Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Aralık '08

 
Kategori
Futbol
 

Fenerbahçe'de sorun Alex değil, Aragones'tir; hatta Güiza'dır.

Fenerbahçe'de sorun Alex değil, Aragones'tir; hatta Güiza'dır.
 

Doğru mudur, bilmiyoruz Fenerbahçe teknik direktörü açıklamada bulunmuş:

"Alex, benim sistemime uymuyor; oynasa bir dert, kenarda dursa başka bir dert."

Aragones'in Alex'siz Fenerbahçe'ye hazırlanıyor olduğunu önceki yazımda değinmiştim. (Aragones, Alex'siz Fenerbahçe'ye hazırlanıyor...) Son iki üç maçtır öncelikle kaptanı oyundan çıkarmasından belliydi.

Peki, Aragones'in sistemi ne?

Fenerbahçe'nin bu sezon bir iki maç hariç bütün maçlarını izlemiş biri olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, Aragones'in Alex'in varlığından rahatsızlık duyacağı özel bir sistemini göremedim. Hatta daha da ileri gidebilirim, Fenerbahçe hala Daum'dan beri oluşturulmuş oyun kurgusuyla sahada mücadele ediyor. Zico'nun da Aragones'in de Fenerbahçe'ye artı yönde bir etkileri olmuşsa bu oyuncularla kurduğu ilişikden kaynaklanabilir ancak. Zico hatırlanacağı üzere çift forvetli ve ön liberosuz sistemle oynamaya başlamış ve arka arkaya alınan başarısız sonuçlardan sonra Daum'un formatına geri dönüş yapmış hatta takıma Azizsilin enjekte edildiği yönünde haberler çıkmıştı.

Alex'li Fenerbahçe ile Alex'siz Fenerbahçe arasındaki farkın istatistiksel olarak ne anlama geldiğini burada % 100 verilerle ispat edemem. Ama Fenerbahçe'nin duran toplarda Alex'in yaptığı asistlerle kazandığı maç adedi sanırım pozisyon icabı ve oyun kurgusuyla kazandıklarından fazladır.

Aragones ligde bulunduğu pozisyonu kendisinden menkul sayıyorsa çok ciddi bir hata yapıyor demektir.

Hatanın çok daha büyüğü, Fenerbahçe yönetiminin Fenerbahçe için hiçbir geleceği olmayan bu teknik adamın dedikleriyle hareket etmesi olacaktır. Aragones, bir Löw mü, yaşı gereği en az on yıl daha bu takımın başında kalır diye tasarruflarına itibar edilsin ya da katlanılsın? Aragones taş çatlasın bir sezon daha (hiç ihtimal vermiyorum) bu takımın başında kalabilir. Sonra... Sağlık sorunları yüzünden...

Fenerbahçe'de Alex bir fenomendir, geldiği günden bu yana oynasın mı oynamasın mı, tartışmaları hep olmuştur. Ancak Alex, değil Fenerbahçe'nin, Türkiye'nin en yüksek istatistiksel rakamlarını tutturmuş bir yabancı futbolcudur.
Sorun Alex değil, Alex'in yanında ve önünde oynayan futbolculardır.

Alex, geçen sene Semih'le oynarken bu Alex miydi?

Ama bu sene tam bir kabusa dönmüş bir Güiza ile Alex futbolculuğundan çok şey kaybetmiş gözükmektedir. Yani, Aragones'in sisteminde Güiza olup da Alex olmuyorsa o zaman bu sistemin geleceğinden çok ciddi şüphe duymak gerekir.

Fenerbahçe yönetiminin bu sene çok ciddi yanlışlar yaptığından söz ettik. Bunlar konuşuluyor. Belki bizim bilmediğimiz başka şeyler vardır. Ancak son iki sezona damgasını vurmuş bütün branşlarda yaşanan düşüşün bir anlamı, bir karşılığı olmalıdır. Ben Fenerbahçe başkanının "süperman" olmasını beklemiyorum. Ancak yanındaki kadronun ciddi bir gerileme içinde olduğunu sanıyorum.

Fenerbahçe'nin şu an yapması gereken ilk iş, her sezon ortalama 18 gol, 16 asist ile oynayan Alex ve Lugano'yu karşısına alıp, imza attırmaktır. Türkiye'de beşinci yılını doldurup, vatandaşlık hakkı elde etmiş bir yabancıyı takımda tutmanın sayısız faydası vardır. Görüntü o ki zaten Fenerbahçe yönetiminin Alex'in yerine koyacak alternatifi de yoktur.

Zico ile ilgili yazdığım yazıyı hatırladım da... (Fenerbahçe ve Re-Zico (Yeniden Zico))Alex'in bu takımda kalmama ihtimaline biraz daha inandım. Umarım yanılırım.

Uzay Gökerman


Aragones üzerine yazdıklarım...


Yüz yıllık Fenerbahçe'yi "dedemode" ofsayt taktiği ile oynatmanın sonu...

Aragones'in maça katkısı oldu mu?

 
Toplam blog
: 2033
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

"Keyif verici bir yalnızlık" olarak gördüğüm yazma serüvenimin en önemli merkezlerinden bir tanes..