- Kategori
- Yemek - Mutfak
Fırında köfte
Fırında köfteyi biraz özenle yapınca tadına doyum olmaz. Yazın fırsatını bulan mangal yaktı. Yazlıkta, piknikte, deniz kenarına yakın yerlerde hatta evlerin balkonunda.
Kış gelince et kızartmaları için mangal yerine fırın kullanma zamanı.
Fırında köfte herkesin bildiği bir yemektir ama herkesin değişik bir tarifi vardır.
Ben de kendi yaptığım fırında köfte tarifini siz değerli okuyucular için veriyorum.Umarım beğenirsiniz.
Malzemeler:
Köfte malzemeleri:
500 gram kıyma
Yarım ekmeğe yakın ıslanmış bayat ekmek
1 çorba kaşığı biber veya domates salçası veya ikisinin yarıyarıya karışımı
1 çay kaşığı kara biber
3 diş sarımsak
1 baş rendelenmiş kurusoğan
1 çay kaşığı kimyon
1 çorba kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı zerdeçal
1 tatlı kaşığı tarçın
1çorba kaşığı sıvı yağ (kıymanın içine koymak için)
Arzu eden 1 yumurta koyabilir, kıyma yumuşak olursa bayat ekmek ilave edilebilir.
Yapılışı:
Tüm malzemeler birbiriyle karıştırıldıktan sonra elle iyice yoğurulur. Kabın üzerine bir kapak ya da bez konularak kıyma yarım saat dinlendirilirse daha lezzetli olur. Sonra oval veya yuvarlak şekiller verilerek yağlanmış tepsiye dizilir, tepsinin boş kalan yerlerine yağlanmış domates dilimleri ve yeşil biber koyulup 200 derecelik fırında üstü kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun, sevgiyle kalın.
Sibel Koçarslan