- Kategori
- Yöresel Yemekler
Fırın torbasında sebze ve seferad mutfağından pırasa köftesi

Pırasa tüm sebzeler gibi çok sevdiğim ancak oğluma yedirtmeyi başaramadığım yiyeceklerden biri. Aslında mis gibi Zeytinyağlı Pırasa nasılda lezzetli olur. Ama bizde yemezdik küçükken nedense.Bazı şeyler çocuklukta cazip gelmiyor demekki ya da biz büyüdükçe iştahımız açılıyorda ondanmı her önümüze geleni midemize indiriyoruz. Bu işin sırrı nedir bilen var mı?
Geçen yıl sürekli izlediğim programlardan biri olan İZTV'deki "Yemeğin Yolculuğu" programında görmüştüm ve not etmiştim bu tarifi. Denemek bu güne nasipmiş. Ama ben yine bizim oğlana ancak bir tane yedirebildim.İnat işte.Biz çok beğendik ama. Sizde deneyin beğeneceksiniz.
SEFERAD 1492 yılında göç etmeye zorlanmış İspanyol Musevilerine verilen bir addır. Yemek geleneklerinide bu topraklarda sürdürmeye devam eden Seferadlar iyikide bunu sürdürmüşler. Bizim güzel Türk mutfağımızada katkıları olmuş.
Gelelim tarife:
250 gr kıyma
1 kilogram pırasa
2 adet yumurta ( Biri kızartmak için)
3-4 dilim bayat ekmek içi
Tuz, karabiber
kızartmak için un ve yağ
Pırasaları yıkayıp ayıkladıktan sonra ince ince kıyın ve iyice haşlayın. Haşlanan pırasaların suyunu süzüp iyice suyunu sıkın . Kıyma, yumurta, ekmekiçi, tuz ve karabiberi ekleyip köfte yapın. Çırpılmış yumurta ve una bulayıp kızartın.Afiyet Olsun
Hemen fırın torbasında sebzeyide anlatayım kısaca...Patatesleri elma gibi dilimleyin.Kuru soğanlarıda (3-4 tane) .Bir kaç adette sarımsak kıyın iri iri.Haşlanmış bezelye koyun. Bunları bir kabın içerisinde tuz, karabiber, kimyon, kekik, mercanköşk, fesleğen, toz kişniş (kısacası evde bulunan baharatlar) ve sıvı yağ ekleyerek harmanlayın 5-10 dk. bekleyip fırın torbasına koyup 240 derece ısıtılmış fırında 40 dk kadar pişirin. Afiyet Olsun
Misafir davetlerinizde etin, balığın, tavuğun yada köftenin yanında harika bir garnitür oluyor.Haberiniz olsun..