ve kendimizi daha iyi hissederiz.
Bazen de bilge kişilerin, filozofların akıl süzgecinden geçirip bizim kullanımımıza sundukları akıl, mantık ve yaşam tortularıdır.
Yaşadıklarımızın nedenlerini bilmek için, düşünmek, sorgulamak ve buna uygun sonuçlar çıkarmak konusunda filozoflar ve felsefe bize yol gösterir. Ve aynı zamanda pratik yaklaşımları, akılcı önermeleriyle, yaşamın acılarına katlanabilme tesellisini verir.
Her bir filozof, yaşamın farklı bir penceresinden, farklı bir ışık olarak girer düşünsel dünyamıza, yaşadıkları ve söyledikleriyle.
İşte ben bugün teselli, yaşam, bilgelik ve felsefe üzerine düşünmemizi sağlayan bir kitaptan bahsetmek istiyorum. “Felsefenin Tesellisi”
Banu Tellioğlu Altuğ’un çevirisi ile İsviçre’li yazar Alain de Botton tarafından yazılmış.
Genelde felsefe kitapları ağırdır. Okuduklarımız ile yaşam arasındaki bağı oluşturma, düşünme, sorgulama, sonuçlar çıkarma süreci zorludur.
Bu açıdan baktığımızda “Felsefenin Tesellisi” isimli kitap, felsefe ile ciddi olarak ilgilenenlere çerez gibi gelebilir.
Onun; bir felsefe kitabı mı, yoksa filozoflar ve onların hayatı, düşünceleri ile ilgili kısaca bizleri bilgilendirip felsefenin günlük yaşamın acı veren sorunlarına nasıl teselli olabileceğini zevkli, herkesin anlayabileceği bir dille anlatan edebi bir metin mi olduğuna, okuyanlar karar versin.
Ben beğendim.
Yaşamdaki farklı sorunlara , farklı bakış açıları ile bakmamızı sağlayan ve kendi tesellimizi oluşturabilmemiz için yol gösteren bir kitap. İçinde yer alan filozofların, yaşamları ve düşüncelerini daha iyi tanımak ,onların ışığında kendi yollarını bulmak isteyenlere iyi bir başlangıç kaynağı olabilir diye düşünüyorum.
Ben kitap alacağım zaman önerileri dikkate alırım. Bu nedenle blogda kitap tanıtımlarını takip ediyorum.
Ayrıca kitapların arka kapaklarında yazılanlar da o kitabı almamda beni ilgilendirebildiği oranda etkilidir. Örneğin bu kitabı da arka kapağında yazılanlar ilgimi çektiği için aldım.
Bu nedenle ben de arka kapakta yazılanları buraya aktarıyorum.
“Alain de Botton, Felsefenin Tesellisi'nde günlük yaşamın bize en çok acı veren sorunları için rahatlıkla felsefeye başvurabileceğimizi kanıtlıyor.
Her bölümde ayrı bir filozofun yaşamından ve yazdıklarından yola çıkarak ayrı bir sorunu ele alıyor. Toplum tarafından kabul görmemenin tesellisini Sokrates'te, yeterinde paraya sahip olmamanın tesellisini Epikurus'ta, düş kırıklığı yaşamanın tesellisini Seneca'da, kendini yetersiz hissetmenin tesellisini Montaigne'de, kırık bir kalbin tesellisini Schopenhauer'da buluyor. Başkalarının yaşantısını kıskanarak acı çekenlere Nietzsche'yi öneriyor.
Felsefenin Tesellisi, yaşama ilişkin zekice, esprili ve rahatlatıcı yaklaşımı ile hem gündelik yaşamımızda kendimizi daha iyi hissetmemizi, hem de bilgelik üzerine yeniden düşünmemizi sağlıyor”
Tijen Taşlı- İzmir