Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ağustos '08

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Fesleğenli özel bir sos…

Fesleğenli özel bir sos…
 

Fesleğen bambaşka bir aromaya sahip bir bitki. Yemeklerimizde çok sık kullanmasak da, saksı bitkisi olarak her yerde karşımıza çıkabilen ve elimizi yapraklarında gezdirip, kokladığımız da içimizi ferahlatan etkiye sahip. Çocukluğumda büyükannemizin yemeklerine kokusunu veren reyhan olarak hatırlasam da, yakın zamanlarda makarna soslarına olan merakımla fesleğenle tekrar buluştuk. O gün bu gündür de, mutfağımdan hiç eksik etmiyorum. Fesleğenli makarna, pesto sosu derken bir gün çalışma arkadaşımın annesinin fesleğenli nefis bir sos yaptığını öğrendim. Necla teyze, her yaz çocuklarına domatesli-fesleğenli soslar hazırlarmış ve kış boyu kullanabilmeleri için kavanozda saklarmış. Bu gün bana da bir kavanoz yollayınca afiyetle yedim ve blog sayfamda da anlatmak istedim.

Yapılışı ve malzemelerin temini oldukça kolay. Teyzemiz sayısal veriler değil de yılların verdiği alışkanlıklarla göz kararı ölçüler kullandığından malzemelerin miktarını takdirinize bırakıyorum.

Temel malzemeler

Domates, sarımsak, yeşil zeytin, tuz, zeytinyağı, fesleğen, taze biber

Yapılışı

İnce doğranmış sarımsaklar ve taze biberler, zeytinyağı ile birlikte derince bir kapta pişirilmeye başlanıyor. Birkaç kez karıştırıldıktan sonra önce küp küp doğranmış birkaç domates eklenip, ardından birkaç adet rendelenmiş domates eklenip sos kıvamı alana kadar karıştırılıp, pişiriliyor. En son ince doğranmış yeşil zeytinler, fesleğen ve tuzu eklenip karıştırıldıktan sonra ocaktan alınıp, soğumaya bırakılıyor.

Bu gün biz bu sosu kepekli ekmeklerin üzerine sürüp, peynirle birlikte yedik ve tadına bayıldık. Özellikle yeşil zeytinlerin kullanılması çok yerinde olmuş diye düşünüyorum, sosu oldukça zenginleştirmiş.

Sosun tarifi Necla teyzemizden, anlatımı benden, hazırlayıp denemesi de sizden. Kendinize kahvaltı sofrasında, yada ara öğünlerde atıştırmak için bu sostan yapabilir ve afiyetle yiyebilirsiniz. Hatta bir de bir saksı içinde yetiştirilmiş fesleğen alıp, hem kokusunu içinize çeker, hem de taze taze yapraklarını kullanırsınız. Şimdiden afiyet olsun diyorum, sevgi ve saygılarımla.

 
Toplam blog
: 196
: 6404
Kayıt tarihi
: 30.03.07
 
 

Uzman doktorum, kendimi bildim bileli çalışıyorum. Kendi adıma  yaşamdan beklentim, huzurlu ve ko..